petek, 20. 7. 2018

Gremo na bazen!

V vročih poletnih mesecih se malokaj tako prileže kot ohladitev v bazenu. No, morda še čofotanje, namakanje, kopanje in plavanje. In zvočna kulisa je nepogrešljivi vrišč – tudi v zunanjih bazenih, ki jih ponuja Ljubljana: retro bazen, wellness pod milim nebom, modernistično kopališče in vodni živžav. Toda ko jih boste obiskali, ne pozabite pokrivala in na pitje zadostnih količin sveže vode iz pipe. In ko ne boste v vodi, počivajte raje v senci.
Avtorica: Staša Cafuta Trček

Laguna: wellness pod milim nebom

Na Ježici ob Savi, ob Dunajski cesti pred Črnučami, je kopališče Laguna. V središču velikega kompleksa, obdanega s številnimi starimi lipami in zelenico, so postavljeni trije bazeni z vodno masažo. Po izboru Naj kopališče Slovenije v kategoriji letnih kopališč Laguna vsako leto zasede najvišje stopničke. Leta 2005 so lastniki kopališče popolnoma prenovili in ga zasnovali po načelih feng šuja, kitajske veščine urejanja prostora, ki poveča skladnost energije in njen pretok. »S prenovo smo želeli doseči občutek wellnessa na prostem, v zavetju zelenih krošenj dreves,« pove Bojana Vinkovič. »Med junijem in septembrom ste prisrčno vabljeni na mestno plažo,« vabi sogovornica in doda, da so v sezoni odprti vsak dan od 9. do 20. ure, v zelo vročih dneh pa se je možno ohladiti na nočnem kopanju vse do polnoči. Datume sproti objavljajo na svoji FB strani, na www.laguna.si pa najdete še več informacij o ponudbi. Brezplačna otroška animacija poteka vsak dan med 13. in 15. uro. Gostom je namenjeno tudi veliko brezplačno parkirišče.

Laguna bazen

Lokacija in kopališče samo imata zanimivo preteklost. Pred skoraj stotimi leti je znani vinski trgovec Štern tod postavil blatne kopeli za goste, v katere so se zakopavali, si v njih segreli kosti ter si tako lajšali revmatične težave. Še veliko prej, v času fevdalizma, pa se je aprila 1515 prav na območju današnjega kopališča zbralo 6000 kmetov, ki so zahtevali staro pravdo. O dogodku priča tabla na enem od objektov kopališča.

Ivan Janez, Bežigrad: "Laguno obiskujem že od vsega začetka: od leta 1969, ko je odprla vrata. Prihodnje leto bom praznoval 50. sezono kopanja (smeh). Plusi tega kopališča so: prostornost, narava in naravna senca, ki mi pomeni mir, ter nudistični del. Bazen je družabnost. Nikoli ne bi imel bazena na svojem vrtu, ker rad hodim med ljudi. Menim, da se tudi otroci rajši učijo plavati na bazenu, saj jih je na morju lahko strah zaradi razsežnosti. Sem pa tja s seboj pripeljem tudi vnuke. Za otroke je krasen tedenski tečaj plavanja, saj dobijo nove prijatelje in se tako navadijo tudi socialnega odnosa. Fino se mi zdi, da je v največji sezoni tudi nočno kopanje, a to je bolj za mlade."

