četrtek, 9. 7. 2020

Znani Ljubljančani o letošnjem dopustu

Načrti in želje za letošnje dopustovanje so se nam sesuli kot hišica iz kart. Koronačasi so nas prisilili, da na novo razmislimo, kaj vse je lahko dopust: druženje, dobra knjiga, izleti v naravo … Za ideje smo povprašali tudi znane Ljubljančane o njihovih načrtih za letošnje dopustovanje.
Avtorica: dr. Tanja Pihlar

dr. Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta

foto

Dopustovanje bo tako kot običajno potekalo med službo in Slovensko obalo. Ko je treba karkoli reševati v Botaničnem vrtu, sem lahko hitro v Ljubljani ali pa problem na daljavo še lažje rešim. Letos je vrt zaradi korone izgubil dve tretjini prihodkov tržne dejavnosti. Zaradi dolgoletnih neurejenih kadrovskih in finančnih razmer je treba nove kadre še uvajati, zato dolg dopust ni mogoč. Drugače pa je dopust lahko tudi prijetno delo, ko si lahko privoščim iskanje cvetočih površin po Sloveniji – v Slovenski Istri, na Krasu, vse tja do Trnovskega gozda ali po drugih delih države. Vsako leto se najde kaj novega, to so prave zakladnice Slovenije. Dopust mi pomenijo tudi dobre knjige, če veliko berem, potem tudi pišem. Zvezdnate noči pod milim nebom kažejo pot novim idejam. Potem so tukaj še druženja s prijatelji. Vsak ima povsem drugačen posel, v raznolikosti pa se potem vedno krešejo ideje.

Viktorija Potočnik, direktorica Pionirskega doma

foto

Čeprav nikoli ne delam posebnih načrtov, to poletje gotovo ne bo enako kot prejšnja. Nanj bodo sicer kot običajno vplivale delovne obveznosti, saj v tem času v Pionirskem domu načrtujemo številne dogodke – od počitniških šol, festivalov in vpisov do priprav na novo šolsko leto. Komaj čakam, da se vsaj za kratek čas vrne hči, ki je že lep čas v tujini. Pomembno mi je, da »proste« ure in dneve preživim v miru in v objemu narave. Zato je moja Prlekija pravi kraj, od koder se lahko odpravim na potovanja in raziskujem pokrajino, ljudi in naravo. Seveda mi narava tudi na izletih na Cerkniško jezero, kjer bom preživela največ prostih ur, ponuja nešteto raznolikih slik, me navdihuje in umiri. Ali se mi bo letos uresničila tudi želja, da bi se lahko potopila v globino morja, pa še ne vem.

dr. Kozma Ahačič, urednik portala Fran

foto

Pričakoval sem, da bo čas karantene tudi priložnost za počitek, za prebiranje knjig in različne konjičke. Pa se je hitro izkazalo, da je šlo za preveč napet in tudi službeno zahteven čas, da bi bilo kaj takšnega mogoče. Zato priznam, da z veseljem pričakujem dopust. Kot vedno ga bom skušal preživeti preprosto: nekaj časa bomo prebili v naravi, nekaj časa pa na morju. To bo priložnost za pogovore, knjige in občudovanje sveta okoli nas – pa tudi notranjega sveta.
Čas dopustov bo letos tudi čas, ko bomo lahko podprli slovenski turizem. A še bolj si želim, da bi bil to tudi čas podpore kulturi. Vsak od nas zato lahko v teh mesecih pokaže, ali mu slovenska kultura res kaj pomeni. Če bo hujša recesija zajela kulturo, si bomo namreč čez čas želeli česa, kar bi nam napolnilo duha – pa bomo to zaman iskali.

Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Spominčice – Alzheimer Slovenija

foto

Letošnji dopust bom tako kot običajno preživela na Slovenski obali s petimi vnuki in našim psom. Tam se počutim kot doma, saj sem v Izoli obiskovala osnovno šolo, v Kopru pa gimnazijo. S prijatelji in sošolci iz mladosti poleti preživim veliko časa. Naši otroci in vnuki pa nadaljujejo in krepijo naše vezi in prijateljstva iz mladosti.
Tudi na počitnicah srečujem veliko ljudi, ki imajo v družini težave z demenco, zato tudi ta čas izkoristim za nasvete, kako živeti z demenco in kam se obrniti po pomoč. V pogovoru z domačini veliko izvem o težavah, ki jih tarejo in jih še vedno doživljam kot svoje lastne.
Obiskati nameravam tudi kulturne prireditve, ki jih na Obali ne manjka, upam le, da ne bo prevelike gneče in ovir v prometu. Seveda upam, da nam vsem skupaj ne bo korona prekrižala tudi teh načrtov.