sreda, 22. 5. 2019

Ljubljančani ste veliki srečneži

Vtise tujih turistov o Ljubljani zbira Staša Bizjak.

Mert, Istanbul, Turčija

Mert

V zadnjih dveh letih sva si ogledala deset držav in prestolnic in iskreno – Ljubljana nama je daleč najlepše mesto. Je arhitekturno lepa, ljudje ste odprti. Vse je perfektno.

Hüseyin, Istanbul, Turčija

Hueseyin

Zdaj ste naju ujeli na najvišji točki, na Ljubljanskem gradu, kjer občudujeva Alpe. Povedali so nama tudi, da se tam naravnost vidi tudi najvišja gora Triglav. Nameravava si ogledati še Bled. Za obisk otoka žal ne bova imela časa, a so nama priporočili, da morava obvezno pokusiti blejsko sladico. Kako se ji že reče?

Mathias, profesor fizike, Düsseldorf, Nemčija

Mathias

V Ljubljani sem zaradi partnerskega sodelovanja z Institutom Jožef Stefan. Ko sem se danes sprehajal po starem delu mesta, sem opazil neko dogajanje v Slovenski hiši, vstopil ter ugotovil, da gre za predstavitev vinarjev. Sem velik ljubitelj vin. Vprašal sem, ali se lahko pridružim. Zdaj sem tukaj in preko sauvignonov spoznavam različne kraje v Sloveniji. Nisem vedel, da je na Ptuju festival Salon Sauvignon, posvečen tej vinski sorti.

Jutta, sodnica, Darmstadt, Nemčija

Jutta

V Cankarjevem domu imamo evropsko srečanje sodnikov pravnikov. Proti večeru, ko so se delovne obveznosti končale, sem se z največjim veseljem sprehodila po mestu. Če strnem: Ljubljana je zelo odprto, prijazno in zeleno mesto. Zagotovo spet pridem!

Katarina, Beograd, Srbija

Katarina

V Ljubljano sem prišla za tri mesece na študentsko izmenjavo. V Beogradu namreč študiram slovenščino in nemščino. Lani sem bila na izmenjavi v Nemčiji. Naj mi, prosim, Nemci ne zamerijo, sem seveda hvaležna za izkušnjo, a primerjava s Slovenijo in Ljubljano je kot dan in noč. Veliko bolj pristni ste. Znate živeti. Svoj prosti čas posvečate gibanju v naravi. V Beogradu so mi govorili, da je mesto zelo majhno, a meni se Ljubljana ne zdi tako majhna. Za študente je pri vas zelo dobro poskrbljeno. Ker me vse zanima, sem mesto prekolesarila ali prehodila po dolgem in počez. Veliko ulic že poznam. Ljubljana je varna, tukaj se počutim kot doma.

Teresa, Buenos Aires, Argentina

Teresa

Prihajam iz zelo velikega mesta, ki ima skoraj tri milijone prebivalcev. V Ljubljani se počutim osvobojeno. Zame je vaše mesto očiščevalno. Pa še dežuje. Mi lahko poveste, kje naj kupim gumijaste škornje? (smeh)

Julio, Buenos Aires, Argentina

Hulio

S soprogo sva prišla iz Budimpešte. Vožnja z avtobusom je trajala kar šest ur. Takoj ko smo prečkali madžarsko-slovensko mejo, so se pojavili valoviti hribčki, nato še višji in na koncu čisto pri Ljubljani še Alpe. Vaša dežela je zelo posebna. Upam, da se tega zavedate. Še nekaj me zanima. Prebrala sva, da se v Ljubljani lahko pije voda iz pipe, a je to sploh mogoče? Če je, potem ste pa sploh veliki srečneži.

Eva, Braunau, Avstrija

eva

Ljubljano sem obiskala prvič, ko sem živela v Celovcu. Za en dan smo se odpravili v vaše mesto. Takrat me je Ljubljana očarala. V mestu vlada prijetno vzdušje. Vidi se, da je živahno. Dediščina je lepo ohranjena. Čuti se, da je mesto sodobno in živi ter se razvija z zelenimi smernicami. Všeč so mi majhni trgi in parki ter da je center zaprt za promet. Trgovine so prikupne in v lokalih bi kar posedala. Lepo je, da imate kar nekaj prodajnih galerij. Pred časom sem si kupila grafike akademskega slikarja Spacala. Danes sem v Ljubljani s soprogom. Pridružil se nama je sin s svojo družino, ki živi v Berlinu. Ljubljano sem želela deliti z mojimi.