sreda, 18. 12. 2019

Ljubljana – ostani takšna kot si!

Vtise tujih turistov o Ljubljani popisuje Staša Bizjak.

Charlina, Gaspard in psička Zuela, Grenoble, Francija

foto

Mi trije smo se odpravili na zeloooo dolgo pot: do Mongolije. Na voljo imamo osemnajst mesecev. Za počitek v Sloveniji sva se odločila zato, ker ste na sončni strani Alp. Dva dni smo že preživeli v Triglavskem narodnem parku, narava je čudovita. V Ljubljani sva hotela doživeti punk sceno – Metelkova mesto. Srečna sva in se že veseliva poti, ki je pred nama. Vabljeni, da najino pot spremljate na Facebook profilu: Eugène le vagabond.

Doreen in Kai, Radevormwald, Nemčija

foto

Ravnokar sva se udeležila Brko ture s kolesi. Želela sva doživeti Ljubljano na kolesu, saj sva prebrala, da je prijazna do kolesarjev. Pot, ki smo jo prekolesarili, zajema velik del Ljubljane. Preko treh znamenitih Ljubljančanov sva slišala zanimivosti mesta. Ustavili smo se celo ob vrtičkih, kjer še danes vzgajajo nekaj zelenjave za tržnico. V našem mestu imamo samo ob določenih dnevih tržnico z lokalnimi kmeti, v Ljubljani pa imate to vsak dan – neprecenljivo!

Don in Rummy, Vancouver, Kanada

foto

Ljudlje si mislijo, da je Vancouver zeleno mesto – Ljubljana je zeleno mesto! Navdušena sva.

Gillian, Harry in Helen, Windsor, Velika Britanija

foto

Sin študira v Ljubljani in z mamo, njegovo babico, sva ga prišli obiskat. Prvi vtis o Ljubjani je, da deluje kot, da si v Italiji. Dizajnersko, minimalistično in urejeno. Všeč nam je tudi to, da imajo skoraj vsi lokali velike terase in možnost, da posediš na svežem zraku. Zdaj sva obe pomirjeni, ker točno veva, kje sin in vnuk študira.

Herma in Henk, Eindhoven, Nizozemska

foto

Potujeva z avtom. Najprej sva šla v Avstrijo, nato v Slovenijo, potem bova šla v Italijo. Pred skoraj štiridesetimi leti sva prepotovala celotno Jugoslavijo. To je bila čudovita dežela. Narava je bila neokrnjena. V bistvu sva se letos zaradi lepih spominov ustavila v Ljubljani. Stanujeva v hotelu Antik. Vse je brez napake. Tako hotel kot mesto pa tudi ljudje.

Roberta, Linda, Chris in Tim, Florida, ZDA

foto

Za slaba dva tedna smo pobegnili od doma. Po našem mnenju smo izbrali ne tako s turisti nabite kraje. Avstrijski Celovec, italijanski Treviso ter vašo Ljubljano. Najeli smo kombi in kolesa. Počutimo se, kot da smo se znašli v času, ko smo bili še mladi (smeh). Tukaj je vse zelo mirno, zeleno in prijetno. Domačini delujete srečni. V bistvu si predstavljamo točno takšno Evropo, kot jo doživljamo v vseh treh mestih.

Graham in Marie, Toronto, Kanada

foto

Občutek imava, da si Kanadčani s Slovenci delimo podobne vrednote. Slovenija je skriti zaklad. Ljubljano doživljava kot dobro ohranjeno staro gospo. Pravzaprav je v najboljših letih. Brez zadržkov bi lahko živela tukaj. Še nekaj – zelo varno se počutiva. Ne paziva vsak trenutek, ali nama je kdo za petami in naju želi oropati. Ostanite takšni.

Yoocheol, Seul, Južna Koreja

foto

V Koreji so eno izmed najbolj priljubljenih nadaljevank snemali tudi v Ljubljani. Zato sem prišel v vaše mesto. Tudi na Prešernovem trgu je posnetih kar nekaj kadrov. V živo je romantična. Morda malenkost drugačne barve kot na televizorju (smeh). Vznemirjen sem, ker sem tukaj, v živo!