petek, 13. 9. 2019

25 let Ljubljane, Mesta žensk

Med 1. in 13. oktobrom 2019 bo Ljubljana ponovno postala Mesto žensk.
Avtorica: Tjaša Pureber, Mesto žensk

Na 25. mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti se bo pod geslom #herstory na 18 prizoriščih zvrstilo 36 različnih dogodkov. Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk je bilo ustanovljeno leta 1996 v Ljubljani, leto prej pa se je odvila prva edicija festivala v organizaciji Urada za žensko politiko RS. Do danes je na njem sodelovalo več kot 1000 umetnic, skupin, kuratoric, teoretičark in aktivistk z vsega sveta – od takih, ki se šele uveljavljajo, do prepoznavnih imen sodobne umetnosti.

Ne samo oktobra

Čeprav je Mesto žensk najbolj prepoznavno prav po vsakoletnem oktobrskem festivalu v Ljubljani, je njegov cilj nenehno spodbujanje razprav o vprašanju spola, enakopravnosti in enakosti žensk skozi umetniški, kulturni in zagovorniški program. Veliko pozornosti namenjajo tudi kulturno-umetnostni vzgoji. Ciljno komunikacijo s srednjimi šolami razvijajo s kvizom #VsakDan8Marec. Poleg tega je Mesto žensk letos uredilo specialno knjižnico za področje sodobnih umetnosti in feminizma, ki tako prva pri nas ponuja sistematično zbirko feministične strokovne literature tako za začetnike kot za zahtevnejše občinstvo. V sodelovanju z Moderno galerijo razvijajo spletni arhiv, kjer javnost lahko dostopa do avdio in video posnetkov iz njihove petindvajsetletne zgodovine. Organizacija je vpeta v številne evropske projekte, jeseni se začenjata še dva mednarodna projekta, in sicer Women on Women ter štiriletni projekt BePart.

Festival je z leti postal izjemno mednarodno prepoznaven. Mesto žensk predstavlja umetnice z vsega sveta, tudi iz držav in z območij, ki se v Sloveniji redko predstavljajo ali pa jih domače občinstvo še ne pozna (najbolje). Vsaka izdaja festivala je posvečena osrednji temi, pomembni bodisi v umetniškem, kulturnem ali družbenopolitičnem pogledu, k sodelovanju so povabljene tudi akademičarke in akademiki s področja humanističnih, kulturoloških študij in študij spolov, ki se poklicno ukvarjajo z izbrano tematiko. Festival spodbuja dialog, nova spoznanja in živahno razpravo med sodelujočimi umetnicami, teoretičarkami in občinstvom. Je kraj, kjer prihaja do nepričakovanih poznanstev in novih sodelovanj, saj se odvija po različnih koncih mesta, in to na alternativnih ter institucionalnih prizoriščih.

Prestižno evropsko priznanje prvič v Slovenijo

Društvo Mesto žensk je letos prejelo prestižno mednarodno nagrado za kulturo Princess Margriet, ki jo podeljuje Evropska kulturna fundacija. Letošnja tema nagrade, ki izpostavlja drzne kulturne iniciative, ki vzpodbujajo demokratično domišljijo in širijo razpon socialnih priložnosti, je »Demokracija potrebuje domišljijo!«. Mednarodna žirija se je odločila, da podeli dve nagradi: Mestu žensk in Ahdaf Soueif (Kairo/London). Kot so zapisali, »Mesto žensk in Ahdaf Soueif zastopata različne kulturne pristope ter ponujata bolj upanja polno vizijo demokracije v Evropi danes, saj redefinirata naše razumevanje kulture in njene sposobnosti, da izboljšuje skupno evropsko družbeno realnost«.
Letos fundacija obeležuje tudi svojo 65. obletnico, zato je priznanje še toliko bolj imenitno in bo deležno velike medijske pozornosti. Nagrada je prvič podeljena slovenski iniciativi. Podelitev bo 2. oktobra 2019 v Amsterdamu na Nizozemskem pred velikim mednarodnim občinstvom.

Letos bo Ljubljana Njena zgodba

Na Mestu žensk ob jubileju ugotavljajo, da potreba po promociji žensk v kulturi, izpostavljanju ženskega zornega kota in zagovoru enakosti na vseh področjih življenja danes ni nič manjša kot ob prvi festivalski ediciji leta 1995. Prav zato na letošnjem festivalu izpostavljajo #herstory ali žensko zgodovino oziroma zgodbo. Kot pravi dr. Vesna Leskošek, nekdanja častna predsednica Mesta žensk, ta pojem ne pokriva posebne zgodovine, ki bi veljala zgolj za ženske, temveč »manjkajoči del splošne zgodovine, kjer so se doslej vrednotili večinoma moški dogodki«. To pomeni, da žensko zgodovino lahko pišemo le, če se zavedamo, da je zgodovinopisje boj za interpretacijo. In če želimo misliti prihodnost, moramo prisluhniti zgodbam žensk vseh spolov.

Vrhunci letošnjega Mesta žensk

Letošnji festival bo 1. oktobra v Slovenskem mladinskem gledališču otvorila slovita nemška zasedba She She Pop s slovensko premiero odmevne predstave Predali. Navdušenci eksperimentalne glasbe ne smejo spregledati koncertnega cikla v sklopu projekta Musica Femina International v Stari mestni elektrarni, kjer v fokus postavljamo skladateljico, pisateljico in pesnico Nino Dragičević. V ospredju bodo tudi slovenske režiserke – filmski in video program bo na sporedu v Kinodvoru, Kinoteki, Galeriji Alkatraz ter na Televiziji Slovenija. Tudi v Kinodvoru bo programa dovolj za mlado in profesionalno publiko. S spogledovanjem z ekstremnimi telesnimi stanji pa nas bo presenetila kontroverzna Florentina Holzinger, ki v Kino Šiška prihaja takoj po premieri na Dunaju.