ponedeljek, 22. 7. 2019

Ljubljanska regija vas vabi na izlet!

Kamnik, Krvavec, Vrhnika, Dobrova - Polhov Gradec, Medvode, Domžale, Lukovica, Litija, Grosuplje, Cerklje na Gorenjskem in Ig. Ti kraji so od Ljubljane oddaljeni le nekaj deset kilometrov in vas vabijo, da jih odkrijete!
Avtorica: Daša Kastelic, Turizem Ljubljana

Če potujemo okrog Ljubljane v smeri urinega kazalca, lahko obiščemo petindvajset občin, ki skupaj s prestolnico sestavljajo Ljubljansko regijo, hkrati pa kot velik zelen objem tvorijo obroč okoli nje. Tokrat vam predstavljamo namige za spoznavanje devetih krajev, ki so lahko idealne popoldanske izletniške točke ali pobegi čez konec tedna, ki ponujajo spoznavanje bogate naravne in kulturne dediščine, pestra kulinarična doživetja ali sproščujoč oddih v naravi.

Izlet v Kamnik

 foto Jure Korber
Foto: Jure Korber

Kamnik je vse v enem. Starodavno mesto se ponaša z bogato kulturno dediščino, ki jo lahko pobliže spoznate v renesančnem dvorcu Zaprice ali na obisku kulturnih dogodkov in prireditev v starem mestnem jedru, ki v vseh letnih časih vabi s svojim pestrim dogajanjem. Cvetenje kliče k obisku znamenitega Arboretuma Volčji Potok, kjer se vrstijo številne razstave, ki z različnimi vsebinami vabijo obiskovalce k občudovanju narave in njene raznolikosti. Na izlet ali rekreacijo se lahko odpravite ob slikovito reko Kamniško Bistrico ali na najprivlačnejšo planoto v Sloveniji – Veliko Planino, znano po številnih naravnih in etnoloških zanimivostih, vključno s pastirskim naseljem. Na sprostitev se podajte v najvišje ležeče terme v Sloveniji – Terme Snovik, ljubitelje golfa pa k igri vabi Golf Arboretum, ki leži v naravni pokrajini sredi borovega gozda.
Kamnik z okolico s svojo bogato kulinariko postaja vse bolj prepoznaven cilj za sladokusce. Tradicionalne jedi, združene pod skupno znamko »Okusi Kamnika«, so predstavljene v jedilnikih nekaterih ponudnikov, med katerimi priporočamo gostilno Repnik, ki goste očara s svojo visoko kakovostjo in butično domačnostjo.
www.visitkamnik.com

Izlet na Krvavec

Krvavec

Krvavec je priljubljena točka za zimske športne aktivnosti, nič manj pa ni zanimiva v toplejšem delu leta. Ko se sneg umakne s planine, se ta obarva v zeleno, smučišča pa zamenjata šopek pohodniških tur in poletni park s številnimi aktivnostmi.
Do izhodišča za pohodništvo, kolesarjenje in adrenalinske podvige tako kot pozimi tudi poleti vozi kabinska žičnica. Ta vas v slabih desetih minutah prepelje s 602 m na 1450 m nadmorske višine, med vožnjo pa se pred vašimi očmi razstre osupljiv razgled na Ljubljansko kotlino ter Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe.
Poletni park ponuja več različnih aktivnosti: pustolovski park, plezalni stolp, hojo po vrvi (slackline), frizbi golf, trampoline, lokostrelstvo. Na Krvavcu vas po zimski sezoni pričaka pustolovski park s poligonom in ovirami, ki vodijo skozi gozd. Po tlakovani poti se lahko tudi spustite z gorskimi gokarti ali skiroji, ljubitelji adrenalina lahko skočite na gorsko kolo, ljubitelji razgledov in zelišč pa na potep z zeliščarko Francko.
Pot pastirskih škratov na Krvavcu je družinska pohodna pot, na kateri otroci iščejo skrivnostni izrek, s katerim bodo pregnali urok nagajivih pastirskih škratov. Ob tem se na igriv način naučijo veliko zanimivosti o pastirjih, ki na Krvavcu še danes pasejo preko 400 glav živine, pa o nabiranju gorskih zeli, o živalih, ki živijo v gorah, pa seveda o pastirskih škratih.
Krvavec je priljubljen tudi med navdušenci nad spusti na dveh kolesih. Ponaša se s 27 kilometri označenih kolesarskih poti in spustov za vse okuse ter stopnje kolesarskega znanja, hkrati pa se lahko pohvali tudi z največjo višinsko razliko v spustih med Bike parki v Sloveniji. V Restavraciji Krvavec ali Brunarici Sonček vam bodo postregli s priljubljenimi planinskimi in slovenskimi jedmi. Letošnja novost pa so redne avtobusne povezave iz Ljubljane do spodnje postaje kabinske žičnice.
www.rtc-krvavec.si

