sreda, 13. 2. 2019

Ljubljanska klubska scena

Močna elektronska ponudba, Oldies Goldies ali kaj vse se dogaja v ljubljanskih klubih
Avtorica: Jedrt Jež Furlan

Pregovorno vsega dobrega polna Ljubljana je polna tudi glasbene ponudbe. Četudi kdaj trčim ob dilemo, kam naj grem, kje lahko plešem, kje ne bom najmlajša ali najstarejša, je možnosti res obilo. Presenetljivo veliko za zimski čas. Je to nenavadno? Pravzaprav ni. Pred vami je kratek in dokaj naključno izbran program ali oris možnosti za klubsko življenje v zeleni in mrzli Ljubljani. Berite ga, kot sem ga pisala: glasbeno neprofilirana, pretežno radovedna, občasno preveč zaposlena, skratka, normalna gospa, ki se je za vas sprehodila po klubski ponudbi prestolnice.

Na obrobju centra za Bežigradom, med Hoferjem in POP TV-jem, kjer je parkirnih mest na pretek, stoji Cvetličarna, prostor za različne glasbene okuse in različne generacije obiskovalcev. Tam sem vedno v dobri in generacijsko mešani družbi. Nikoli premlada, kaj šele prestara. V drugi polovici februarja so na programu Pure Oldies Goldies, v enem večeru se bodo zvrstili raper Edo Maajka, hrvaški glasbeno mešani rap bend Elemental in raper Klemen Klemen. V programu je tudi večer z Brkovi, tehno noč z Varelo & Nastićem, za pusta bo disco karneval in po osmem marcu koncert Jana Plestenjaka. Cvetličarna je prijazna do kadilcev, kar nekadilcev ne ovira pri njihovem užitku.
www.cvetilcarna.info

Rokovsko uglašen in preverjen je Orto. Obljubljajo preverjene sobotne večere z različnimi DJ-ji, okusi, z odkloni v pop, disco, metal in drugo. V Orto se vračajo osemdeseta in devetdeseta: marec bodo otvorili z The Scene 80s and 90s Electric Boogie – Bronx, Los Angeles, Miami.
www.orto-bar.com

Za ovinkom od Orta in pred strogim centrom lahko zavijemo v Metelkova mesto z mnogimi klubi. Znana je kot središče umetniškega in rokodelskega ustvarjanja, političnega delovanja in neodvisne kulturne produkcije s področja glasbe, gledališča, slikarstva, videa, stripa, kiparstva in drugih umetnosti. Pred šestnajstimi leti je nastala prav zato, ker takšnega prostora v Ljubljani ni bilo. Energičen razvoj Metelkove mesta so omogočale številne skupine, ki so se vedno znova borile za avtonomijo, nove prostore, nove vsebine in kulturo. Na Metelkovi se združujejo in soobstajajo različne žive glasbene godbe, ki se prepletajo z literaturo, gledališčem, predavanji in razstavami. Poleg prostorov, ki so predvsem v večernih urah namenjeni druženju, zabavi ter izmenjavi mnenj in idej, v ateljejih in delavnicah na Metelkovi ustvarjajo številni umetniki in rokodelci. Skozi leta je dobila podobo, ki na vsakem koraku opozarja na prelomne dogodke, vnose kreativne energije in družbene odzive na nastala dela. Britanski spletni glasbeni portal Gigwise je uvrstil Metelkovo med 11 najboljših evropskih prizorišč, ki delujejo v polju neodvisne glasbe.

V klubu Tiffany bo februarja, marca in aprila ob ponedeljkih ob 18. uri tečaj osnov argentinskega tanga. Predhodne najave niso potrebne in vseskozi se jim lahko pridružijo popolni začetniki. V redni program sodijo klubski večeri, programsko razdeljeni na Pop nation z domačimi DJ-ji, Menquake večere, namenjene samo moškim, in večere z elektronsko plesno glasbo. Redno delujejo tudi Lezbično-feministična univerza, literarni večeri, bralni krožek, ustvarjalne delavnice. Vabijo vse LGBTQ ustvarjalce in ustvarjalke, glasbenike in glasbenice, gledališke, vizualne in plesne ustvarjalce, da predstavijo svoja dela na Kavarniškem večeru.

V Metelkovi mestu je tudi klub Monokel z Lastno sobo, nekadilskim prostorom za druženje, izobraževanje ter kreativnost lezbijk in žensk. Prostor so poimenovale po slovitem feminističnem eseju Lastna soba, ki ga je leta 1928 napisala Virginia Woolf.

klubsko zivljenje v lj01

V koncertni dvorani Channel Zero bo v drugi polovici februarja Level Up s predstavniki nove šole ruskega undergrounda, moskovskim punk-jazz kvartetom Brom in live izvedbo Brgsovega boben-sint projekta Free DBeat. V drugi polovici mesecase bosta v Gala Hali prvikrat v zgodovini spopadla mojster elektronskega taj čija, znan kot Deja Visitore, in tehno rokoborec prostega sloga Shekuza.
www.metelkovamesto.org

