petek, 13. 3. 2020

Postala sem mnogo bolj odprta in samozavestna

Avtorica: Ema Jeram

Foto: arhiv ŠILA/Društvo IMPRO

ŠILA – Šolska impro liga je program improvizacijskega gledališča, ki že od leta 1997 skrbi za gledališko udejstvovanje dijakov. O improvizaciji, vajah in tekmah ter tudi o osebni izkušnji s ŠILO sem se pogovarjala z Žanet Zakonjšek, članico ekipe Šolske impro lige na Gimnaziji Ledina.

Začniva najprej s tem, kaj sploh je improvizacijsko gledališče. Kako se razlikuje od običajnega?

Improvizirati v gledališču pomeni, da igralci nimajo vnaprej pripravljenega scenarija. Šele publika jim s predlogi določi vloge, okolje, situacijo. Improvizator upošteva določitve občinstva in čim bolj spretno odigra prizor, kjer jasno identificira sebe in svoj odnos do soigralcev, hkrati pa skrbi za to, da na odru čim bolje predstavi sicer imaginaren prostor.

V kolikšni meri se je improvizacije mogoče naučiti in koliko je tu že prirojenega talenta?

Improviziranja se seveda lahko nauči vsak. Gledališče je le eno od mnogih področij, kjer se ta spretnost uporablja, in menim, da je prav vsak med nami že uporabljal improvizacijo v vsakdanjih situacijah. Recimo takrat, ko se je zlagal ali ko se je slabo naučil besedilo za govorni nastop. Kljub temu ostajajo neke ravni, ki improvizatorje razdelijo na solidne, dobre in za umret dobre igralce. Nekateri so že rojeni z žilico za hitro in spontano odzivanje v nenapovedanih situacijah, drugi pa se lahko tega priučijo z različnimi tehnikami. V naši ŠILA ekipi imamo nekakšen tihi dogovor, da se v primeru trenutne odpovedi možganov na odru zaradi napetosti vsakdo lahko pretvarja, da je svetilka ali vrba žalujka.

Kako pa potekajo vaše vaje?

Vaje se vedno začnejo z ogrevanjem, da poženemo miselne procese. Pogosto se razgibamo z igro asociacij, »samuraji«, »lovljenjem«, imitiranjem oseb ali čustev in podobno. Preostanek vaje se nameni spoznavanju novih disciplin iz ŠILE in igranju pravih prizorov z dvema, tremi ali več igralci. Na koncu vsakega prizora dobijo igralci povratno informacijo, torej pohvalo in/ali kritiko ter predloge za izboljšave.

Kako izgledajo ŠILA tekme? Kakšen je način ocenjevanja?

Tekme potekajo običajno ob petih popoldne na odru Dijaškega doma Tabor. V parih se pomerijo štiri ekipe v treh različnih disciplinah, glede na kvaliteto prizorov pa publika in sodniki izberejo zmagovalni tim. Občinstvo glasuje za favorite s ploskanjem – ob velikem zadovoljstvu za oceno pet ploska na vso moč, ob neizpolnjenih pričakovanjih za oceno dve pa ploska komaj slišno. Zmagovalec se uvrsti v naslednji krog, vse dokler se ne znajde v samem finalu.

In kakšna je nagrada za zmagovalca?

Nagrada je slava ŠILA ekipe in bučen aplavz publike.

Katere kompetence razvija improvizacijsko gledališče? Kako ti te koristijo v vsakdanjem življenju?

Improvizacijsko gledališče razvija hitro razmišljanje, spontanost, zbija strah pred nastopom, krepi domišljijo, spodbuja izražanje obrazne mimike in telesnih kretenj ... Seveda te kompetence koristijo tudi na drugih življenjskih področjih, na primer pri javnem nastopanju in pri izražanju čustev v medsebojnih odnosih.

Kaj pa je tebe prepričalo, da si postala del ŠILE?

Zgledovala sem se po sestri, ki je pravi cvet avtentičnosti in spretnega obračanja besed. Kot taka je bila vedno privlačna figura v družbi in nikoli je ni bilo preveč strah poskusiti česa novega. V gimnaziji je, pričakovano, postala del ŠILA ekipe in jaz sem jo z veseljem hodila gledat na tekme. Kjub temu da sem bila takrat še precej tihe in sramežljive narave, sem vedela, da je sodelovanje pri improvizaciji moj rešilni obroč, ki mi bo pomagal stopiti iz cone udobja. Držala sem se svoje obljube in sedaj v četrtem letniku lahko rečem, da sem naredila troskok in postala mnogo bolj odprta in samozavestna.

Katere dogodke s ŠILA ekipo pripravljate v kratkem?

V gledališki dvorani Dijaškega doma Tabor bodo 20. marca ob 17.00 in 18.30 ter 3. aprila ob 17.00 potekali ŠILA podaljški pred vključitvijo v četrtfinale. Lepo vabljeni na ploskanje in smeh ob izjemno zabavnih improviziranih prizorih!

www.sila-impro.si