četrtek, 10. 5. 2018

EU projekt, moj projekt

Poiščite zaklad ob Savi in doživite zgodovino lutkarstva.

Avtorica: Vita Kontić

V Ljubljani si v želji po zagotavljanju višje kakovosti življenja zastavljamo ambiciozne cilje. A za njihovo uresničitev so potrebna zajetnejša finančna sredstva, zato so tovrstne spodbude Evropske unije zelo dobrodošle. Pri črpanju evropskih sredstev smo precej uspešni in tako smo izvedli že številne projekte na različnih področjih. Od 12. do 19. maja poteka kampanja EU projekt, moj projekt, ki jo organizira Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Tam se vam ponuja priložnost, da nekatere projekte spoznate »v živo«, saj se obetajo številni tematski dogodki.

Izmed več kot 30 dogodkov, ki bodo v sklopu kampanje potekali po Sloveniji, jih bo kar osem v tem času v Ljubljani. Med njimi izpostavljamo dva: prireditev »Dan na Savi«, ko se bodo pestre dejavnosti odvijale na Poti ob Savi, in predstavitev Lutkovnega muzeja ter njegovih »prebivalk« na Ljubljanskem gradu.

Dan na Savi

Občani in obiskovalci Ljubljane se prav radi sprehajajo in kolesarijo po urejenih zelenih površinah ob Savi in uživajo ob športni rekreaciji ali brezskrbnem odkrivanju narave. V petek, 18. maja, pa bodo poleg tega lahko na dogodku »Dan na Savi« spoznavali še pestre dejavnosti različnih društev in organizacij, ki delujejo v okolici. Takrat bomo predstavili projekt Pot ob Savi – daljinski športni objekt, ki teče vzdolž reke in povezuje lokalne skupnosti, regije in države ob njej, ki je bil sofinanciran z evropskimi sredstvi skozi projekta oziroma operaciji RIC Sava in Sava – reka, ki povezuje.

Ali ste vedeli, da smo med urejanjem površin ob Savi počistili divja odlagališča in s trase Poti ob Savi odstranili kar 130 ton odpadkov?

»Še preden je bila gradnja zares končana, so uporabniki novo pot popolnoma posvojili. Ljubezen na prvi pogled še traja. Sprehajalcem, kolesarjem in jezdecem je namenjenih osem kilometrov urejene poti, kjer jim je na 40 hektarih zelenih površin na voljo tudi 18 trim naprav, dve otroški igrišči, plezalna stena, konjeniški poligon, disk golf igrišče, deset piknik prostorov in mala živalska farma. V vsem tem lahko uživajo tudi ponoči, ko območje razsvetli 120 svetilk na sončne celice,« je poudaril mag. Martin Maček, vodja Odseka za razvoj in infrastrukturo na področju športa Mestne občine Ljubljana, ki skupaj s sodelavci pripravlja bogat program dogodka »Dan na Savi«.

Za predstavitev projekta Pot ob Savi smo izbrali območje med tenis igrišči (Brunarica Ramovš) prek Ježice, Stožic, Tomačevega, Jarš do Športnega centra Šmartno. K sodelovanju smo povabili športna društva, ki na športnih objektih vzdolž Save izvajajo različne aktivnosti. S predstavitvami bodo dopoldne animirali predvsem učence ljubljanskih osnovnih šol, popoldne pa še druge obiskovalce. Na svoj račun bodo prišli ljubitelji konj, ki bodo lahko spremljali jahanje na Hipodromu, na izobraževalni kmetiji poleg ogleda drugih živali izvedeli tudi marsikaj zanimivega o tujerodnih invazivnih vrstah, varstvu okolja in pitni vodi, ali pa se ob reki družili z Ribiško družino. Izstopale bodo predstavitve športnih aktivnosti, kot so nogomet, bejzbol, odbojka na mivki, tenis, tek, nordijska hoja in kolesarjenje. Prikazali bodo tudi pravilno uporabo trim naprav in tehnike plezanja. Če ne veste, kaj je zorbing nogomet ali disk golf, bo to priložnost, da ju spoznate, obenem pa se boste lahko preizkusili tudi v lokostrelstvu.

Udeležba pri aktivnostih bo povezana s priljubljeno igro iskanje skritega zaklada. Dogajanje se bo zaključilo na nabrežju pred piknik prostori, ki jih bomo ta dan uporabili kot prostor za pogostitev. Po vseh zabavnih aktivnostih pa si boste lahko odpočili na novi plaži ob Savi malo naprej od teniških igrišč proti Tacnu.

Muzej in prezentacija lutk

Lutkarstvo na Slovenskem ima več kot stoletno tradicijo in od maja 2015 lutke domujejo v prvem slovenskem Lutkovnem muzeju nad Stanovsko dvorano Ljubljanskega gradu, ki je nastal v sodelovanju med Ljubljanskim gradom in Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Vodja programa Ljubljanskega gradu Marko Brunskole je povedal, da so od odprtja muzeja našteli že več kot 146.000 obiskovalcev. In kaj jih najbolj navdušuje? Predvsem interaktivna zasnova muzeja pa tudi lutkovni odri, na katerih se lahko preizkusijo v oživljanju marionet ter ročnih in senčnih lutk. »Zagotovo najboljši del Gradu! Hvala za zabavno izkušnjo. Vsi smo otroci po srcu,« je v knjigi vtisov pohvalil eden od obiskovalcev.

Vsebino dogodka, ki bo 19. maja, sta pripravila javna zavoda Ljubljanski grad in Lutkovno gledališče Ljubljana. Na ta dan načrtujeta več dvournih delavnic in ogledov ter predstavo za otroke različnih starosti, pri katerih bodo udeleženci spoznavali in doživljali zgodovino slovenskega lutkarstva.

