sreda, 28. 11. 2018

Mestno zrcalo: Ljubljana ima vonj po gozdu

Vtise tujih turistov o Ljubljani zbira Staša Cafuta Trček.

Kim Badawi, prebivalec sveta

Kim Badawi stasa

Težko vam odgovorim, kje sem doma. Živim v New Yorku, Kairu, Riu de Janeiru, Parizu in še kje. Po babici sem Slovenec. Tokrat sem prišel v Ljubljano na predstavitev knjižnega projekta z naslovom Brez dela ni jela (www.nohoneynomoney.info). Pred leti sem opazil panjsko končnico in začel raziskovati bogastvo in sporočilno vrednost poslikav ter tradicijo apikulture v Sloveniji. Slovenci imate čebele in panje na svojih dvoriščih, to je fascinantno. Ljubljana mi je ljuba, pred več kot desetimi leti ni bilo nobenih turistov, danes pa jih kar mrgoli. Rad poslušam slovenski jezik. Rad sedim na terasi picerije Trta ter opazujem domačine in Ljubljanico.

Enrique, Asturias, Španija

Enrique stasa

S psičko Hiro sva prišla v Ljubljano na 24. svetovno prvenstvo reševalnih psov, kjer vsi, ki tekmujemo, želimo reševati človeška življenja in si prizadevamo za lepši svet. Morava se pohvaliti, saj je Hira dosegla odlično drugo mesto. Presrečen sem. Ljubljana mi bo tako ostala še posebej v lepem spominu. Če povzamem še nekaj drugih vtisov, pa so to gore, hribi, ki so dobro vidni iz Ljubljane, pa vonj po gozdu. Všeč mi je kontrastna arhitektura s pestrimi barvami.

Ying, Guilin, Kitajska

Ying stasa

V Nemčiji delam kot prostovoljka in imam tudi veliko časa za potovanja po Evropi. Danes sem z avtobusom ob sedmih zjutraj prispela v Ljubljano, zvečer nadaljujem pot do Sarajeva. Ljubljana je najbolj sproščena prestolnica, kar sem jih kdaj koli obiskala. Ravno ste me ujeli na poti na grad. Ustavila sem se pri stopnicah, ki vodijo do hiše, ob košari z domačim grozdjem, na katerem piše »prosim, vzemite grozdje«. Ta gesta se mi zdi vrhunska! Na tržnici sem si kupila šopek s posušenimi cvetovi. Ti majhni trenutki delajo Ljubljano tako enkratno.

Sarah, Bratislava, Slovaška

Sarah Stasa

V Ljubljani sem že tretji teden na mednarodni poletni šoli ekonomije, kjer smo zbrani študentje iz šestdesetih držav sveta. Pohvalila bi dobre predavatelje, ki so v nas vzbudili podjetniško miselnost, hkrati pa nas opomnili na zelo pomemben element v življenju – zdravo in čisto okolje, ki ga Ljubljana ima.

Yong, Sidney, Avstralija

Yong stasa

Tudi jaz sem na poletni šoli ekonomije. V eni izmed skupin smo se fokusirali na strateška pogajanja. Ob prostih dnevih smo veliko časa preživeli v središču Ljubljane. S Sarah najemava Bicikelj in raziskujeva mesto s kolesom. Domačini ste odprti za nova poznanstva, ste zaupanja vredni.

Joseph, Singapur

Joseph stasa

Kadar potujem, se trudim, da ne primerjam moje dežele z državo, kjer sem na obisku. Prepustim se njihovim običajem in kulturi. Ljubljančani ste zelo prijazni. Na prehodih za pešce ustavite. Namenite tudi nasmeh. S fotografij sem se veselil pogleda na Tromostovje, a kaj, ko ga ni mogoče videti od zgoraj. Fino bi bilo, da bi bil ob njem postavljen razgledni stolp. Kaj menite domačini o tem predlogu?

Ngee Kevin, Sidney, Avstralija

Ngee Kevin stasa

Ljubljana mi je všeč, ker ni takšne gneče kot v Pragi. S prijateljem sva si v Ljubljani lepo v miru vzela čas za ogled mesta. Opazila sva, da imate veliko ponudbo sladoleda in seveda sva ga tudi degustirala. Vigo nama je zaradi kremastega okusa najbolj všeč. Pohvalil bi tudi vašo infrastrukturo. Avtoceste so dobre. Ni gneče. Vidim, da imate v Ljubljani možnost izposoje električnih avtomobilov. Vaše mesto je zelo napredno. Obkroženi ste z naravo, pa tudi življenjski stil je okolju prijazen. Morda se vi tega ne zavedate toliko, a verjemite, da mi tujci to hitro opazimo.

Pavel, Praga, Češka

Pavel stasa

V spominu mi bodo ostale male, ponekod tudi zelo ozke ulice, ki so mi vzbudile zanimive pravljične asociacije.