Izlet na Vrhniko

Vrhnika

Vrhnika je imela skozi vso zgodovino velik vpliv na bližnjo Ljubljano. Tam blizu so izviri Ljubljanice, v rimskem času pa je tu bilo strateško pomembno naselje Nauportus. Vrhnika je znana tudi kot rojstno mesto enega največjih slovenskih pisateljev, Ivana Cankarja, zato si med potepanjem privoščite Cankarjevo skodelico kave. Ustavite se v Bistri, kjer v istoimenskem gradu v osrčju slikovitega parka domuje edinstveni tehniški kulturnozgodovinski muzej Slovenije. V Kulturnem centru na Vrhniki vas bo očarala razstava Moja Ljubljanica, ki razkrije številne skrivnosti te reke. Za čudovito panoramsko fotografijo pa se podajte na Planino nad Vrhniko in se povzpnite na najvišji leseni razgledni stolp v Sloveniji (22 m), ali na družinsko odkrivanje Ljubljanskega barja po pravljično-doživljajski Poti močvirskih škratov na Mali plac. Morda vas pritegnejo Rimljani in sprehod po novi učni poti ob ostankih rimskega zidu, ki je najdaljši rimski spomenik na naših tleh. Rekreacijski kolesarji boste navdušeni nad dvema označenima kolesarskima potema, ki se nahajata v hribovitem zaledju Vrhnike. Ljubitelje domače kulinarike pa očara ponudba gostišča Kuren, ki se po mnenju gastronomskega portala Gurmana uvršča med najboljše gostinske lokale v Sloveniji.
www.visitvrhnika.si

Izlet v Dobrovo - Polhov Gradec

Polhov Gradec
Foto: Aleš Fevžer

Na Polhograjskem k spoznavanju krajev vabijo številne znamenitosti arheološke, zgodovinske, etnološke, kulturne in naravne dediščine. Pot naj vas zanese do Polhograjske graščine, kjer lahko občudujete grajski park, večstoletno lipo ter Neptunov vodnjak. Na isti točki si lahko ogledate izredno zanimiv Muzej pošte in telekomunikacij ali pa doživite nepozabno čajanko z grofom Blagajem. Polhov Gradec je privlačen tudi za družine z otroki, saj se v neposredni bližini graščine nahaja Polhov doživljajski park, ki je prav posebna družinska gozdna dogodivščina. Od tam vodijo tudi številne pohodniške poti, na primer na Mali vrh ali pa na slikovito Goro. V teh koncih je doma tudi čebelarstvo Božnar, kjer lahko kupite katerega od njihovih odličnih medenih izdelkov. Za ljubitelje sira je pravi naslov Sirarstvo Orešnik, kjer izdelujejo kozje in ovčje mlečne izdelke po tradicionalnih postopkih, nepozabno kulinarično izkušnjo dobrot Blagajeve dežele z lokalno pridelano hrano pa lahko doživite v gostišču Grič, kjer ustvarja mladi chef Luka Košir.
www.visitpolhovgradec.si

