ponedeljek, 2. 3. 2020

Ljubljana me izpopolnjuje

Vtise tujih turistov o Ljubljani zbira Staša Bizjak.

Quentin Sadler, London

foto

Ljubljano sem obiskal že večkrat. Zdaj se mi zdi veliko bolj živahna. Več je restavracij in barov. Zdi se mi, da je postala turistično naravnana. Je pa tudi res, da je zaradi majhnosti ohranila poseben čar. V mislih imam njene majhne ulice, ki se izpraznijo, ko »avtobusni« turisti zapustijo mesto. Vem, da je Slovenija zelo zelena in da je bila zelena prestolnica Evrope. Čudi pa me, da se je Ljubljana tudi letos odločila za novoletni ognjemet, kljub temu da je že vsem znano, da tistih par minut »šova« onesnažuje zrak ter na smrt prestraši vsa živa bitja. No, v Londonu tudi nismo za zgled. A tudi pri čem drugem nismo za zgled. Zapustili smo Evropsko unijo in zdi se, da gremo v srednji vek. Ne posnemajte nas!

Kimi, Seul, Južna Koreja

foto

Najbolj sem se v Ljubljani razveselila božičnega vzdušja. Ko smo s skupino stali na Prešernovem trgu, smo se počutili, kot da smo med zvezdami. Decembra smo vsi bolj čustveni kot ponavadi in ta trenutek mi bo ostal še posebej pri srcu.

Quentin Harvaoux, Bruselj, Belgija

foto

Prvič sem v Sloveniji. Ljubljana se mi zdi zelo avtentična. Edinstvena. Drugačna. Kot ste verjetno že slišali od drugih turistov, je Ljubljana veliko odkritje v zadnjih letih. Tukaj sem zaradi potencialne izvedbe mednarodnega vinskega tekmovanja Concours Mondial du Sauvignon.

Elisabeth, San Francisco, ZDA

foto

Ta vaša Ljubljana je pravljična. Na kanalu Youtube je skupina Avstralcev in Američanov objavila video posnetke in lepe vtise o Sloveniji. Rekla sem si: če sem že v Parizu, pa skočim še do Ljubljane. Ker sem gurmanka in verjamem, da lahko preko hrane človek dodobra spozna kulturo nekega naroda, sem se odpravila na kulinarični sprehod po Ljubljani, ki ga je vodila odlična Iva.

Diego, Mehika

foto

Navdušila me je bogata zapuščina vaših prednikov in najbolj prepoznavna simbola, Ljubljanski grad in Tromostovje. O Sloveniji prej nisem vedel ničesar. Spomnim pa se, da sem pred časom v Mehiki srečal Slovenko, manekenko.

Konstantin, Solun, Grčija

foto

Ljubljano bi prijateljem opisal kot kraj, ki spominja na Benetke. Ima rečni kanal in veliko različnih mostov, ki povezujejo mesto. Že samo raziskovanje mostov lahko z velikim zanimanjem zaposli tujca. Tudi mene je!

Enrico Gatti, Videm, Italija

foto

Pogosto sem tukaj. Obožujem Ljubljano. V dobri uri od doma sem v mestu, ki me izpopolnjuje. Po poklicu sem arhitekt in velik ljubitelj dobre hrane ter vina.

Erica in Krige, Cape Town, Južna Afrika

foto

Spomnim se, da sem v neki knjigarni prijel v roke vodič Lonely Planet Slovenija. Knjiga me je pritegnila in s soprogo sva se odločila, da obiščeva opisano državo. Izkušnja je neprecenljiva. Izpostavil bi: Ljubljanski grad, Piran in soline, Rogaško Slatino in izdelke Afrodita.