sreda, 19. 12. 2018

Družinske dogodivščine v muzejih in galerijah

Ne veste, kam bi se odpravili s podmladkom v prostem času? Zakaj se ne bi podali na skupno raziskovanje številnih muzejev in galerij v našem glavnem mestu? V tej številki glasila vam predstavljamo njihovo bogato in pestro ponudbo za vso družino.

Avtorica: Tanja Pihlar

Ljubljanski grad

Na Ljubljanskem gradu vas vse leto pričakuje privlačen program za celo družino. Na raziskovanje gradu se lahko odpravite z zmajčkom Francijem in družinskim vodnikom po gradu ter skupaj odkrivate največje grajske skrivnosti s pomočjo ugank, spretnostnih preizkusov in drugih možganskih kravžlarij. Skupaj lahko raziščete slovensko zgodovino, kulturo in etnografijo na stalni razstavi Slovenska zgodovina, na kateri so za otroke na voljo na moč zabavne interaktivne vsebine. Seveda pa se družinam obeta še marsikaj zanimivega. Obiščete lahko gledališko predstavo za otroke Zmajelovščina, ki govori o dogodivščinah radovedne pustolovke in modrega profesorja zmajeslovja, ki na gradu prebiva že vrsto let in proučuje zmaje. V Šoli zmajeslovja (za otroke v starosti 4–10 let)pa se lahko otroci skupaj z njim podajo na odkrivanje skrivnosti iz sveta zmajev. Na gradu lahko s prijatelji doživijo nepozabno rojstnodnevno pustolovščino – se podajo v svet vitezov in srednjeveških bojevnikov, raziskujejo skrivnostni svet zmajev in počnejo še marsikaj razburljivega.

Prav poseben del grajske ponudbe za otroke, družine in mlade po srcu je Lutkovni muzej. V njem si lahko ogledate razvoj lutkarstva na Slovenskem, številne lutkovne junake (v živo!), se seznanite z različnimi tehnikami lutkarstva in se sami preizkusite v lutkarskih veščinah.

www.ljubljanskigrad.si

Mestni muzej Ljubljana

V Mestnem muzeju Ljubljana so za družine pripravili kopico zanimivih doživetij. Na novi stalni razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto vas pričakujejo zanimive interaktivne vsebine ter tiskan vodnik (za otroke v starosti 4–12 let). Na razstavi Ivan Cankar lahko s tiskanim vodnikom Oh, ta Cankar! spoznavate življenje in delo največjega mojstra slovenske besede. Od aprila do oktobra pa se lahko z vodnikom Emona od E do A odpravite na arheološko krožno pot po rimski Ljubljani.

Družinam so že tradicionalno namenjene sobote: v družbi maskote žabice Ljube in drugih likov se lahko odpravite na potovanje skozi čas in raziskujete različna zgodovinska obdobja. Vsako tretjo soboto v mesecu lahko otroci (v starosti 6–14 let) na lokaciji RogoLab obiščejo Sobotnice, ustvarjalne delavnice, na katerih spoznavajo osnove različnih tehnologij (sitotiska, 3D-tisk, 3D-modeliranje, animacije ...). In nenazadnje: v Turjaški palači, Plečnikovi hiši in starem arheološkem parku lahko praznujejo tudi edinstveno rojstnodnevno zabavo.

www.mgml.si

Plečnikova hiša

Vsako drugo soboto v mesecu potekajo v muzeju redna vodstva za družine. Po domovanju najslavnejšega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika otroke v starosti 6–10 let popelje mojstrov kužek Sivko. Pomaga jim raziskovati njegov dom in zanimivosti na vrtu, na koncu pa se tudi sami prelevijo v arhitekte.

