četrtek, 22. 11. 2018

S Tilko Klančar o zdravem načinu življenja

Tilka Klančar je vodja Oddelka za zdravje in socialno varstvo, v katerem skrbijo predvsem za to, da so ljudem dostopne primarne zdravstvene storitve, različne subvencije in pomoč na domu, poseben poudarek namenjajo ranljivim skupinam, od starejših, oseb z oviranostmi, oseb z različnimi zasvojenostmi do LGBT+-oseb, migrantov itd.

Za rešitve, prijazne ljudem z oviranostmi in starejšim, nas je Evropska komisija večkrat nagradila s prestižnim priznanjem za dostopnost (Access City Award), za delo na področju LGBT+ pa smo bili prepoznani kot primer dobre prakse v javni upravi in za ta prizadevanja prejeli evropsko nagrado

Tilka skupaj s sodelavkami in sodelavci zavzeto in spontano goji zdrav življenjski slog. Namigne, da se lahko »športno kosajo z Oddelkom za šport«, saj so skoraj brez izjeme aktivni v teku, kolesarjenju, alpskem smučanju in teku na smučeh, hoji, raznih dvoranskih vadbah, vodnih aktivnostih itd. 

Na oddelku veliko dela vložijo v različne ozaveščevalne aktivnosti. Še posebej so dejavni v času mednarodnih dni, v sklopu akcij proti nasilju nad ženskami, med 25. 11. in 10. 12., ko skupaj z nevladnimi organizacijami pripravijo različne dogodke, med katerimi je letošnja osrednja razstava v Galeriji Kresija »Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat.«

Za veliko pridobitev šteje skorajšnje dokončanje novega prizidka Zdravstvenega doma Bežigrad, prihajajoče prenove enot Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL) na Rudniku in v Jaršah ter izgradnjo Izobraževalnega centra na Metelkovi

---

Kako začnete delovni dan?
S telovadbo in zajtrkom.  Po zgodnjem prihodu v službo sledi jutranji klepet s sodelavkami in sodelavci ob pripravi osvežilnih in poživljajočih napitkov ter pregled in razporeditev nalog. Nato preletim medijske objave, preberem pošto in dan je odprt.

Filmi, ki so vas nedavno prevzeli

  • Kvadrat (švedski režiser Östlund),
  • čilski Fantastična ženska
  • od domačih Ivan, z osupljivo Marušo Majer

Knjige, ki so vas očarale v zadnjem času

  • Mojca Kumerdej, Kronosova žetev
  • vse, kar napiše Simona Semenič
  • Traktat o luščenju fižola, poljski pisatelj Mysliwski

Tri ljubljanske lokacije, ki jih mora odkriti vsaka meščanka ali meščan?

  • Ljubljanski grad
  • Kinodvor
  • vsak košček Poti spominov in tovarištva

Kakovost življenja v Ljubljani. Kaj si ob tem predstavljate vi?
Živ mestni utrip, preplet delovnega vzdušja z uživanjem v bogatem naboru kulturnih dogodkov in rekreativnih možnosti, bujno zelenje z očarljivo reko sredi novodobnih in zgodovinskih sosesk, pitna voda iz pipe, čistoča, varnost in stik z neokrnjeno naravo na dosegu roke. Na vsakem koraku znanci in prijatelji, domačini in tujci, ki za krajši ali daljši čas radi postanejo naši, saj živimo v lepem , prijaznem in solidarnem mestu.

Kakšna je za vas idealna Ljubljana. Kaj nam (če) še manjka do tja?
Saj je skoraj idealna. Vendar, na mojem področju, čeprav gre za pristojnost države, apeliram, da se zgradijo vsaj še štirje državni domovi za stare v Ljubljani. Kar 700 ljudi se mora na jesen življenja seliti v okoliške ali še bolj oddaljene občine, ker prostora v mestu tako zelo primanjkuje. Na to računam v prihodnje.

---

Obiščite: podstran Oddelka za zdravje in socialno varstvo