četrtek, 22. 3. 2018

Ljubljana je vzljubila futsal

Zapisal: Miha Štamcar
Foto: NZS

Konec januarja in v začetku februarja je dogajanje v najlepšem mestu zaznamovalo evropsko prvenstvo v futsalu. Ko je leta 2014 Slovenija vložila kandidaturo za organizacijo tega prvenstva, se je oglasilo veliko skeptikov, toda po koncu prvenstva je popolnoma jasno, da je bil to zadetek v polno. Naslov evropskega prvaka so prvič do zdaj osvojili Portugalci, z uvrstitvijo v četrtfinale se je izkazala tudi slovenska izbrana vrsta, dvajset tekem pa si je ogledalo več kot sto tisoč gledalcev.

Ljubljana se je še enkrat izkazala z odlično organizacijo velikega športnega dogodka, ki je presegel vsa pričakovanja. »Poudariti moram, da je bilo sodelovanje z Mestno občino Ljubljana, predvsem z Zavodom za šport, izjemno, vrhunsko in profesionalno in samo tako smo lahko izpeljali takšen projekt. Sodelavci Zavoda za šport so bili izjemno predani,« je bil po koncu evropskega prvenstva zadovoljen Aleks Štolfa, direktor turnirja, ki je tudi pojasnil, kako je potekala sama organizacija evropskega prvenstva.

»Celoten projekt je vodila Evropska nogometna zveza (Uefa), Nogometna zveza Slovenije pa je bila skupaj z ljubljanskim Zavodom za šport njen partner. Okvirje tekmovanja in dogajanja je postavila Uefa, pa tudi po finančni plati Nogometna zveza Slovenije skupaj s svojimi partnerji ni imela bistvene vloge. Stroške prvenstva je namreč prevzela Uefa in si hkrati lastila tudi vse komercialne prihodke in prihodke iz medijskih pravic. Uefina politika je, da prvenstva, razen lige prvakov, evropske lige in evropskega prvenstva v velikem nogometu, niso dobičkonosno naravnana.«

Niti v sanjah si nismo predstavljali, da bo toliko gledalcev.

Vstopnice za vse tekme slovenske reprezentance v dvorani v Stožicah so bile razprodane, tako kot finalni obračun med Portugalsko in Španijo. V podaljšku so slavili Portugalci, ki so z zvezdnikom Ricardinhom osvojili naklonjenost slovenskega občinstva; po uradnih podatkih je bilo skupaj kar 101.934 gledalcev.

»Ko smo leta 2014 vložili kandidaturo, si nismo niti v sanjah predstavljali, da si bo prvenstvo ogledalo tako veliko gledalcev. Večina je razmišljala o tem, kaj narediti, da bo kdo sploh prišel, saj je bil futsal v Sloveniji pred evropskim prvenstvom dokaj neprepoznaven. Zavedali smo se, da so športni rezultati tisti, ki vlečejo gledalce, toda tudi po izpadu slovenske reprezentance v četrtfinalu proti Rusiji so gledalci še naprej prihajali v dvorano.«

K večji prepoznavnosti futsala v Sloveniji so v marsičem pripomogli prav slovenski nogometaši, ki večinoma niso poklicni igralci futsala. Po nesrečnem remiju s Srbijo v prvi tekmi prvenstva (2 : 2) so v odločilni tekmi za napredovanje v četrtfinale premagali Italijo (2 : 1), njihova pot pa se je končala s tekmo proti Rusiji (0 : 2). Izbranci selektorja Andreja Dobovičnika so navdušili z igro in odnosom do slovenskega dresa. Ali bo Nogometna zveza Slovenije izkoristila to promocijo, predvsem pa, ali bodo slovenski gospodarstveniki začeli kaj več vlagati v ta šport, bo pokazala šele prihodnost.

»Vsi t. i. obrobni športi imajo v Sloveniji eno skupno lastnost, da so vezani na ozek krog ljudi in se jih obravnava kot nekakšno družinsko zabavo. Nogometna zveza Slovenije ima zdaj veliko možnost, da futsal oblikuje po enakem vzorcu kot veliki nogomet, se pravi, da bi se ukvarjala le z razvojem futsala, tekmovalni, sodniški in disciplinski del pa bi prepustila ustreznim organom. Zdaj ni tako, zato nekateri menijo, da je futsal neenakovreden del NZS. Za začetek bi bilo dovolj že to, da bi komisijo za mali nogomet preimenovali v komisijo za futsal. Je pa res, da za razvoj športa potrebujemo tudi zainteresirano gospodarstvo,« je opozoril Štolfa.

Evropsko prvenstvo v Ljubljani je bilo zadnje, na katerem je bilo 12 reprezentanc. Na prihodnjem, ki bo šele čez štiri leta, jih bo 16.