ponedeljek, 25. 3. 2019

Ljubljana je prestolnica z največjo izbiro ponudnikov veganskih jedi

Vtise tujih turistov o Ljubljani je zbrala Staša Bizjak.

Ruperto, Santiago de Compostela, Španija

Ruperto

S prijateljico potujeva po Evropi. Obiskala sva Lihtenštajn, Avstrijo, nato pa v Sloveniji Maribor in Ljubljano. Leta 2015 sem bil prvič v Ljubljani in že takrat sem vedel, da se bom vrnil. To je mesto, ki si ga zaželiš ponovno. Vesel sem, da je Rocio z mano in da sem ji v teh nekaj dnevih lahko pokazal to zeleno mesto.

Rocio, Sydney, Avstralija

Rocio

Sem Španka, a trenutno živim v Avstraliji. Prijatelj je naredil takšno reklamo, da sem seveda takoj privolila v ogled Slovenije in Ljubljane. Priznam, da prej nisem vedela skoraj ničesar. Po ogledu Lihtenštajna in Avstrije sem se kar malo bala Slovenije, misleč, da ste tudi vi tako zaprti in nekomunikativni. Vendar delujete srečni in prijazni. Sva vegana in na aplikaciji Happy Cow (srečna krava) sva ugotovila, da imate od prestolnic največjo izbiro veganskih ponudnikov. To je za naju še dodatna zvezdica za mesto in ljudi, ki tukaj soustvarjajo živalim prijazen način življenja.

Julia Ma, Peking, Kitajska

Julia Ma

Ljubljano sem prvič obiskala pred štirimi leti in takoj se mi je zdela za prestolnico nenavadno zelena. Kasneje sem ugotovila, da je kot glavno mesto v bistvu zelo majhna. Kot da bi jo primerjala z mini delom Pekinga. Menim, da so vsi Kitajci, ki se znajdejo v Ljubljani, naravnost osupli. Zdi se nam nemogoče, da bi bilo lahko mesto tako majhno, kaj šele, da bi bil javni prostor na vseh delih mesta tako zelo povezan z naravo – zelenjem. Ker je na Kitajskem pridelava vina v zadnjem času ena izmed pomembnih gospodarskih panog, sem iskala evropsko deželo, ki ima tradicijo vinarstva. To moje navdušenje nad majhnostjo, bivanjem z naravo ter pridelavo vin se je tako sestavilo, da sedaj v Novi Gorici študiram vinarstvo. Tekoče govorim tudi slovensko. Želela bi ostati v Sloveniji.

Claudia Lopez, Bogota, Kolumbija

Claudia

Z družino smo se ustavili tudi v Ljubljani. Opažamo, da smo, ko povemo, od kod prihajamo, eksotika za domačine (smeh). Kolumbija ima zaradi preteklosti še vedno negativni predznak, a na srečo to ne drži več. Ljubljana je za nas zaradi strateške pozicije, ki jo je imela in jo ima še danes, zanimiva za doživetje. Na enem mestu se prepletajo mediteranska, panonska in alpska dediščina in sedanjost. To, kar je za vas morda samoumevno, je za nas edinstveno. Na primer sveža pitna voda ali pa domače olivno olje in surovo maslo.

Oana, Temišvar, Romunija

Oana

V Ljubljano sem prišla na festival salse v hotelu Union, kamor smo prišli udeleženci z vsega sveta. Ljubljana se mi zdi še posebej zanimiva, saj s številnimi majhnimi trgi ponuja super prizorišča za ples.

Flavius, Temišvar, Romunija

Flavius

Soprogo sem pripeljal na festival in v prostem času ji delam družbo. Tudi jaz sem prvič v Sloveniji. Ljubljana nama je všeč, poleti se bova vrnila, saj jo želiva doživeti v toplejšem mesecu. Kot jed, ki me je navdušila, bi izpostavil gibanico. Večplastna sladica, iz katere se še kadi, je slastna.

Camillia Ben Messaouda, Tunizija

Camillia Ben Messaouda

Ljubljana me je začarala, ker je prepletena z bogastvom, ki so ga ustvarili predniki in živo kulturo sodobnega sveta. Tujci Ljubljani pravimo zmajevo mesto, zaradi zaščitnika, ljubljanskega zmaja. Pohvalila bi tudi novoletno okrasitev z izvirnimi in očarljivimi elementi, v katerih sem prepoznala podrobnosti, kot so srce – simbol življenja ter zvezde, ki prav tako simbolizirajo življenje. Še nekaj je pritegnilo mojo pozornost: Prešeren in Julija, ki sta narazen, a sta povezana, saj strmita drug v drugega.

Gregory, Natasha in Nataly, Calgary, Kanada

Gregor Natasha Nataly

Gregory: V Ljubljano smo skočili za nekaj ur, da jo moji varovanki vidita od blizu. Kanadska smučarska zveza je zelo tesno povezana s trenerji iz ZDA, ki pa so večinoma Slovenci, zato imamo priprave v smučarskih skokih pogosto v Planici. Natasha: Z Nataly imava na široko odprte oči, saj je Ljubljana arhitekturno popolnoma drugačna kot najino rodno mesto v Kanadi. Mraz pa nama je kar domač.