torek, 16. 4. 2019

Gozdni sprehodi na Rožniku z Malo ulico

Se bojite, da se bo otrok v gozdu umazal? Ne marate dežja? Vam gredo mravlje na živce? Nikar! Otroci v vsem tem tako uživajo, da jim odrasli nimamo pravice odrekati dogodivščin v gozdu v imenu čistoče in varnosti.

Avtorica: Klavdija Kosič, Javni zavod Mala ulica

Gozdna pedagogika je razmeroma mlada veda, ki jo Javni zavod Mala ulica izvaja kot eden prvih ponudnikov v Ljubljani. Temelji na načelu, da otroka ne poučujemo z vnaprej pripravljenim učnim načrtom, temveč sledimo otroku in sproti odgovarjamo na vprašanja, ki se mu ob aktivnostih v naravi porajajo.

Opažamo, da otroci brez težav, zelo ustvarjalno in z velikim veseljem v gozdu preživijo dan brez računalnika in telefona. Gozd ponuja veliko materialov in predmetov, na podlagi katerih otrokom posredujemo zelo konkretna znanja in razumevanja s področja biologije, kemije, fizike, matematike, logike … vse ob stalnem gibanju, ki spodbuja telesno in fino motoriko ter domišljijo.

Dobimo se vsako soboto ob 10. uri pri informacijski točki Hrošč rogač. Gozdni sprehod traja dve uri, udeleži se ga lahko cela družina ali pa nam svojega otroka prepustite v varstvo. Gozdne pustolovščine bodo tudi med šolskimi počitnicami (26. 6.–31. 8. 2019), ko se osnovnošolci od 2. do 5. razreda lahko udeležijo Počitnic v gozdu. Prijave bodo na spletni strani www.malaulica.si možne od 7. maja dalje.

Gozdne sprehode, ki jih vodi izkušen gozdni pedagog Boris, v Javnem zavodu Mala ulica izvajamo vsako soboto dopoldne do konca šolskega leta. Veseli bomo vaše družbe!

Uspešna ptičja svatba

Eden od takšnih gozdnih sprehodov se je odvil tudi na sončno marčevsko soboto. Nabralo se nas je okoli 40 gozdnih zanesenjakov in po uvodnem nagovoru izkušenega gozdarja Borisa smo pogumno zagrizli po najbližji poti v hrib.

Do male postojanke sredi gozda je med prijetnim kramljanjem in nekaj informativnimi postanki pot minila skoraj prehitro. Otroci so se razigrali, med njihovo sproščeno prosto igro smo starši izmenjali različne izkušnje izletov v naravo. Takoj smo se strinjali, da se v gozdu vedno zgodi prava čarovnija – otroci so poslušni, sproščeni, ravno prav razigrani, prijetno vodljivi in vedno pripravljeni na sodelovanje. Verjetno po zaslugi kakega gozdnega škrata!

Po kratkem predahu nas je Boris pripravil na prvo igro Ptičje svatbe, in sicer spletanje različnih ptičjih gnezd. Izvedeli smo, da so gnezda različna, predvsem pa da jih lahko najdemo na različnih krajih – na vejah, na tleh, v deblih in celo kot jamice, skopane v tla. Navdušeno smo se pognali v izdelovanje gnezd, marljivo nosili na kup gozdni material in tekmovali, kdo bo hitrejši, spretnejši in čigavo gnezdo bo lepše.

Ptički se ne ženijo le z novimi gnezdi, včasih snubci vanje navlečejo še kakšen poseben predmet in tako opozorijo nase. Starši smo se povezali v igri z otroki ter po krajši malici svoja gnezda postavili na ogled. Nismo se mogli odločiti za najlepše gnezdo, zato smo z zdravimi prigrizki nagradili vse sodelujoče.

Naš gozdni sprehod je spremljalo obilo dobre volje, nastavljanje prvim sončnim žarkom, otroci pa so spontano sklepali nova prijateljstva in neobremenjeno krepili zdrav duh v zdravem telesu.