četrtek, 13. 10. 2016

Zlati svinčnik

Zbornica za arhitekturo in prostor je projektoma mestni park Rakova Jelša ter prenova Slovenske ceste podelila zlata svinčnika za odlično izvedbo. Nagrajen tudi podžupan prof. Janez Koželj.

Žirija je v obrazložitvi nagrade zlati svinčnik za obnovo Slovenske ceste (Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Jana Kocbek, Davor Katušić, Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Marko Studen, Boris Matić, Miha Dobrin, Tomaž Krištof) poudarila, da uspeh Slovenske ceste kot urbanega prostora in urbane strategije kljubuje pričakovanjem motorizirane družbe o vrednosti in vplivu projekta ter sporoča, da gre za pomemben premik in zavezanost za varnost peščev in učinkovitost javnega prevoza.

Zlati svinčnik je prejel tudi projekt Mestni park Rakova jelša (Rok Žnidaršič, Samo Mlaka, Klara Bohinc, Andraž Keršič, Martin Kruh, Aljoša Lipolt, Dino Mujić, Tamara Nemeth / Medprostor), ki je žirija označila kot drzen, a nepretenciozen dosežek sodobne krajinske arhitekture, ki izziva tradicionalno statično estetiko svojega žanra ter materiale, vzdrževanje in vrtičkarsko okorelost, ki spadajo zraven.

Za zlati svinčnik je kandidiralo 58 projektov, žirija pa so sestavljali arhitektka in urednica revije Outsider Nina Granda, arhitekt Dean Lah, krajinski arhitekt in gostujoči profesor na Biotehniški fakulteti Brad Collett ter urednik revije Oris, arhitekturni kritik Maroje Mrduljaš.

Zbornica za arhitekturo je ob tem podžupanu prof. Janezu Koželju za pomemben prispevek k razvoju stroke na področju poučevanja arhitekture ter za dosežke pri procesu urbane prenove Ljubljane in vzorčnih inovativnih gradnjah v lesu podelila priznanje častni član zbornice.