Na ogled mojstrove hiše in njegovih znamenitih stavb po mestu se lahko podate tudi samostojno z zabavnim otroškim arhitekturnim vodnikom.

www.mgml.si/sl/plecnikova-hisa

Prirodoslovni muzej Slovenije

V Prirodoslovnem muzeju Slovenije lahko družine kakovostno preživijo svoj prosti čas. Vzemite si dovolj časa za ogled mnogih dragocenosti, ki jih hranijo – od barvitih mineralov in kamnin, fosilnih ostankov, hroščkov, redkih in ogroženih živali vse do okostja ledenodobnega mamuta. Da bo ogled še zanimivejši, so poleg interaktivnih predstavitev pripravili tudi različne pripomočke, ki vam bodo pomagali odkrivati muzejske skrivnosti – Skrinjice učenosti z različnimi muzejskimi predmeti in zanimivimi nalogami, Skrivnosti poln nahrbtnik ter zvočne in tiskane vodnike, ki si jih lahko izposodite pri čuvaju. Za otroke sta na voljo tudi poseben vodnik po stalnih zbirkah z zabavnimi poučnimi nalogami ter muzejska slikanica, s katero bodo na igriv način spoznavali gozdne živali. Zanje organizirajo tudi različne naravoslovne delavnice, na katerih skozi igro in ustvarjanje spoznavajo našo naravno in kulturno dediščino. Ob izbranih sobotah se lahko udeležijo cikla delavnic Razkrita čudesa, ki do konca leta potekajo ob Evropskem letu kulturne dediščine (za otroke v starosti 5–12 let, za predšolske otroke v spremstvu staršev).

www.pms-lj.si

Galerija Jakopič

Na družinskem obisku galerije lahko spoznavate slikarstvo, kiparstvo in fotografijo. Otroci lahko z zabavnimi in poučnimi otroškimi vodniki aktivno raziskujejo aktualne razstave ter ustvarjajo v Mini ateljeju, kjer boste našli veliko najrazličnejših pripomočkov.

www.mgml.si

Muzej novejše zgodovine Slovenije

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije, ki domuje v Cekinovem gradu v parku Tivoli, je dobro poskrbljeno tudi za obiske družin. Odpravite se lahko na skupno odkrivanje burne slovenske zgodovine 20. stoletja. Pri tem vam bodo v pomoč družinske škatle z zabavnimi nalogami (za otroke v starosti 4–7 in 7–11 let).

www.muzej-nz.si

Narodni muzej Slovenije

Odpravite se na družinski potep v Narodni muzej Slovenije, ki domuje na dveh lokacijah, na Muzejski ulici in v Muzejski četrti na Metelkovi. Pričakuje vas pustolovščina z deklico Živo, ki ima čarobne moči in je za otroke pripravila poseben iskalni izziv. Na stalnih razstavah v stavbi na Muzejski ulici so za otroke uredili igrive Živine kotičke, v katerih lahko sami raziskujejo, rešujejo tipne uganke, sestavljajo višinsko utrdbo z obzidjem, vodnim zbiralnikom, hišami in cerkvijo in počnejo še marsikaj zabavnega. Skupaj se lahko podate na vodene oglede razstav za družine (z otroki od 5. leta dalje, obvezna je predhodna prijava), na katerih boste raziskovali razstave s pomočjo replik, slikovnega in zvočnega gradiva. Na doživljajsko-ustvarjalnih delavnicah za otroke (6–11 let, obvezna je predhodna prijava), ki potekajo na obeh lokacijah muzeja, boste odkrivali muzejske dragocenosti in ustvarjali.

www.narmuz-lj.si

Mednarodni grafični likovni center

Družine, dobrodošle v Tivoliju, kjer domujeta Mednarodni grafični likovni center (MGLC) in Ustvarjalni center Švicarija. Ob občasni razstavi plakatov Miltona Glaserja, eneganajpomembnejših grafičnih oblikovalcev na svetu, ki bo odprta do marca 2019, bodo v sodelovanju z Društvom Slon pripravili animirano delavnico Ikone našega časa (za otroke od 9. leta dalje).Najpomembnejšo razstavo v letu 2019, Grafični bienale Ljubljana, ki bo že 33. po vrsti, pa boste lahko skupaj raziskovali s posebnim družinskim vodnikom.

