četrtek, 9. 4. 2020

Čas za sočutje in ustvarjalnost

V prvih dveh tednih epidemije smo se pri Mladih zmajih veliko ukvarjali z dvema problematikama mladih, ki v medijih nista bili prisotni: tesnoba mladih ter nasilje v družini.
Avtorica: Jerneja Munc

S tesnobo in depresijo se mladi soočajo že v »normalnih časih« (po raziskavi mag. Eve Markošek se z njo spopada 72 % mladih v Sloveniji med 20 in 25 letom starosti), v času epidemije pa se intenzivnost še poveča.
Žal so mnogi simptomi tesnobe zelo podobni simptomom okužbe z novim koronavirusom. Ločevati tiščanje v prsih in težko dihanje zaradi tesnobe od bolezni dihal je včasih nemogoče. Sploh, ko se zraven pridruži panika. Ker se zavedamo, da je tesnobnih težav med mladimi veliko, smo nekaj zanesljivih nasvetov zbrali tukaj.

Pomembno je, da ostanete čim bolj mirni.

Usedite se na posteljo, stol ali tla in počasi vdihnite. Zadržite dih in preštejte do tri ter počasi izdihnite. Opazujte, kaj se v telesu dogaja. Vajo ponovite. Spomnite se koga, ki je zelo umirjen in na vas tako deluje. Dogovorita se, da se enkrat dnevno slišita po telefonu. Strukturirajte si dan in redno opravljajte obveznosti za šolo, fakulteto, službo. Najdite čas za aktivnosti, ki vas veselijo, npr. dobra knjiga, pilates, družabne igre, sprehod v gozd, slikanje ... Ohranjajte stike z ljudmi, pokličite babico, prijatelja, prijateljico. To je odličen čas, da ste več v stiku s tistimi, ki jih že nekaj časa niste slišali. Poskrbite za dovolj spanca, vendar ne preveč (7–8 ur na dan), in redno prehrano. Če se oteženemu dihanju pridruži še kašelj in povišana telesna temperatura, pokličite osebnega zdravnika za nadaljnje napotke.
V duhu slogana »poskrbimo za druge« pa smo lahko pozorni na osebe, ki trenutno situacijo težje prenašajo. Če poznate osebo, ki ima težave s tesnobo, jo pokličite. Pogovor pogosto pomaga.

Nasilje je kaznivo tudi v času epidemije

Druga, še nevarnejša težava mladih je življenje v nasilnem okolju. Petina slovenskih mladih živi v nevarnem družinskem okolju. Epidemija, prekinitev šolanja in omejitev gibanja so ukrepi, ki so te mlade potisnili v najbolj nevarno okolje – njihovo družino. Tudi zanje smo naredili shemo pomembnih informacij in nasvetov. Širimo jih preko digitalnega okolja, ki je ob začasnem zaprtju mladinskih centrov edino okolje stika. V situaciji, ko smo prisiljeni preživeti drug z drugim veliko časa, pogosto na majhnem prostoru, je nevarnost, da se bo nasilje stopnjevalo ali se pojavilo na novo, veliko večja.

Nasilje v družini je kaznivo dejanje ne glede na razglasitev epidemije. Če se bojite zase ali za svojega bližnjega, pokličite 113. Od ponedeljka do petka od 10. do 17. ure je na voljo mobilna psihosocialna svetovalka Mladih zmajev, in sicer na 041 662 132, jerneja.munc@mladizmaji.si ali v klepetalnici na www.facebook.com/mladizmaji.

Včasih je neznano osebo težko poklicati, zato se obrnite na koga, ki mu zaupate, in ga prosite, naj pokliče v vašem imenu. Pokličete lahko tudi, če vas skrbi za prijatelja, prijateljico, saj je v tem času še toliko bolj pomembno, da smo pozorni drug na drugega. Če opazite nasilje, ga prijavite.

Tudi zdaj priložnost za uresničitev ideje

Mladi zmaji imamo radi nova sodelovanja in vabimo mlade do 29. leta, da nam predlagate projekte, ki jih želite soustvarjati na internetu. Od ustvarjanja glasbe do prirejanja online dogodkov in solidarnostnih aktivnosti za naše mesto. Torej, če imaš idejo, ti lahko pomagamo in skupaj ušpičimo kakšen online projekt. Razmisli in se nam javi! Verjamemo, da smo mladi znanilci sprememb in da lahko bistveno prispevamo pri soočanju z današnjimi izzivi. Naj se glas mladih sliši v mestu in še dlje!

Pišite nam na info@mladizmaji.si ali nas obiščite v virtualni sobi https://discord.gg/B8yasfR.

Preberite tudi: