ponedeljek, 13. 7. 2020

Zdaj je čas za mojo Ljubljano!

Avtorica: Mateja Kregar Gliha, Društvo regionalnih turističnih vodnikov Slovenije ARGOS

Lani ob tem času so bile ulice našega mesta polne obiskovalcev s celega sveta. Negotove razmere v času epidemije so jih zdaj zadržale doma. Le sem ter tja se najde kakšen par ali družinica iz sosednjih držav, ki so bili dovolj pogumni, da so nas obiskali. Zato smo se turistični vodniki pridružili akciji Slovenske turistične organizacije »Moja Slovenija« in pripravili nekaj posebnih vodenj, ki so namenjena spoznavanju domačih krajev.
Na ogledu sprejeti skupino domačinov, s katerimi si delimo zgodbe, je resnično zabavno. Nikoli ne bom pozabila skupinice Četrtne skupnosti Ljubljana Center, ki je bila na ogledu – centra. Načrtovali smo 90-minutni ogled, a ni bilo dovolj. Vsak kamen je pisal zgodbo, vsaka vrata so odpirala novo dogodivščino. Organizator nas je priganjal, naj pohitimo, ker sledi program, a mi smo se kar težko ločili drug od drugega. Tako je pravzaprav vedno: vodenja z domačimi obiskovalci imajo poseben čar: čudovitim zgodbam ni ne konca ne kraja. Zato smo za vas pripravili programe s podrobnejšimi in bolj osebnimi vsebinami.

Fotosafari na zelenem Ljubljanskem barju

Ob nedeljah ob 9.00, ponedeljkih ob 6.00 in sredah ob 17.30
Čudoviti prizori iz narave se nam ponujajo na pragu mesta: peš pohod ob stari strugi Ljubljanice s čarobnimi razgledi na okoliške vrhove krimskih hribov in Polhograjskih dolomitov. Morda boste videli izjemno redko smrdokavro, ki se zadržuje na tem območju. Nepozabno doživetje ponuja opazovanje srn v njihovem naravnem okolju. Popoldanski izlet ponuja poslušanje redke ptice kosca, ki se oglaša le zvečer in ponoči. Na jutranjem izletu lahko okusimo neprekosljive sončne vzhode in mirnost svežih juter.
Zbor: Notranje Gorice, prijave: Mitja (041 464 004)

Zgodbe iz vaše in naše mladosti

Ob nedeljah ob 18.00
»To so bili časi« je izmenjevalnica zgodb z ljubljanskih ulic. Vodnica Ajda pravi: »Ljubljana je moje mesto in mesto mojih staršev in starih staršev. Oče mi je že kot deklici pripovedoval, kaj vse se je dogajalo po ulicah, parkih, tržnicah in celo strehah Ljubljane, jaz pa sem z odprtimi usti vse to srkala vase. Kako sem očetu zavidala kopanje v Ljubljanici ali plezanje po strehah secesijskih hiš na Miklošičevi! Kako sem strmela v babico, ko mi je pripovedovala o tem, da se je kot droben deklič pozimi s smučmi na rami odpravila peš od Trnovega do Ljubljanskega gradu na smučanje!« Vsaka stavba, vsak tlakovec, most, grič in drevo ima v Ljubljani svojo zgodbo. Le kdo ne uživa v hudomušnih dogodivščinah skritih kotičkov mesta?
Zbor: Prešernov trg, prijave: Ajda (040 256 204)

Ogled mesta s kanujem

Ob ponedeljkih ob 17.00
Opazili boste, da so mestne znamenitosti iz perspektive reke povsem drugačne, pa še kakšno posebnost bomo opazili. Vožnja s kanujem je precej enostavna, ogled traja približno poldrugo uro. Začnemo v Kanu centru na Veliki čolnarski in odveslamo proti Zmajskemu mostu, kjer se obrnemo in vrnemo na izhodiščno mesto. Če bo še kaj energije, lahko pokukamo proti Ljubljanskemu barju.
Zbor: Kanu center, Velika čolnarska 22, prijave: Mateja (031 331 491)