Vabljeni v Otroški atelje v Švicarijo, v katerem je vedno zabavno. Ob petkih pripravljajo pester program grafičnih, risarskih, slikarskih, plesnih in drugih delavnic za predšolske otroke in šolarje, vzgojitelje in starše. Odpravite se lahko tudi na samostojen ogled stavbe z družinskim vodnikom, pri čemer vam bodo pri razkrivanju njenih skrivnosti pomagale tri prikupne miške.

www.mglc-lj.si

Slovenski šolski muzej

Med pedagoškimi programi Slovenskega šolskega muzeja, ki je eden od najstarejših na naših tleh, so pri obiskovalcih zelo priljubljene Učne ure naših babic in dedkov, ki vas kakor s časovnim strojem odpeljejo v šolo naših prednikov. To je edinstvena prilika, da doživite učno uro iz starih časov, ko lahko oblečeni kot učenci iz preteklosti vstopite v starinsko učilnico in v družbi resnega in strogega gospoda učitelja doživite, kako je bilo v šoli nekoč. V starih šolskih klopeh in pod strogo motrečim očesom gospoda učenika ali gospodične učiteljice lahko na lastni koži izkusite, kako so morali učenci odgovarjati na vprašanja, katera pravila so veljala v razredu in, seveda, kako so bili učenci kaznovani. Izbirate lahko med različnimi zgodovinskimi obdobji in vsebinami učnih ur, obisk je mogoč po predhodni najavi za vsaj 8 obiskovalcev. V prostorih muzeja lahko otroci praznujejo tudi prav poseben rojstni dan in se prelevijo v prave igralce, saj dobijo vse potrebne kostume in rekvizite ter vlogo radovednih učencev.

www.solski-muzej.si

Narodna galerija

Dobrodošli v domovanju nagajivega zelenega škrata Gala. Ste že obiskali njegovo sobo, polno nenavadnih in skrivnostnih predmetov? Vsako prvo nedeljo v mesecu otroke v njej pričakuje galerijska animatorka, ki jim pomaga v čarobnem kotičku razkrivati gesla v škratovih knjigah velikankah – z njihovo pomočjo bodo ustvarjali in spoznavali umetnine v stalni zbirki. Ob izbranih sobotah se lahko udeležite GALa ustvarjalnic (za osnovnošolce in predšolske otroke v spremstvu staršev), na katerih boste ob različnih predmetih, ugankah in namigih raziskovali umetnine ter ustvarjali. Odpravite se lahko tudi na voden družinski ogled razstave o Ivani Kobilca (potrebne so predhodne prijave). Včlanijo se lahko tudi v Galov klub (v starosti 5–12 let) in na mesečnih srečanjih od oktobra do junija spoznavajo razstavljene umetnine ter ustvarjajo v galerijskem ateljeju. Povrhu pa lahko s škratom Galom praznujejo tudi svoj rojstni dan in skupaj z njim raziskujejo njegove najljubše umetnine.

www.ng-slo.si

Slovenski etnografski muzej

Vas zanima, kako so živeli naši predniki – kako so bivali in se oblačili, kakšne predmete so uporabljali v vsakdanjem življenju, ob posebnih priložnostih, pri delu na polju, reji živali, nabiralništvu, lovu, ribolovu, katera orodja in pripomočke so uporabljali v čevljarstvu, lončarstvu, pečarstvu, urarstvu in drugih obrteh? Ali bi radi izvedeli, kako so živeli drugod po svetu? Odpravite se v naš osrednji etnografski muzej in na stalnih razstavah Med naravo in kulturo ter Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta doživite, razmišljajte ali zgolj uživajte v kulturni dediščini. Posebna atrakcija za otroke je interaktivna raziskovalna razstava Etnoabecedaž, ki jih od črke A do Ž popelje v svet nekdanjih uporabnih predmetov – spoznavajo jih z odkrivanjem, raziskovanjem, ustvarjanjem in igro. V muzeju redno potekajo tudi ustvarjalne delavnice, najpogosteje ob nedeljah. V tkalskem in lončarskem ateljeju pa se lahko preizkusite v ročnem tkanju ter ustvarjanju izdelkov iz gline.

www.etno-muzej.si

Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova

Za družine, ljubiteljice moderne in sodobne umetnosti, so na obeh lokacijah pripravili pester družinski program. Med njimi ima najdaljšo tradicijo Klub minimalistov MG+MSUM (za otroke v starosti 3–10 let), ki letos obeležuje že dvajseto obletnico in je namenjen vzgajanju odprtih, radovednih in ustvarjalnih bodočih obiskovalcev galerije. V njegovem okviru vsako drugo soboto v mesecu potekajo brezplačne delavnice, ki povezujejo različna področja umetnosti in temeljijo na uporabi novih medijev. Otrokom sta namenjeni tudi delavnici Igriva arhitektura (+MSUM in Center arhitekture, 5–12 let), na kateri na inovativen način in s praktičnim delom spoznavajo prostor in arhitekturo, ter To sem Jaz!, na kateri najmlajši (2–3 leta) v spremstvu staršev odkrivajo svet barv in oblik. V obeh muzejih so poskrbeli tudi za starše, stare starše in vse, ki se po mestu sprehajate z vozički – na Vozičkanjih po umetnosti (MG+MSUM) se lahko z naraščajem popeljete po razstavi.

