četrtek, 18. 6. 2020

Ljuba in Drago: umetnost, kultura in kreativnost na busu

Javni zavod Mladi zmaji, center za kakovostno preživljanje prostega časa mladih, je na ulice zapeljal prvi mobilni mladinski center, ki so ga poimenovali Ljuba in Drago.
Avtorica: Patricija Fašalek

14 mladih prostovoljcev (2 fanta in 12 deklet) je lani s pomočjo mentorjev iz kreativnih industrij odslužen mestni avtobus predelalo v mladinski center. Ker je mobilen, lahko mlade nagovarja povsod, kjer za zdaj vzpostavitev mladinskega centra ni mogoča.
Ljuba in Drago je zgodba sodelovanja Javnega zavoda Mladi zmaji z Javnim podjetjem Ljubljanski potniški promet in Mestno občino Ljubljana. O dogajanju in snovanju strategij med epidemijo smo se pogovarjali z Majo Mojškerc in Geo Erjavec, ki sta del ekipe Ljube in Draga. »Nismo spali, nismo se zaprli, ampak smo ustvarjali. Za Ljubo in Draga smo v tem času delali načrt, kaj bomo storili, ko se ukrepi sprostijo,« je povedala Maja, Gea pa je razkrila, da so pripravili brošuro, kjer so opisali celotno zgodbo mobilnega centra, od idejne zasnove do danes.

Glavni fokus: umetnost, kultura in kreativnost

foto

Mladinski četrtni centri so ponovno odprti, mladinski mobilni center Ljuba in Drago pa se pripravlja, da se spet vrne na ulice. »Naš glavni namen je druženje. Spili bomo čaj ali kavo, potem pa se pogovarjali, kaj se nam dogaja in kaj se nam je med krizo zgodilo. Težko je predvideti, kako bo, saj se morda nihče ne bo želel o tem pogovarjati, morda bodo mladi samo želeli nadaljevati svoje običajno življenje,« je razložila Maja, Gea pa je dodala: »Ko pridemo v izbrano sosesko, moramo najprej začutiti njen utrip in spoznati, kaj mladi v resnici potrebujejo.« Različne mlade na različnih lokacijah zanimajo različne stvari, zato nimajo enotnega pristopa za vse soseske, temveč poskušajo skozi druženje pridobiti zaupanje in ugotoviti, kaj določeni soseski ustreza: je to grafitiranje, pisanje poezije ali igranje kitare? Ne gre namreč za klasični mladinski center, kjer se mladi igrajo namizne igre ali delajo domače naloge, ampak v mladih iščejo skrivni potencial. »Kreativnost razumemo kot ustvarjanje nečesa novega – nečesa, za kar ne vemo, da še ne obstaja. Avtobus ima tudi svojo kuhinjo, elektriko in avdio sistem, kar je lahko dobra podlaga za koncerte in glasbene delavnice. Glavni fokus Ljube in Draga so umetnost, kultura in kreativnost. S tem povezujemo mlade in mladi povezujejo nas,« je povzela Maja.

Smer: druženje

foto

Avtobus se je prvič po ljubljanskih ulicah zapeljal februarja. Zapeljali so se petkrat, potem pa jim je načrte prekrižala epidemija, ki je druženje prepovedala. »Vsakič smo bili izredno dobro sprejeti in avtobus je bil vsakič poln,« je opisala Maja. »Na prikazovalniku na avtobusu, kjer bi morala pisati smer vožnje, nam piše: druženje, namesto številke pa imamo srček,« je Gea opisala avtobus. Maja pa že razmišlja za naprej: »Zdaj bomo ugotovili, ali se je druženje v tem času kaj spremenilo.«
Njihova želja je, da bi se odpeljali na več lokacij po obrobnih delih mesta, kjer bi poslušali glasbo, ustvarjali, spoznali čim več Ljubljančanov, gledali filme in se, skratka, družili. »Tisto najbolj preprosto druženje, ko se prijatelji usedejo skupaj, spijejo pijačo in na dan pridejo ideje, ki lahko morda nekoč postanejo zelo velike,« je vzdušje opisala Maja. Mladim ne želita sugerirati, kaj naj počnejo, ampak bi radi ustvarili priložnost za mlade ustvarjalne potenciale, da postanejo navdih drugim mladim, ali kot pravi Gea: »Radi bi, da mladi najdejo svoj umetniški izraz.«

Spremembe so njihova edina stalnica

foto

Njihovo poslanstvo je obisk predelov, kjer mladi nimajo veliko možnosti za udejstvovanje v kulturnih krogih. »Gremo tja, kjer ni ničesar. Neki problematiki ponudimo spremembo na pozitivno. V Kašlju se je odprla potreba po sodelovanju, ker imajo velik problem z vandalizmom, saj so objekti, kot je šola, poškodovani na tedenski ravni. Mi smo tja poklicani, da mladim preusmerimo pozornost iz uničevanja v ustvarjanje. Male huligančke kregajo doma, kregajo jih v šoli, ampak oni imajo samo potrebo po pozornosti. Ko ponudiš mladim način za ustvarjanje, ko so tudi odgovorni za projekt in vidijo njegov napredek, to nanje učinkuje zelo pozitivno. Lahko postanejo tudi navdih za druge,« so bile Geine besede.
Zunanjost avtobusa Ljuba in Drago je kakor tabla, po kateri se lahko riše s kredami. Spremembe so njihova edina stalnica, avtobus se vedno pripelje v drugačnih barvah in ni namenjen samo mladim, ampak tudi njihovim družinam, sosedom in prijateljem; prek mladih se povezuje celotna soseska.

»Spremljajte, kje bosta Ljuba in Drago, vse bo objavljeno na našem Instagramu in na www.mladizmaji.si,« sta Maja in Gea zaključili s povabilom.