Ilirija: retro kopališče v centru

Kopališče Ilirija je bilo odprto spomladi 1929 kot eno izmed najmodernejših in najelitnejših kopališč v Evropi. Danes je bazen ravno obratno, a spet »in«: njegova retro podoba ne privablja samo domačinov, temveč tudi turiste. Videz se že skoraj od vsega začetka skorajda ni spremenil. Ob olimpijskem bazenu ni več skakalnega stolpa, zato pa je tam manjši tobogan. Zraven velikega bazena je še manjši bazen za otroke. Kopališče upravlja Plavalni klub Ilirija, zato je do dvanajste ure med tednom rezervirano za plavalne tečaje. Po tej uri je odprto za javnost. »Naš bazen je posebnost, saj je ves čas delovanja temeljil na prostovoljstvu. Pri nas nikoli ne bo nabito polno, saj na bazen spustimo le dvesto kopalcev in nič več. Naša prednost je tudi, da je lokacija v samem centru Ljubljane, in lahko bi rekli, da smo mestno kopališče,« opisuje vodja Tomi Martinjak in povabi, da jih obiščete. Posebnost, ki bo privabila ljubitelje starinskega pridiha, so preoblačilnice, ki so stare toliko kot samo kopališče. So tudi zaščitene in pripovedujejo zgodbe, ki se ob njih pletejo že skoraj devetdeset let. Na hodniku med garderobami je fotografska razstava s starimi arhivskimi fotografijami kopališča, življenja v njem in njenih plavalcev. Na eni izmed fotografij je tudi Stanko Bloudek, znameniti športnik, načrtovalec mnogih športnih objektov in idejni oče Ilirije.

Ilirija

Tomaž, Bežigrad: "Leta 1940 sem prvič obiskal Ilirijo. Zadnjih dvajset let obiskujem bazen od ponedeljka do petka in plavam po eno uro. Imam dvainosemdeset let in verjamem, da je tudi plavanje pripomoglo k zelo dobremu počutju v moji starosti. Plavanje je rekreacija, ki je hkrati fizioterapija. Po kopanju in tuširanju se vsakič še oprham z mrzlo vodo. Tega me je naučila mama, saj mi je vtepla v glavo tudi ti dve navadi: knajpanje in zajtrk kot glavni obrok dneva. Rad bi se zahvalil vsem, ki skrbijo za bazen in okolico. Če ne bi bili tako skrbni, bi verjetno Ilirijo čakala podobna usoda kot Plečnikov stadion. Izpostavil bi dolgoletnega vzdrževalca za vodo, Francija Zabukovca, ki živi za to kopališče. Dodal bi še, da sem vodja skupine upokojencev, ki aktivno preživljajo prosti čas v vodi. Vabljeni ste, da se nam pridružite, saj je plavanje samo po sebi terapija."

Kolezija: sodobno meščansko kopališče

Kopališče Kolezija, ki se nahaja ob Gradaščici na meji med Trnovim in Vičem, je verjetno najlepši zunanji bazen v Ljubljani. Pred kratkim je bil kompleks popolnoma prenovljen, toda tako kot druga ljubljanska kopališča ima bogato zgodovino. Pa tudi prenova v modernističnem duhu je prostoru naklonila prav posebno dušo.Nekdaj je Kolezija veljala za staro meščansko kopališče, danes pa bi jo lahko imenovali sodobno meščansko kopališče. Od centra je oddaljeno le nekaj minut s kolesom, tistim z avtomobili pa nudi parkiranje v parkirni hiši. »Obiskovalci, predvsem rekreativni plavalci, lahko plavajo v velikem olimpijskem bazenu, otroci pa v otroškem, ki obsega še masažni del ter čofotalnik,« našteva vodja Boštjan Albreht in nadaljuje, da kopalci pohvalijo dobro plavalno vodo, ki je tudi po zaslugi sodobnih prečiščevalnih filtrov zelo dobre kakovosti. »Gostje cenijo naše poslanstvo: umirjeno kopališče brez zvočnikov in radia. V bližini bazena je prepovedano kaditi. Reševalci iz vode so karseda neopazni.« Je pa še nekaj, kar dela Kolezijo tako lepo. Kopališče se odpre že ob pol sedmih in jutro vedno pričara zanimive barve neba, zelenih dreves in modrine bazena, ki se zrcali v nizki stekleni stavbi recepcije. Zvečer, vse do dvaindvajsete ure, pa luči v bazenu in v avli naslikajo večerno umirjeno svetlobo.