Otroke lahko presenetite tudi s posebnim rojstnodnevnim doživetjem – s prijatelji se bodo podali na zabavno dogodivščino po moderni in sodobni umetnosti.

www.mg-lj.si

Železniški muzej Slovenskih železnic

Ogled edinstvenega muzeja, ki domuje v nekdanji kurilnici Ljubljana Šiška, je tako rekoč obvezen za vse ljubitelje železnic. Spoznali boste številne zanimivosti iz železniške zgodovine. V osrednjem delu, polkrožni rotundi, so postavljene na ogled stare parne lokomotive, vagoni in druga vozila; v bližnji stavbi so razstavljeni predmeti iz različnih železniških strokovnih področij – orodja in vozila, ki so jih uporabljale službe za vzdrževanje proge, uniforme železničarjev, signalnovarnostne naprave in še marsikaj drugega. Ogledate si lahko tudi prometni urad manjše železniške postaje iz časa avstro-ogrske monarhije. Ob izbranih datumih prirejajo druženja za vse navdušence in ljubitelje železnic s pestrim programom za celo družino – z vodstvom po razstavi ter ustvarjalnimi delavnicami in zabavnimi igrami za najmlajše. To pa še ni vse: lahko se popeljete s čisto pravo parno lokomotivo po vrtni železnici in si privoščite vožnjo z motorno drezino.

www.slo-zeleznice.si/sl/skupina-slovenske-zeleznice/predstavitev/zelezniski-muzej

Muzej za arhitekturo in oblikovanje

V osrednjem nacionalnem muzeju za arhitekturo, oblikovanje in fotografijo, ki deluje v renesančnem gradu Fužine, se družinam obeta mnogo zanimivega. Preživite Nedelje v MAO, ki jih prirejajo ob aktualnih razstavah: vsako drugo nedeljo v mesecu lahko otroci (v starosti 5–12 let) na zabaven način spoznavajo teme z razstave in ustvarjajo lastne izdelke. Za njihove starše je v tem času organizirano vodstvo po razstavi z različnimi strokovnjaki, ki osvetljujejo teme z razstave. Ob aktualni razstavi Živeti z vodo – južni rob Ljubljane (do marca 2019) bodo nedelje posvečene tematiki urbanega razvoja ter sinergiji med človekovim in naravnim okoljem; druga polovica prihodnjega leta bo v znamenju 26. bienala oblikovanja (BIO).

Prav posebno doživetje je rojstni dan v muzeju, ki ga otroci lahko preživijo na zabaven in ustvarjalen način, oblečeni v dvorjane in grajske gospodične ali v slovite arhitekte, oblikovalce in fotografe.

www.mao.si

Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej

Bi radi izvedeli kaj več o pomembnih osebnostih v zgodovini gledališča na Slovenskem? Vas zanima, kako so se prostori gledališča spreminjali skozi čas? Vse to in še več vam razkriva stalna razstava HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja slovenskega osrednjega gledališkega muzeja, po kateri vsaka mesec organizirajo tudi javna vodstva. Družinam so vse leto na voljo številne ustvarjalne in raziskovalne delavnice, na katerih boste spoznavali gledališče nekoč in danes. Mali gledališki navdušenci pa lahko v muzejskih prostorih praznujejo prav poseben rojstni dan, na katerem se bodo podali v svet gledališča – izdelovali bodo maske, kostume, lutke ali čisto pravo malo gledališče in pripravili svojo predstavo. Na spletni platformi Zlata paličica lahko najdete navdih za obisk kakovostnih gledaliških predstav in gledaliških delavnic.

www.slogi.si

www.zlatapalicica.si