petek, 13. 9. 2019

Kaj mi pomeni znanost in zakaj bom šla na prireditev Noč ima svojo moč?

Avtorica: Taja Zidanšek, 8. b, OŠ Hinka Smrekarja

Ko slišim besedo znanost, najprej pomislim na ogromen laboratorij, poln znanstvenikov, oblečenih v prevelike bele kombinezone, ki skriti pred očmi javnosti raziskujejo običajnim ljudem nerazumljive stvari. Le kaj v resnici počnejo? In kaj vse znanost sploh je?
Če malo bolje pogledamo svet okoli sebe, vidimo, da je vsaka stvar povezana z znanostjo. Na primer telefon, stvar, brez katere si verjetno sploh ne predstavljamo več svojega vsakdana … Ali polet na Luno, primer zahtevnega znanstvenega in tehnološkega dosežka (nekateri pravijo, da je to celo največji dosežek vseh časov), ki so ga prvič uspešno izvedli ravno pred dobrimi petdesetimi leti, julija 1969. Ali pa izum računalnika, ki je za današnje generacije tako običajen delovni pripomoček, kot sta bili našim prednikom motika in lopata.
Ampak znanost sploh ni nekaj tako nenavadnega in drugačnega, kajti znanost je najprej in predvsem znanje. Tega pridobivamo v šoli pa tudi marsikje drugje, denimo v naravi. Na splošno bi lahko rekli, da z znanjem odraščamo in da ga lahko na koncu vsi imamo, če ga le želimo imeti.
Moram priznati, da sem sama punca, ki jo zanima ogromno stvari … med drugim tudi znanost, znanje in znanstveniki … Eno od znanstvenih področij, ki me še posebej vznemirja, je računalništvo; zanima me, na primer, kako lahko na tako majhen ključek USB spravimo tako ogromno stvari? Ko sem o tem pripovedovala prijateljicam, s katerimi treniram atletiko, se jim je to vprašanje (in tudi sicer moje razmišljanje o takih stvareh) najprej zdelo res čisto neumno. A ko sem jim malo bolje razložila, kaj mi hodi po glavi, so se tudi one začele spraševati enako. (Mini Tajin nasvet: tudi če te nekdo še tako prepričuje, da nimaš prav, verjemi sebi in razvij svoje razmišljanje ali ideje DO KONCA!)
Ljudje smo pač radovedna bitja. Za znanstvenike so izum telefona, računalnika ali ključka USB, celo polet na Luno, najbrž le koščki v mozaiku vsega, kar počnejo ali še bodo počeli. Za vse nas neznanstvenike pa so vsi ti koščki in tudi znanost v celoti še vedno vseobsegajoč pojem, za katerega menimo, da ga najbrž nikoli ne bomo do potankosti razumeli.
A nekaj malega o znanosti lahko vendarle izvemo. Vsako jesen lahko pokukamo v skrivnostni svet znanosti in znanstvenikov na posebni prireditvi Noč ima svojo moč. Takrat se v okviru Evropske noči raziskovalcev po vsej Evropi za en dan v letu odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem. Znanstveniki namreč želijo vsem, ki jih to zanima, predstaviti poklic in življenje znanstvenika.
Tudi pri nas bodo zato po vsej Sloveniji potekali najrazličnejši dogodki, namenjeni predstavitvi in promociji znanosti. Upam, da se vidimo 27. septembra.