Od prve porodnišnice do prvega hotela

Ob torkih ob 17.30
Na tem ogledu bomo spoznali nekatere mejnike in dogodke, ki so se v Ljubljani zgodili oziroma pojavili prvič. Ste, denimo, vedeli, da je bila prva zdravstvena šola pri nas babiška šola? Vas zanima, kje je stala? Kje je bila prva porodnišnica v mestu in v kateri hiši so odprli prvi hotel? Ni skrivnost, da Ljubljančani radi kolesarimo, kako pa so prvo kolo na mestnih ulicah sprejeli naši predniki? Kaj mislite, kdaj je bila zgrajena najstarejša še stoječa ljubljanska hiša?
Zbor: Prešernov trg, prijave: Irina (031 813 407)

Se še najde kaj, kar nas lahko preseneti?

Ob sredah ob 18.00
Vabljeni na klasični ogled mesta Spoznajmo Ljubljano – zagotovo boste našli drobec, zanimivost ali presenetljivo drobtinico o mestu, ki vam bo polepšala dan.
Zbor: Prešernov trg, prijave: Irina (031 813 407)

Ljubljanski mostovi

Ob petkih ob 10.00
V Ljubljani je kar veliko mostov, vsak izmed njih je nekaj posebnega, vsak izmed njih ima svoj namen. Za vse pa je jasno eno: povezujejo nas v celoto, z njihovo pomočjo naše mesto deluje enotno na obeh bregovih Ljubljanice.
Zbor: Šempeterski most, na strani Roga, prijave: Larisa (031 861 123)

Veselo v Kamnik!

Prvi petek v mesecu ob 10.00
Toplo vabljeni v Kamnik ob vznožju Kamniških planin. Malo mestece skriva toliko zanimivih zgodb. Nekaj jih lahko spoznate v 2-urnem obhodu po mestu. Sem je zahajal Plečnik, mesto je povezano s Prešernom, zanimiva pa je tudi industrijska zgodovina mesta.
Zbor: Glavni trg 2 – TIC Kamnik, prijave: Karmen (068 646 399)

Elegantna baročna Ljubljana

Ob petkih ob 14.00
Tudi v starih časih so ljudje prebolevali težke bolezni, marsikdaj so bili povsem ohromljeni. A za dežjem vedno posije sonce in tako je bilo tudi pri nas. Baročni čas je vzcvetel in Ljubljano napolnil z duhom veselja in ustvarjalnosti. Obiskali bomo semeniško knjižnico, se pomudili ob palačah takratnih plemičev in ugotovili, s čim vse so trgovali takratni trgovci.
Zbor: Paviljon na Kongresnem trgu pri Filharmoniji, prijave: Mateja (031 331 491)

Čas za Trnovo

Ob petkih ob 17.30
Za nekoga kraj nesrečnega imena (za koga že?), za koga drugega kraj domovanja arhitekta Plečnika, za tretjega mesto številnih pustolovščin Štebetovih fantov iz filma To so gadi. Marsikdo še vedno omenja Trnovo kot kraj, kjer raste sočna solata ledenka in kjer so nekoč prepevali trnovski fakini. Za vsakega se bo nekaj našlo.
Zbor: Glasbena šola Trnovo, Gradaška ulica 24, prijave: Mateja (031 331 491)

V soboto v Trzin

Ob sobotah ob 12.00
Vabimo vas v Trzin, le 10 km iz središča Ljubljane, na pohodno turo, na raziskovanje gozdne učne poti. Na krožni poti vzpetine nad Trzinom bomo odkrivali prebivalce gozda – raznovrstna drevesa, s krošnjami, segajočimi visoko v nebo. V oazi miru lahko z malo domišljije srečamo gozdnega čuvaja lesnika in vodno vilo rusalko, boginjo zdravilnih moči.
Zbor: pred vhodom Spar Trzin, prijave: Helena (031 635 072)