petek, 2. 11. 2018

Z Natašo Jazbinšek Seršen v družinskem parku Muste

Nataša Jazbinšek Seršen je vodja Oddelka za varstvo okolja. V času projekta zelena prestolnica Evrope 2016 je uspešno vodila osemčlansko ekipo, s katero so vse leto pripravljali aktivnosti in vsebine za izvedbo projekta.

V zadnjem času jo največkrat srečamo v družinskem parku Muste, saj tam urejamo nabrežje levega brega Ljubljanice, kjer bomo vzpostavili nov javni prostor s sprehajalno potjo, klopmi in ležalniki za preživljanje prostega časa.

Zelo uživa ob opazovanju vrtičkarjev, ki smo jim v zadnjih 12 letih uredili več kot 760 vrtičkov – v Dravljah, Štepanji vasi, mestnem parku Rakova jelša, ob Vojkovi cesti, na Ježici in na cesti Iga Grudna, s čimer spodbujamo samooskrbo ter krepimo druženje, socialno vključenost in medgeneracijsko sodelovanje Ljubljančank in Ljubljančanov.

Natašo pa najbolj žalostijo primeri vandalizma, ki jih je v zadnjem času veliko. Objestno lomljenje dreves v novih javnih sadovnjakih ter ubijanje čebel jo najbolj žalostijo, saj težko verjame, da je človek česa takega lahko sposoben narediti. Upa, da tega v prihodnje precej manj oziroma sploh ne bo več. 

---

Kako začnete delovni dan?
Delovni dan začnem zelo zgodaj in sem praviloma že kako minuto pred sedmo v pisarni. Ob kavici in rogljičku se lahko v miru pogovorim o aktualnih zadevah in naredim okvirni dnevni načrt. Jutra so zame zelo lepa. 

Kakovost življenja v Ljubljani. Kaj si ob tem predstavljate vi?
Da je življenje v Ljubljani zares lepo, enostavno in velik privilegij, ni dvoma. Vse je na dosegu roke, čisto, varno, izjemno zeleno. Mesto se ponaša s številnimi možnostmi za rekreacijo, kulturne dobrine so dostopne na vsakem koraku, otroci se lahko varno in brezskrbno igrajo na katerikoli javni površini, skoraj v mestnem središču lahko opazujemo številne zavarovane in redke rastlinske ter živalske vrste. In prepričana sem, da je malo prestolnic, kjer sosed še pozna soseda.

Tri ljubljanske lokacije, ki jih mora odkriti vsaka meščanka ali meščan?

  • Ena od najnovejših pridobitev – Plaža Sava, kjer je v območju NATURA 2000 lepo urejen kotiček za poletno sproščanje ob vodi;
  • Botanični vrt z ogledom učnega čebelnjaka, kjer lahko neposredno spoznavamo življenje čebelic;
  • Šmarna gora v zgodnjih jutranjih urah.

Kakšna je za vas idealna Ljubljana. Kaj nam (če) še manjka do tja?
Ljubljana je preprosto edinstvena; živi in se spreminja in vedno znova preseneti s čim novim. Torej idealna.