ponedeljek, 24. 12. 2018

»Ljubljana je mesto, kamor bi se takoj preselila«

Vtise turistov o Ljubljani popisuje Staša Bizjak.

Francesca in Guido, Potenza, Italija

Francesca in Guido stasa

S šolo si ogledujemo mesta prve svetovne vojne. Ustavili smo se tudi v Ljubljani, ki je čarobna. Že po zaslugi zgodbe o Ljubljanskem zmaju je mesto bolj pravljično.

Maria, Reykjavík, Islandija

Maria stasa2

Z mamo sva včeraj spontano kupili letalski karti do Brnika. Za Ljubljano naju je navdušil prijatelj, ki je ni mogel prehvaliti. Prejšnji mesec jo je prvič obiskal s psom, ko sta se udeležila mednarodne tekme psov reševalcev. Zame je vaše mesto posebno, saj imate drugačno arhitekturo. Barvne hiše, profili v obliki različnih vzorcev in štukature na pročeljih so kot del celostne podobe tega dela Evrope. Z mamo sva si namenoma vzeli čas in opazujeva detajle na vsaki zgradbi. Naše hiše so dolgočasne. V Sloveniji bova od srede do nedelje, ogledali si bova tudi Postojnsko jamo.

Yukiko, Tokio, Japonska

Yukiko stasa

Slovenka, ki sem jo spoznala že pred desetimi leti, me je leta in leta vabila, da obiščem Ljubljano. Ogromno držav in mest sem že obiskala v Evropi, pa ne vem, če je katero tako zeleno. V spominu mi bo ostala tudi večerna in nočna osvetlitev mesta. Tema in diskretna osvetljava naredita Ljubljano tudi ponoči privlačno.

Alan Israel, Oregon, ZDA

Alan stasa

Ljubljana je majhno mesto, a ima veliko kakovostne kulturne ponudbe in razvitost mesta se meri ravno po tem. Poleg znamenitosti sem obiskal tudi koncert Slovenske filharmonije v Cankarjevem domu. Čestitke za vrhunsko izvedbo.

Laura, Colorado, ZDA

Laura stasa

V Ljubljani sva se s soprogom ustavila za par dni. Vas zanima, zakaj Ljubljana? Zaljubljena sem v Dunaj in najmanj dvakrat na leto ga obiščeva. Pred časom sva srečala Ljubljančana na Dunaju, ki nama je rekel: Ljubljana vaju ne bo razočarala, saj je pridih Dunaja viden tudi tam. Imel je prav. Je mesto, kamor bi se takoj preselila. Občutek imam, kot da sem v živem muzeju na prostem. Hrana, ki ima okus, zvok cerkvenih zvonov, majhne unikatne trgovine, javni prostori, trgi, ulice, stavbe … Vse je popolno.

Jenni, Kemi, Finska

Jenni stasa

Na podaljšanem vikendu sem si ogledala Budimpešto, Zagreb in zdaj še Ljubljano, ki mi je najbolj všeč. To pa zato, ker so domačini tukaj najbolj prijazni in komunikativni. Ni jim nerodno pogovarjati se s tujko, občutek imam, da so zelo ponosni na svoje mesto in korenine, zato tudi samozavestna drža in odprtost do turistov. Še to: čisto slučajno sem naletela na vinski ulični sejem, kar mi je še dodatno polepšalo doživetje vašega mesta.

Camila, Praga, Češka

Camila stasa

Če je Praga eno izmed najlepših mest v Evropi, je Ljubljana eno izmed najbolj sproščujočih.

Dragana, Bruselj, Belgija

Dragana Lazic stasa

V Sloveniji se ustavimo večkrat, predvsem na poti do Srbije, saj ste ravno na pol poti. Včasih na Bledu, tokrat v Ljubljani. S sabo zmeraj pripeljem oba psa. Pohvalila bi Hotel Slon, kjer so psi dobrodošli, in restavracijo AS, ki nas je sprejela ob dokaj pozni uri in se je osebje maksimalno potrudilo. To so male podrobnosti, ki naredijo mesto veliko in popotnikom prijazno.