  • Zavozlanke in doživljajska delavnica (od 5 do 8 let; ob 14.30)

Detektivsko vodstvo Zavozlanke bo otroke popeljalo skozi zgodovino slovenskega lutkarstva, ki je na ogled v Lutkovnem muzeju. Ponoči so namreč Ljubljanski grad obiskali nepridipravi in iz Lutkovnega muzeja odnesli več dragocenosti, zato so na gradu izdali razglas: »Potrebujemo hrabre pomočnike pri iskanju lutk in razpletanju napete lutkovne detektivke!« Otroci bodo pri lutkovnih junakih, kot so Gašperček, Žogica Marogica, Ostržek, Pavliha ter drugi lutkovni Kljukci, iskali namige, ki vodijo do ukradenih lutk. Ko jih bodo našli, bodo z njimi zaigrali na muzejskih odrih.
Detektivskemu vodstvu v Lutkovnem muzeju na Ljubljanskem gradu bo sledila doživljajska delavnica v Lutkovnem gledališču Ljubljana, ki bo nadaljevala spoznavanje slovenske lutkovne zgodovine, njenih tehnik in muzejskega dela skozi igro, preizkušanje in izdelovanje.

  • LUTKO • tech in doživljajska delavnica (od 9 do 11 let; ob 16.00)

Na vodstvu LUTKO • tech se bomo skupaj z otroki spraševali: kakšne lutke poznamo? So vse enake? Kako z njimi ravnamo, kako jih poimenujemo in kako oživljamo? Skupaj s slovenskimi lutkovnimi junaki bodo otroci spoznali lastnosti in razlike med lutkovnimi tehnikami (marionete, ročne in senčne lutke ...) ter hkrati veliko izvedeli o slovenski lutkovni zgodovini, lutkovnih uspešnicah, najpomembnejših ustvarjalcih in posebnostih slovenskega lutkarstva. Na koncu se bodo otroci tudi sami preizkusili kot lutkarji na muzejskih odrih.
Po vodstvu se bomo z vzpenjačo spustili z Ljubljanskega gradu do Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer bo sledila doživljajska delavnica. Tam bodo udeleženci še bolje spoznali slovensko lutkovno zgodovino, tehnike in dela skozi igro, preizkušanje in izdelovanje.

»Z odra v muzej« (od 12 let naprej; ob 17.30)

Vodenemu ogledu stalne razstave Lutkovnega muzeja Podobe lutkovne umetnosti, 1910–1990 na Ljubljanskem gradu, kjer bomo spoznali vse temeljne mejnike v zgodovini slovenske lutkovne umetnosti in se tudi sami preizkusili v različnih lutkovnih tehnikah na treh različnih muzejskih odrih, sledi ogled predstave Nekje drugje v skrivnem tunelu Lutkovnega gledališča Ljubljana.
Predstava Nekje drugje nas bo iz preteklosti lutkovne umetnosti popeljala v njeno sedanjost in prihodnost, saj predstava vključuje vrsto sodobnih tehnoloških pristopov k lutkovnemu gledališču. Klasična lutkovna animacija se tako prepleta s prostorskimi video projekcijami in virtualnim risanjem. Nekje drugje je pretresljiva zgodba o nesmiselnosti vojnih grozodejstev. Kakšen je svet vojnih grozot, če ga gledamo skozi otroške oči? Šele v tej perspektivi lahko do konca dojamemo nesmiselnost vojne. Ker je takšna tema kočljiva in boleča, velikokrat ostane zamolčana. Poseben poudarek predstavi daje tudi okolje, v katerem je uprizorjena: tunel Lutkovnega gledališča Ljubljana kar naenkrat postane zaklonišče neke vojne, ki se odvija »nekje drugje«.

Število mest na dogodkih v sklopu prireditve Muzej in prezentacija lutk je omejeno. Zaželene so predhodne prijave na petra.kucic@ljubljanskigrad.si ali 01 306 42 04.

Z evropskimi sredstvi že leta podpirajo dobre zgodbe

Številni uresničeni projekti, ki jih predstavljajo v kampanji EU projekt, moj projekt, so del uspešne zgodbe, v kateri so z evropskimi kohezijskimi sredstvi obdobja 2014–2020 v skupni vrednosti več kot 1,8 milijarde evrov podprli več kot 300 projektov, programov ali javnih razpisov v Sloveniji.

Kampanjo organizira Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, zato da bi se zavedali, da je naš vsakdan boljši in lepši tudi zaradi evropskih sredstev. Letos se med 12. in 19. majem s pestrim dogajanjem v Ljubljani poleg Poti ob Savi in Lutkovnega muzeja predstavljajo tudi projekti:

- Marš na(d) trg dela: 15. maja v parku Navje s Trkajem in družabnimi igrami
- Mladim: 16. maja na Mladinski postaji Moste z aktivnostmi, kako razširiti svojo socialno mrežo in se aktivno vključiti v družbo
- Večgeneracijski center Skupna točka: 14., 16. in 17. maja v Mostah in na Prešernovem trgu z glasbeno pravljico, Fajn teatrom in medkulturnim kotičkom na veselem dnevu prostovoljstva
- MSP test Presoja učinkov predpisov na gospodarstvo (del projekta STOP BIROKRACIJI): 15. maja z dnevom odprtih vrat na Ministrstvu za javno upravo in predavanji o presoji učinkov predpisov
- Dvig poklicnih kompetenc učiteljev v letih 2016–2022: 17. maja s predstavitvijo možnosti usposabljanj za učitelje

Podrobnosti o kampanji na www.eu-skladi.si.