ponedeljek, 16. 9. 2019

Kino Šiška, čista desetka

Omemba Kina Šiška predstavnikom različnih generacij prikliče različne spomine. Če za mlajše generacije Kino Šiška predstavlja koncertno, razstavno in gledališko prizorišče, se mnogi še vedno spomnijo legendarnega kinematografa. Od leta 1962 vse do 2001 je namreč tu živela kinodvorana.
Avtor: Rok Avbar, Kino Šiška

Po njenem zaprtju je prostor gostil najrazličnejše umetniške projekte, v letih 2008 in 2009 pa je Kino Šiška iz načrtov prešel v prenovo. V letu 2009 je tako doživel kar dve otvoritvi: otvoritev prenovljene stavbe sta avgusta zabeležila koncert skupine Pankrti s spremljajočo fotografsko razstavo re:start Barbare Jakše Jeršič o rekonstrukciji Kina Šiška. Redni program Kina Šiška pa se je 18. septembra 2009 začel s koncertom Laibacha in Juno Reactorja.

To ni kulturni dom

Prva ekipa, zbrana okrog takratnega in sedanjega direktorja Simona Karduma, je še nekaj dni pred odprtjem vse svoje delo opravljala v prostorih sosednjega M Hotela, saj lastnih pisarniških prostorov še ni imela. Mitja Bravhar, pomočnik direktorja za finance in menedžment ter vodja uprizoritvenega programa, se spominja: »Ob pogledu na prazen prostor me je vse skupaj spomnilo na stereotipne kulturne domove. Že takrat sem vedel, da moramo prostor napolniti z urbano kulturo, vsebino in obiskovalci, da ne bo nihče pomislil, da je prišel v kulturni dom.« Že ob nastopu prvega mandata se je ekipa zavezala, da bo v Kinu Šiška ustvarila drugačen prostor in organizirala vsaj 200 dogodkov na leto.

Deset let kasneje lahko pritrdimo, da je vsem rednim in zunanjim sodelavcem, skupaj s tehničnimi ekipami, to več kot uspelo. Število dogodkov se je do konca junija 2019 povzpelo na 2.982 in le še malo manjka do milijontega obiskovalca oziroma obiskovalke. Pri tem je bilo ključno, kot poudarja direktor Simon Kardum, »da Kino Šiška nikoli ne pade v stanje hibernacije. Tudi v manjšem programskem zatišju snujemo program, v ospredju katerega so kakovost, raznolikost, aktualnost pa tudi odgovori na izzive, s katerimi se kot družba spopadamo.« Takšna naravnanost je opazna prav pri razvoju znamk Kina Šiška: ustvarili so prvo ligo dijaških bendov Špil ligo, podpirajo mlade vizualne umetnike s samostojnimi razstavami in galerijo DobraVaga, soustvarjajo mednarodne festivale ter pripravljajo v tujini najprepoznavnejši mednarodni festival MENT Ljubljana. Slednji je prejel najvišji evropski stanovski nagradi za najboljši klubski ter najboljši manjši festival.

To je urbani prostor

Glavni načrt za prihodnost je celostna oživitev Trga prekomorskih brigad, ki naj bi po mnenju ekipe postal skupnostni prostor. Na njem bodo namesto pločevine zaživele vsebine, ki jih poleg Kina Šiška sooblikujejo tudi nevladne organizacije in posamezniki iz Šiške in Ljubljane. Kot pomembnejši cilj je tudi sprememba namembnosti nekdanje občinske stavbe v rezidenčni, galerijski, prenočitveni, gostinski in pisarniški prostor. Prav tako si ekipa Kina Šiška prizadeva, da bi v neposredni bližini kmalu zaživela garažna hiša, saj jo Šiška več kot potrebuje.

Desetletnica pa ni le čas za preštevanje, kaj smo naredili, in razmišljanje o tem, kaj še bomo, temveč je predvsem čas za desetdnevno praznovanje. Veliki finale bo v velikem slogu: na Trgu prekomorskih brigad bo 21. septembra dan urbanega dogajanja Šiška Open z dopoldanskim programom športnih in ustvarjalnih aktivnosti, večerni del in obletnico pa bodo sklenili brezplačni koncerti: Laibach, Matter, MRFY, YGT, Klemen Klemen, Koala Voice in evrovizijska predstavnika zalagasper.

Kino Šiška nikakor ni zaspan prostor. Z njegovim prihodom je oživela Šiška, »peto najštevilnejše mesto, če se za to kadarkoli odloči in odcepi od Ljubljane,« kot pravi Kardum.

Kino Šiška v številkah

Število dogodkov: 2.982 (18. 9. 2009–30. 6. 2019)
Število obiskovalcev: 996.059 (18. 9. 2009–30. 6. 2019)
Zbrana sredstva za projekte mladih ustvarjalcev: 34.942 evrov (2014–2019)
23 slovenskih in mednarodnih nagrad za programske dosežke

Programski vrhunci do konca leta 2019

14. september – Gramatik (Križanke Ljubljana)
19. september – Jon Hopkins
20. september – Sleaford Mods
21. september – Šiška Open (dan urbanega dogajanja in večerni koncerti)
3. oktober – Širom
5. oktober – Orlek
10.–13. oktober – Tinta: festival stripa
23. oktober – Michael Gira in posebni gost Norman Westberg
14. november – The Tiger Lillies
20. november – Godspeed You! Black Emperor
22.–27. november – mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival
13. december – prednovoletni koncert in zabava