ponedeljek, 3. 9. 2018

Na prvi šolski dan z Marijo Fabčič

Marija Fabčič je vodja Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje. Pravi, da so njeni uspehi uspehi celotne izobraževalne ekipe, tako na oddelku kot v vseh vrtcih, osnovnih in glasbenih šolah.

Še posebej je ponosna na dva "otroka", na Izobraževalni center Pika za otroke s posebnimi potrebami in Družinski center Mala ulica, sodelavce, ki skrbijo za delovanje kompleksnega in širokega področja vrtcev in šol, ustvarjajo infrastrukturne prenove v vrtcih in šolah za boljše počutje otrok in zaposlenih, in množico izvrstnih projektov za otroke.

Marijina strast so knjige, trenutno ima na nočni omarici Nesbojevega Macbetha, Rugljeve Triglavske poti, Moderndorferjevo Drugo preteklost, Dolenčevo Ozvezdje Jadran in Jančarjevo In ljubezen tudi. To, da ima trenutno skoraj same Slovence, je bolj slučaj, kot ne. Bere vse.

Najdete jo na vrtu ali na bližnjih hribih in še ne ve, kaj od vsega tega ji je ljubše. V mladih letih zagotovo hribi, saj je bila nadvse aktivna planinska mladinska vodnica in utirala prve varne korake številnim vipavskim otrokom, željnim podvigov v gorskem svetu. Vrt je mali čudež, z občudovanjem zre v delo svojih rok in moč narave, ki iz semen pričara ledenko, radiče, ohrovt ...

---

Kako začnete delovni dan?
Poleti je zelo prijetno, zbudijo me ptiči v krošnjah ob hiši. Na poti v službo me običajno spremlja Val 202, pozimi pa tudi vzhajajoče sonce, ki se vpleta v moje jutranje razmišljanje o tem, kaj nas čaka in kako se bomo tega lotili …

Kakovost življenja v Ljubljani. Kaj si ob tem predstavljate vi?
Zrak. Voda. Dolžinske kolesarske steze, ki povezujejo občine in občane.

Tri ljubljanske lokacije, ki jih mora odkriti vsaka meščanka ali meščan?

  • PST. V vsakem letnem času in v vsaki družbi. Za skrajšanje poti in odmik od mestnega vrveža.
  • December pred Mestno hišo, ob nastopih šolskih pevskih zborov, s sprehodom pod lampijončki na Kongresnem trgu, ki jih vsako leto izdelajo ustvarjalne otroške roke.
  • Ogled predstave Festivala Ljubljana v Križankah. Ali na Kongresnem trgu. Ali v Cankarjevem domu. Ali pa preprosto obisk Ljubljanskega gradu, kjer seže pogled in misel daleč stran do mojih dragih Kamniško-Savinjskih Alp.

Kakšna je za vas idealna Ljubljana. Kaj nam (če) še manjka do tja?
Idealna Ljubljana je ponosna Ljubljana. Na ljudi, odprtost, medsebojno upoštevanje, enakost. Zmanjšanje revščine. Še večje možnosti dostopa za deprivilegirane skupine pri izobraževanju, zaposlovanju in stanovanjih. V Ljubljani imamo tu ogromno pokazati, čaka pa nas še dolga pot.

---

Obiščite: podstran Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje