ponedeljek, 28. 5. 2018

Tehnološki park Ljubljana Brdo: Eden ključnih akterjev slovenskega inovativnega okolja

Avtorica: Mateja Prinčič, Tehnološki park Ljubljana

Brdo, jugozahodni del naše prestolnice, se ponaša z živahno tehnološko skupnostjo z več kot 300 podjetji, ki deluje po načelu pametnega mesta. Inovativni posamezniki, ekipe zagonskih in srednje velikih podjetij razvijajo in nadgrajujejo poslovne ideje v sodobno opremljenih poslovnih prostorih. V devetih stavbah so med odbitimi start-upovskimi idejami pošta, banka, lekarna, frizer, specialistične in splošne ambulante in od leta 2015 tudi sodobno urejen vrtec, ki mladim družinam olajša celotno logistiko usklajevanja poslovnih in družinskih obveznosti.

Tehnološki park Ljubljana, d. o. o., največji inovacijski ekosistem za komercializacijo znanja in tehnologij v jugovzhodni Evropi, že od leta 1995 predstavlja podporno poslovno okolje za razvoj vrhunskega tehnološkega podjetništva. Prva leta po ustanovitvi je podjetje štelo komaj 15 članov in 3 redno zaposlene, danes pa skupnost Tehnološkega parka Ljubljana šteje več kot 300 podjetij, inovativnih ekip in posameznikov ter 18 zaposlenih. »Ponosni smo na prostore v Tehnološkem parku Ljubljana. Uredili smo jih tako, da v njih uživamo, nam dajejo oporo in zagon ob novih izzivih,« razlaga Jure Pompe, direktor podjetja XLAB, ki se je letos uvrstilo med najboljše tri zaposlovalce Zlate niti za najboljše zaposlovalce leta 2017.

»Brez Tehnološkega parka Ljubljana naše podjetje ne bi obstajalo. Spremljajo nas že od samih začetkov, ko smo delovali še znotraj co-working prostorov, ko si še nismo mogli privoščiti resnih poslovnih prostorov, pa vse do obdobja rasti za naše podjetje, ko letno zrastemo za več kot 200 %. Je eden od naših najpomembnejših partnerjev,« o svojem delovanju znotraj skupnosti Tehnološkega parka Ljubljana pravi Igor Panjan, direktor podjetja SmartPA, ki naročnikom s pomočjo visoke tehnologije pomaga do poslovnih kontaktov s celega sveta v pičli uri.

Neverjetne ideje se kalijo v stavbi F, kjer je v 3. nadstropju podjetniški inkubator Tobogan, skupni co-working prostor, stičišče posameznikov s podjetniškimi ambicijami in start-up ekip z visoko tehnološkimi idejami in globalnim potencialom. V zgodnjih dopoldanskih urah se v prostore naseli skupnost mladih posameznikov, ki najema mize za pičlih 80 evrov na mesec. Podjetniške zgodbe rastejo v dveh podjetniških pospeševalnikih – Start:up Geek House in Go:Global Slovenija, ki tistim z inovativnimi idejami in globalnimi ambicijami omogočata dostop do kapitala in najsodobnejših podjetniških znanj. Tehnološki park Ljubljana je med nosilci projekta Start:up Slovenija, ki izvaja nacionalne programe spodbujanja podjetništva, namenjene predvsem zagotavljanju celostnega nabora finančnih virov za inovativne podjetniške ekipe, start-up podjetja in podjetja v hitri globalni rasti.

Sicer v skupnosti kar mrgoli unikatnih zgodb, podprtih s platformami in produkti vseh vrst. Med njimi zadnje čase že dobro poznana storitev ehrana Live (Slovenski Uber Eats), ki deluje na podlagi algoritma in mobilne aplikacije za dostavo hrane s kolesi na domove in delovna mesta. Zelo živahna je tudi platforma Nizkocenovci.si, ki uporabnikom nizkocenovnih letov omogoča, da na enostaven način najdejo najboljšo povezavo. Na Brdu je tudi Zero carbon, ki razvija trajnostne in inovativne rešitve za izkoriščanje vetra in sončne energije dreves, in Borza terjatev, prva spletna platforma, ki poenostavlja in digitalizira trgovanje s terjatvami ter postavlja nove standarde v tej panogi.

Za člane parka potekajo podjetniške delavnice in drugi dogodki, ki povezujejo tehnološko skupnost na Brdu in širše. To pa je le del uspešne podjetniške zgodbe Tehnološkega parka, ki danes z bogatimi izkušnjami na področju zaznavanja priložnosti, motiviranja podjetniških skupin, preverjanja potenciala, delovanja, rasti in internacionalizacije novih podjetij, deluje tudi mednarodno. Kot ključni partner pri razvoju storitev in produktov ter spodbujevalec dialoga med gospodarstvom in odločevalci sodeluje s številnimi evropskimi partnerji. Vključen je v številne mednarodne projekte, ki razvijajo storitve, produkte in verige vrednosti ter mednarodne mreže na področju digitalizacije in industrije 4.0, digitalizacije zdravstva, nanotehnologij in kreativnih industrij. Tehnološki park Ljubljana je član Mednarodnega združenja znanstvenih parkov (IASP) in trenutno kandidira za gostovanje IASP konference 2020 v Ljubljani.

Tehnološki park Ljubljana prek evropskega programa Erasmus za mlade podjetnike skrbi tudi za mednarodno izmenjavo podjetnikov in aktivno promovira program za privabljanje tujih talentov in podjetij v Osrednjeslovensko regijo. V zadnjem letu je podprl 15 mednarodnih izmenjav; trenutno slovenska podjetja gostijo tri mlade podjetnike iz tujine, štirje mladi slovenski podjetniki pa so na izmenjavi v Veliki Britaniji, na Hrvaškem in v Španiji.

Mlad nizozemski podjetnik Joery Schotamus, ki je pred kratkim zaključil gostovanje v podjetju CorpoHub, je s pomočjo slovenskih mentorjev znotraj programa Erasmus za mlade podjetnike razvil inovativno rešitev BeeBox, ki ekipe in posameznike vodi skozi celoten poslovni process – od razvoja ideje, do lansiranja končnega produkta. In kaj je njemu prinesla izmenjava? »Program mi je resnično pomagal, da sem se seznanil s tujim trgom, in obenem sem izkoristil edinstveno priložnost, da sem se povezal s slovensko start-up skupnostjo, kar je odlična izkušnja,« je prepričan Schotanus.

Tehnološki park Ljubljana v številkah:

  • Pametno mesto s 300+ podjetji, inovativnimi ekipami in posamezniki
  • več kot 1.500 zaposlenih
  • 75.000 m2 kakovostne infrastrukture s prijetnimi poslovnimi prostori


Tehnološki park Ljubljana je član Vanguard Iniciative, skupne iniciative naprednejših EU regij, ki imajo v svoji strategiji pametne specializacije poudarjeno napredno industrijo ter industrijsko modernizacijo.
Več informacij: www.tp-lj.si.