nedelja, 27. 10. 2019

Ljubljana deluje kot srednjeveški park

Mestno zrcalo: turisti o Ljubljani

Carola, Vasa, Finska
Carola stasa

V Ljubljano sem se preselila leta 2015. V tem času sem ugotovila, da smo si Finci in Slovenci zelo podobni. Finščina in slovenščina sta jezika, ki jih nihče drug ne govori, zato moramo obvladati druge svetovne jezike. Tako kot Finci ste tudi Slovenci zelo zadržani. Sicerprijazni, a drug drugega ne spustimohitroblizu. Še eno skupno točko imamo: gozdove. Preden sem se preselila, sem veliko potovala in vedno sem imela občutek, da se moram prilagajati zaradi kulturnih razlik, klime … V Ljubljani pa se od prvega dne počutim kot doma.

Lorenz, Lucern, Švica

Lorenz stasa

V zadnjih štirih letih sem bil trikrat v Ljubljani. Vedno, kadar pridem, se mi zdi drugačna. Kot da ima več obrazov. Je relativno majhno mesto, a vsaka ulica vzbudi zanimanje. Vedno znova imam oči na široko odprte. Spomnim se, ko sem prvič zagledal Alpe, so mi delovale kot kulisa za Ljubljano. Zdi se mi, da je v mestu polno različnih arhitekturnih stilov. Tudi hrana se mi zdi mešanica več kultur, ki obkrožajo Slovenijo.

Yang, Tjandžin, Kitajska

Yang stasa

V Slovenijo sem prišel na festival poezije Dnevi poezije in vina. Ljubljano poznam že od prej. Ljubkaje. Zdi se mi, kot da živi v Ljubljani premalo ljudi. Saj veste, Kitajci smo navajeni na veliko ljudi (smeh). Zadnja leta sem veliko časa v Evropi. Evropska kultura mi je ljuba. V Parizu sem doktoriral iz francoske literature, zdaj se vračam na Kitajsko, kjer bom v Šanghaju predaval o evropski literaturi.

Antonella in Massimo, Toskana, Italija

Massimo in Antonella stasa

Za Slovenijo sva si vzela sedem dni. Že od nekdaj sva si jo želela obiskati. Veliko medijev poroča o vas, pa sva si rekla, zdaj pa res greva. V Ljubljani bi izpostavila pester izbor ponudbe lokalne hrane. To je poleg arhitekture po najinem mnenju najbolj pristen vtis, ki ga lahko dobi turist ob obisku nekega mesta o deželi in njenih ljudeh.

Chae, Jung, Gun in Hyun, Seul, Južna Koreja

Chae Jung Gun Hyun STASA

Po Evropi potujemo deset dni. Praga, Dunaj, Benetke in Ljubljana. Vaše mesto se nam zdi kot labirint. Kratke ulice, ki se prepletajo s trgi in drevesi. Deluje kot srednjeveški park.

Maria Luisa, Videm, Italija

Maria Luisa stasa

V Trstu študiram medicino in Ljubljana je blizu. Izpostavila bi predvsem tišino. Kot vidite, s fantom sediva na veliki leseni klopi na Ajdovščini, ki deluje kot postelja na prostem, in opazujeva življenje v središču mesta.

Luca, Porenone, Italija

Luca stasa

V Ljubljano sem prišel mesec dni pred začetkom študija na Akademiji za likovno umetnost. Mesto želim malo prej spoznati. Opažam, da Ljubljančani spoštujete pravila: nihče ne prečka semaforja pri rdeči luči. To se mi zdi v primerjavi z Italijo neverjetno. Zakaj sem izbral prav Ljubljano? Dobre reference imate. Varnomesto. Profesorji na fakultetah kvalitetno predavajo. Se veselim naslednjih mesecev.

Chiara Lisa, Düsseldorf, Nemčija

Chiara stasa

V Ljubljani smo se ustavili ob povratku z romanja v Medžugorje. Kot vidite, je še zgodaj. Za nami je že jutranja maša v vaši stolni cerkvi. Ljubljano doživljam kot mesto s šarmom, ki spominja na romantična italijanska mesta. Danes bomo tukaj tudi prenočili. Sem v pričakovanju večernega utripa.