ponedeljek, 15. 10. 2018

Z Matejo Demšič v Plečnikovi hiši in Švicariji

Mateja Demšič je vodja Oddelka za kulturo.

Je Mariborčanka, zgodovinarka, ki živi v zeleni prestolnici Evrope in se v njej tudi odlično počuti. Tudi zato, ker sta kultura in umetniško ustvarjanje v Ljubljani visoko cenjeni in ker kulturi v Ljubljani namenjamo povprečno 27 milijonov evrov letno, kar je okvirno 11 odstotkov mestnega proračuna.

Mateja se zelo veseli prenovljene Galerije Cukrarna, ki smo jo pred dobrim tednom začeli prenavljati, komaj čaka nov mestni kino Minipleks s štirimi dvoranami, s katerim bomo oživili del območja ob Slovenski cesti, prenovo Baragovega semenišča oz. Plečnikovega Akademskega kolegija, ki ga bomo nadgradili v Umetniško-izobraževalno središče vrhunske gledališke, plesne in vizualne umetnosti. Pri Centru Rog pa danes že vidi luč na koncu tunela. 

In kje jo lahko srečamo? Največkrat na kakšni razstavi, gledališču  ali ogledu filma v Kinodvoru ali na branju v Vodnikovi domačiji.

---

Kako začnete delovni dan?
Zgodaj vstajam, zjutraj počnem vse mogoče in včasih se zdi, da je ob 8h že pol dneva za mano. Vedno me spremlja glasba.
 
Knjiga po vašem izboru.
Za vse tukaj ni prostora, ampak naj omenim zadnje prebrane: David Grossman:  Pride konj v bar, Velimir Ćolić: Sarajevski omnibus, Bob Woodward: Fear, Ute Helmbold (po romanu T. Storma): Jezdec (risoroman), Vurnik/Smiljanič: Ivan Cankar (risoroman), Aslı Erdoğan: The City in Crimson Cloak, Yuval N. Harari: Stories for 21st Century

(…)

Film po vašem izboru.
Najboljše vodilo je spored mestnega kina, Kinodvora, vendar naj omenim zadnja, ki se še vrtita: Hladna vojna, film Pawlikowskega, ki ga je nagradil letošnji Cannes in film iz regije, Žabe z Emirjem Hadžihafizbegovićem. Oba sta na svoj način pretresljiva.
 
Kako preživljate proste dneve?
Ob morju.
 
Kakovost življenja v Ljubljani. Kaj si ob tem predstavljate vi?
Ljubljana ima zelo samosvoj značaj: mestoma tiha, mestoma preglasna, vedno si upa, ne glede na okoliščine.
 
Tri ljubljanske lokacije, ki jih mora odkriti vsaka meščanka ali meščan?
Švicarija s parkom Tivoli,  Plečnikova hiša in nabrežja Ljubljanice.
 
Kakšna je za vas idealna Ljubljana. Kaj nam (če) še manjka do tja?
Do Ljubljane imam, tudi zaradi svojega dela, zelo oseben odnos, zato jo doživljam kot odprto, spoštljivo, drzno in neuklonljivo.  Če bi bila idealna, ne bi bila zanimiva. Malo za šalo: najbolj idealna bi bila, če bi imela neposreden dostop do morja J

Načrti za prihodnost.
Evropska prestolnica kulture 2025.

---

Obiščite: podstran Oddelka za kulturo