sreda, 13. 5. 2020

Dan v zbirnem centru na Barju

Tudi odvoz odpadkov je lahko družabni dogodek
Avtorica: Lora Power

Ko je Voka Snaga 15. aprila ponovno odprla zbirni center na Barju, so med drugo in osmo zvečer sprejeli približno tristo vozil. Nekaj jih je stalo v vrsti že pred drugo popoldne, nekateri, ki so prišli kasneje, pa so menda čakali tudi štiri ure in pol. Kdo bi si mislil, da bo odvoz odpadkov v koronačasih postal družabni dogodek. Z varne razdalje, za stekli avtomobilskih oken – kot v kakšnem kinu na prostem.
Zadnji petek v aprilu sva se med delavci in čakajočimi znašla tudi midva s fotografom. Sonce je še grelo, golfisti so vztrajno vadili, občani pa mirno in varno (vsi do zadnjega z maskami) čakali, da pridejo na vrsto. Že v krožišču sta naju zaustavila varnostnika in naju razvrstila v eno od dveh kolon.

V vrsto za smeti

»Tako številen obisk je presenetil tudi zaposlene,« pravi Nina Sankovič, svetovalka za odnose z javnostmi. Takšen vtis je odprtje pustilo tudi Dejanu, ki naju je pričakal v službenem kombinezonu, maski, rokavicah in zaščitnih očalih. »Prvi dan smo ostali do pol desetih zvečer,« torej uro in pol dlje, kot veleva odpiralni čas. »Ko smo odprli, smo mislili, da bodo ljudje živčni, ampak so bili izjemno potrpežljivi,« se je čudil. Bi tudi on tako potrpežljivo čakal, če bi zamenjal vloge? »Za hrano bi šel takoj štiri ure v vrsto stat, za smeti nikoli!«
Eden glavnih razlogov za dolge čakalne vrste so varnostni ukrepi, drugi pa nepoučenost občanov, ki bi morali smeti razporediti po predpisanih kategorijah že pred prihodom na Barje. Nina Sankovič pa opozarja še na nekaj: »Številni v zbirni center pripeljejo tudi odpadke, ki niso najbolj nujni in bi jih doma lahko hranili še nekaj časa.« A kot je dejal gospod z masko domače izdelave: »Jaz sem ravnokar izselil taščo. Zdaj, ko sem se znebil še vse te krame, precej lažje diham.«

Razloge ima vsak svoje

Petkovo popoldne se je počasi prekucnilo v večer, ko se je zapornica znova dvignila, nova peterica avtomobilov pa je zapeljala do tega ali onega kontejnerja. Gospod Pavel z Brezovice je odlagal steklo, zvočnike, papir … »Dvakrat sem bil že tukaj,« je dejal, »zdaj imam čas.« Ampak višek ur bržkone ni edini razlog za tako množičen odziv. »Na misel mi ne bi prišlo, da peljem smeti na Barje,« je komentiral gospod za volanom družinskega enoprostorca, »pa kaj 'čem, ko me je žena nagonila!« Gospa soproga je mirno ugriznila v jabolko in ga ljubeče boksnila v ramo.
In kaj neki so počeli ostali, ko so čakali, da odvržejo stare žarnice, polomljeno šaro, razmajane police? »Igrice igram,« je odvrnil mladenič v kombiju. »Jaz pa sem na Skypu s punco,« je pristavil kolega, medtem ko se je iz avtomobila na začetku kolone zaslišala glasba. »Napišite, naj ljudje s sabo prinesejo malico,« se je nekdo pošalil.

Odgovorni potrošniki

Vsekakor je smotrno obiskati spletno stran Voke Snage in se seznaniti s trenutnimi ukrepi. »Priporočljiva je tudi uporaba lastnih zaščitnih mask in rokavic, pri čemer si lahko uporabniki zagotovijo večjo varnost pri odlaganju odpadkov,« je dodala svetovalka.
Sicer pa tudi med korono velja: »Bodimo odgovorni potrošniki. Ne pretiravajmo z nakupi živil, kajti ogromen delež hrane zavržemo, ker se nam pokvari. Razmislimo tudi, kaj se da izposoditi, ponovno uporabiti … Seveda pa tudi v teh časih ločujemo odpadke.«
A če se vseeno znajdete med čakajočimi na Cesti dveh cesarjev 101, uživajte. Če ne drugega, bo tisti dan malce drugačen od ostalih.