Preden zavijemo v strogo središče mesta, se ustavimo v klubu Daktari, prizorišču koncertov, pripovedovalskih in pogovornih večerov. Hitro se lahko dogovorite za dogodek v prostoru, ki mu mirno lahko rečemo mestna dnevna soba. Osrednji prostor majhnega kluba so knjižne police, kavč, mizice, mize in kosi pohištva, ki bi jih z veseljem imela doma. Daktari je oblikovalski biser. Skrbno premišljena oprema je kakor nabrana iz vintage trgovin in bolšjih sejmov. V majhnem klubu je dovolj prostora za plesalce prostega stila, koncerte večjih in manjših zasedb. Mimogrede: lastniki so potomci Ane Mayer-Kansky, kemičarke, prve doktorice znanosti na slovenski univerzi in ene prvih slovenskih znanstvenic na področju naravoslovja.
www.daktari.si

V centru domuje legendarni klub K4, ki je s presledki že 30 let sinonim alternativne glasbene kulture. Lani je v Zagrebu prejel priznanje ambasador, ki ga podeljujejo najboljšim regionalnim klubom z elektronsko glasbo. Posebnost Kluba K4 je, da redno organizira dogodke za istospolno usmerjene – od tradicionalnih in legendarnih Roza večerov do odmevne Rozavizije in izbora za najboljšega drag queena/kinga Slovenia’s Next Best Drag Show, ki je hkrati tudi edini pravi drag show v Sloveniji. V drugi polovici februarja bo večer hibridnega live/DJ setom, na čelu s starosto Octex. Očaku s Tehnike bo družbo za pultom in v razredu strogega minimalizma delal elementarni veteran in dub techno oficir Organon, prvo postavo pa zaključuje ptujski šefe Just Jam dogodkov, Rokko. Črno-belo. Poziv k obveznemu pouku organizatorji zaključujejo še s seznamom hitičev: Pythius, BBT, Monster Black Hole, Desert Sand, Tarkin, Executor ter kultna predelava slovenskega dvojca Telekinesis – Fight Club.
www.klub-k4.si

Popolnoma drugačen po vsebini in ponudbi je Top Six klub nad Namo. Oldies Goldies, Balkan hits so tako rekoč redna ponudba. Spisek njihovih DJ-jev je dolg. Šest nadstropij nad vsakdanjim življenjem se odvijajo vznemirljive zabave, podložene z najsodobnejšimi glasbenimi, stilskimi in družabnimi smernicami. Organizatorji so zapisali, da tu »priti ali ne priti« nikoli ni vprašanje. Preverite, ali drži, meni še ni uspelo.
www.topsixclub.si

Povsem drugačen prostor je Pritličje, še en vsebinski, oblikovalski in arhitekturni presežek zraven Mestne hiše. Temelj za nadstropje in streha za podzemlje – je njihovo drugo ime. Znani so po dobrih sendvičih, prijetnem posedanju zunaj ali notri, sladki in tekoči ponudbi. Predvsem pa družbeni občutljivosti in artikuliranosti. V Pritličju potekajo debate, ki jih tisti, ki vas zanima, v kakšnem svetu živimo, ne smete zamuditi. Pa filmski večeri in 24-urno branje poezije na svetovni dan poezije 21. marca.
www.pritlicje.si

Kino Šiška je od 2009 osrednja slovenska ustanova na področju sodobne koncertne ponudbe, ki jo dopolnjujeta programa vizualne in uprizoritvene kulture. Toda kinošiškovci pravijo drugače: »Kino Šiška ste obiskovalke in obiskovalci naših dogodkov, umetniki in umetnice ter organizatorji in organizatorke.« Konec februarja po dolgem času v Ljubljano spet prihaja Neneh Cherry, dan prej pa bo na sporedu jam sešn Impronedeljek. In najbrž je večer najbolje izkoriščen takrat, kadar si pred koncertom lahko vzamemo dovolj časa za pijačo, druženje in ogled katere od razstav.
www.kinosiska.si

Na poti proti Viču, blizu je klub Cirkus, leži kompleks Tobačna. ČinČin v Tobačni razpisuje natečaj za manj ali še ne uveljavljene soliste ter skupine, ki želijo igrati na priljubljenem prizorišču, kjer nastopajo najbolj sveži domači bendi, smetana domače jazz scene in mnogi glasbeniki z malo drugačno, a dobro muziko. Odprti so za vse žanre, a vas želijo spoznati v akustični zgodbi. Gostoljubje zagotavjata ČinČin in FoodPorn. Do 28. marca.
www.tobacna.eu

Na drugi strani na robu mestnega središča je še kultno prizorišče Prulček z avtorskimi ali impro koncerti vsak večer ob 21. uri. Sredi februarja bodo v Prulčku med drugim nastopili ljubljanska Carina, Josip A Lisac iz Novega Sada in Stefano Minder iz Švice. Vstop je prost.
www.prulcek.si