petek, 13. 12. 2019

Izdelki z zgodbo

V eni prejšnjih številk glasila smo predstavili Skrbovin’co, skupno prodajalno izdelkov štirih ljubljanskih varstveno delovnih centrov. Tokrat smo se odpravili v enega izmed njih, v Delovni in zaposlitveni center Janeza Levca, in si pobliže ogledali, kako nastajajo lični ročni izdelki.
Avtorica: dr. Tanja Pihlar

Center Janeza Levca domuje na Tržaški cesti 79 v obnovljeni stavbi, v katero so se preselili pred osmimi leti in ob kateri se razprostira urejen park s košatimi drevesi. V hiši je vladalo prijetno domače vzdušje. Pričakala nas je Elvira Agić Kek, socialna delavka in strokovna vodja, ki je povedala, da je v njihov center vključenih 32 odraslih oseb z motnjo v duševnem razvoju, ki so uporabniki socialnovarstvene storitve vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji. Njihova povprečna starost je 34 let, najstarejši jih ima 56. Poleg strokovne vodje so zaposleni še štirje delovni inštruktorji, knjigoveški delavec, dva grafika, skupinski habilitator in varuh.
Po besedah Elvire Agić Kek izvajajo tri zaposlitvene programe: knjigoveško dejavnost, ki je najstarejša in ima že 65-letno tradicijo, ustvarjalno dejavnost in program vzdrževalnih dejavnosti ter zeleni program, v katerem sodelujejo vsi zaposleni in uporabniki. Nekaj jih je vključenih v integrirano zaposlitev zunaj Centra Janeza Levca; med drugim delajo v restavracijah s hitro prehrano, na eni od Petrolovih bencinskih črpalk, v javnem podjetju ŽALE, d.o.o., in v vrtcu.
Uporabniki v vseh zaposlitvenih programih prejmejo denarno nagrado za delo, ki jim pomeni samopotrditev in korak naprej v samostojnost.

Timsko delo

V obeh ustvarjalnih delavnicah, kjer nastajajo unikatni ročni izdelki iz naravnih materialov, je vladalo prijetno delovno vzdušje. Delovna inštruktorica Anica Vilfan pravi, da ima vsak uporabnik posebno zadolžitev, prilagojeno njegovim sposobnostim in zanimanjem. Delo je timsko, vsakdo opravi del postopka izdelave. Ob našem obisku se je večina ukvarjala s polstenjem volne – izdelovali so suhe in mokre pisane kroglice, iz katerih bodo nastale ogrlice, uhani, mobili, broške, obroči za lase, obeski za ključe pa tudi mila. Sandi je šival zmajčke iz zelenega filca, po katerih je med turisti veliko povpraševanja; Anže, Marko in Bojan so iz ostankov filca strigli polnila. Dobro gredo v prodajo tudi ročno vezene voščilnice, za katere imajo precej naročil in jih izdelujejo vse leto. Ob našem obisku je Daša vezla podobo Božička, šivanka je spretno švigala med njenimi prsti, v škatli se je kopičil zajeten kup izdelkov.
Bogat je tudi njihov glineni program – izdelujejo magnete, črke, hišice, skodelice, krožnike, podstavke, vaze, žlice ipd. Po besedah Anice Vilfan z njeno pomočjo sami opravijo vse postopke – od priprave gline, vlivanja v kalupe, sušenja in žganja v pečici, poslikave in glaziranja. Uporabniki sodelujejo tudi pri prodaji v Skrbovin’ci, pri čemer se izmenjujejo z uporabniki iz drugih varstveno delovnih centrov, ki so vključeni v ta skupni projekt.

Od koledarjev do zdravstvenih kartonov

V knjigoveških delavnicah dela 15 uporabnikov, ki so med našim obiskom sestavljali in lepili nosilne vrečke, vezali vozle na vrvicah in jih vstavljali v vrečke. Prednost njihovega programa je, da pri različnih postopkih sodelujejo z zaposlenimi knjigoveškimi delavci in so tako kos tudi zahtevnejšim opravilom. Večinoma delajo po naročilu, njihovo delo je pestro in se sezonsko spreminja.
Med njihovimi naročniki so tudi arhivi, knjižnice, zdravstveni domovi in celo knjižne založbe, za katere izdelujejo kartotečne škatle, zdravstvene kartone, fascikle, mape, škatle za posebne edicije … So med redkimi, ki ponujajo ročno vezavo letnikov revij, knjig, diplom in drugih dragocenih tiskovin. V okviru lastnega darilnega programa izdelujejo lične notesnike, bloke in škatle, ki jih prodajajo v Skrbovin’ci. Darko je dejal, da rad prihaja na delo in izdeluje vrečke, tu ima prijatelje, rad pa poprime tudi za delo v parku.
Delovna inštruktorja sta pohvalila uporabnike, ki svoje delo jemljejo resno in odgovorno, so marljivi in natančni, zelo redko izostanejo z dela, tudi v času sezonskih obolenj.

Popestritvene dejavnosti

Karmen, ki ureja njihov časopis in piše prispevke, nam je zaupala še, da se v prostem času radi športajo: tečejo, igrajo badminton in košarko, smučajo, balinajo … Tudi sama je v domači balinarski ekipi, s katero redno trenirajo in se udeležujejo turnirjev in tekmovanj. Udeležujejo se tudi športnih dogodkov v okviru Specialne olimpijade Slovenije, na katerih redno dosegajo medalje. Poleg tega prirejajo skupna praznovanja, hodijo na sprehode in celodnevne izlete, imajo tudi letno in zimsko letovanje. V okviru vseživljenjskega učenja obiskujejo tečaj angleščine in različne tematske delavnice.
Sami skrbijo tudi za red in čistočo v delavnicah in skupnih prostorih. Dežurna skupina v jedilnici vsak dan poskrbi za pripravo miz, razdeli obroke in pospravi jedilnico. Vsako sezono organizirajo tudi »čistilno akcijo«, ko pomivajo okna, čistijo omarice in predale v kuhinji ipd. Zadolženi so tudi za vzdrževanje okolice in urejanje parka, ki so ga uredili s skupnimi močmi in pomočjo prostovoljcev, svojcev uporabnikov in zaposlenih iz Centra Janeza Levca. V njem so postavili tudi leseno uto in klopi, koše za smeti pa tudi kompostnik za biološke odpadke.


Njihove ročne izdelke lahko kupite v Centru Janeza Levca na Karlovški cesti 18 in v Skrbovin’ci na Mačkovi ulici 1, od ponedeljka do petka od 10. do 20. ure in ob sobotah od 10. do 18. ure.