kolezija

Vito, Rudnik: "Kolezija mi je ful všeč, saj je nova in zelo lepo skrbijo zanjo. Dobro je tudi, da je ob bazenu igrišče za odbojko, miza za pingpong in košarkarsko igrišče. Manjka le tobogan."
Marko, Vič: "Ko sem bil mlad, je bila Kolezija poleg Špice naše poletno morje. Pohvalil bi vse zaposlene, ki so zelo prijazni in redoljubni. Ves čas vidim čistilko, ki skrbi za čistočo. Danes sem prišel z ženo, ki je trenutno v savnah."

Kodeljevo: poletni živžav

Kopališče Kodeljevo, ki ima dva plavalna bazena, enega otroškega in vodni tobogan, lahko sprejme največ obiskovalcev od vseh letnih bazenov. Kopališče se nahaja v neposredni bližini parka in graščine ter ima veliko travnate površine z naravno senco, kjer obiskovalci igrajo badminton in druge igre z žogo. Vsak ponedeljek lahko kopališče obiščete po simboličnih cenah, saj ves dan velja petdesetodstotni popust na vse vstopnice. »Pri nas so rekreativni plavalci in športniki na istem dvorišču. Lahko bi rekla, da lepo sobivamo. Profesionalni plavalci in vaterpolisti ter družine z otroki, starejši, najstniki. Vabimo vas, da nas obiščete s kolesom ali javnim prevozom,« vabi vodja bazena Katarina Gaser.

kodeljevo

Iztok, Kodeljevo: "Žena mi je povedala za plavalne urice na Kodeljevem. Plavalni trener poskrbi, da se intenzivno razgibamo. Kravl, hrbtno, prsno, vse to pripomore k boljšemu počutju. Doma sicer večino časa presedim, a moj hrbet tega ne mara. Všeč mi je tukaj na bazenu, saj imam hkrati stik z naravo, pa še blizu doma je."

PLAŽA SAVA

plaža Sava

Jani, Bežigrad: "Prva urejena plaža ob Savi se mi zdi zelo dobrodošla. Želim si, da bi ljudje, ki jo obiščejo, lepo skrbeli za njeno okolico. V mislih imam odpadke, cigaretne ogorke in prav danes sem opazil prazne aluminijaste čašice, v katerih so bile čajne svečke. Mar ni to osnova, da kar prineseš, odneseš s seboj? Tako boš že imel lepo naravno okolje tudi, ko prideš naslednjič. Zanimiv in uporaben se mi zdi tudi trajnostni ekološki WC, ki je poleg betonskih ležalnikov na novo postavljen ob plaži."

Atlantis: vodno mesto

Atlantis je najmlajši v družini ljubljanskih bazenov. Toda vseeno ga zagotovo poznate vsi. Ima pokriti in odkriti vodni park, ponuja številne animacije za vse – od najmlajših do starejših, nahaja se ob obvoznici, ima notranji in zunanji tobogan in urejen parkirni prostor. Kompleks je sestavljen iz treh sklopov: Sveta doživetij, Termalnega templja in Dežele savn. Poletnopočitniška ponudba za otroke je še posebej zanimiva: nočno taborjenje s spanjem v šotorih ob tabornem ognju, nočnem kopanju in opazovanju zvezd.

Atlantis

Vanda, Brezovica: "Atlantis obiskujem že od vsega začetka. Pohvalila bi vaditelje, ki nam vedno znova pripravijo pestro vadbo. Vsaka vaja je zasnovana tako, da moramo vklopiti tako možgane kot mišice. Zame je obisk Atlantisa naložba v zdravje."

Pred vstopom v bazen se obvezno stuširajte. Statistika kaže, da se večina kopalcev pred kopanjem ne stušira, kaj šele namili. Toda tudi kopalci lahko pripomoremo k čisti oziroma umazani vodi. Le kaj imamo rajši?