Izlet v Medvode

zbilje

Ob sotočju Save in Sore, na stiku Sorškega polja in Ljubljanske kotline ter z zaledjem Polhograjskih Dolomitov ležijo Medvode, zelena vrata glavnega mesta, kot so se poimenovali sami. Sakralno kulturno dediščino občine predstavlja devetnajst cerkva ter množica znamenj in kapelic po vseh krajih občine. Iz Smlednika vodi križev pot s 14 kapelicami do razvalin Starega gradu, ki je eden od treh medvoških gradov, zanimivih tako umetniško kot arhitekturno. Tretji je renesančni dvorec Lazarini v Valburgi z znamenitimi freskami v viteški dvorani.
Narava nudi možnosti za pohode, kolesarjenje in jahanje, za slednjega se dogovorite v jahalnem centru v Hrašah. Ljubiteljem golfa je na voljo golf igrišče pri Smledniku z 18 luknjami z luksuzno restavracijo Evergreen.
Zbiljsko jezero z gostinskimi lokali ob nabrežju je imeniten kraj za druženje, jezero pa daje življenjski prostor tudi mnogim vrstam ptic. Na vožnjo po jezeru se lahko podate s čolnom, ob njem pa s kočijo. Ljubitelji kampiranja lahko postavijo šotor v kampu Smlednik v Dragočajni, kjer niso pozabili niti na naturiste, saj je del kampa namenjen izključno njim.
Odlične kulinarične priložnosti je vredno okusiti v gostilni Mihovec v Zgornjih Pirničah, v gostilni Belšak na Slavkovem domu na Golem Brdu in gostilni Dobnikar.
www.visitmedvode.si

Izlet v Domžale

Domžale
Foto: Aleš Fevžer

Domžale sodijo med mlajša slovenska mesta in so pomembno izobraževalno, kulturno in športno središče, ki leži ob magistralni cesti Ljubljana–Maribor.
Ponašajo se z gradom Krumperk iz 16. stoletja. V njegovi okolici so urejene sprehajalne, jahalne in kolesarske poti, na grajskem travniku ima prostor konjeniški klub. Nedaleč od gradu si lahko ogledate dve kraški jami, Železno in Babjo jamo, v bližnjem Jamarskem domu na Gorjuši pa vas bodo navdušile zbirka kapnikov iz vseh slovenskih jam ter arheološka in Robičeva naravoslovna zbirka.
Svoj pečat je v Dobu pri Domžalah pustil tudi Plečnik s krstilnim kamnom v lokalni cerkvi. Del Plečnikove arhitekture najdemo tudi v okolici čudovitega Češminovega parka, kjer v poletnih mesecih poteka tudi kino na prostem.
Možnost rekreacije in sprostitve v naravi nudi lepo urejena rekreacijska pot ob Kamniški Bistrici. Obiščete lahko tudi Slamnikarski muzej, kjer so predstavljeni značilni domžalski slamniki, orodja, s katerimi so jih izdelovali, postopki izdelave ter zgodbe, povezane s slamnikarsko preteklostjo, ki ima kar 300-letno tradicijo.
Kulinarično razvajanje nudijo v gostilni Pirc, v gostilni Repanšek, v gostilni Keber in Janežič. Za ljubitelje lokalnega piva in dobrih burgerjev pa je poskrbljeno v Stari fabrki.
www.visitdomzale.si

Izlet v Lukovico

Lukovica

Lukovica leži ob regionalni cesti Ljubljana–Celje v hribovitem, z gozdovi poraslem območju, znanem kot dolina Črnega grabna. Na severu je obdana s Tuhinjsko in na jugu z Moravško dolino. Te kraje so poznali že Rimljani, saj je tod potekala znamenita rimska cesta na vzhod, Aquileia–Emona–Celeia.
Na tem koncu je veliko naravnih lepot ter znamenitosti pestre zgodovine. Zelo lep je delno obnovljeni grad Brdo iz začetka 16. stoletja na Brdu pri Lukovici, ki ga obdaja slikovita okolica grajskega parka z ribnikom in drevoredoma. Prijeten sprehod lahko naredite okoli mirnega Gradiškega jezera, kjer je ob večerih tudi zelo lep sončni zahod.
Po okolici Lukovice vodijo številne pohodniške in planinske poti. Priporočamo ogled Čebelarskega centra Slovenije na Brdu pri Lukovici. V njem se lahko seznanite s pestro zgodovino čebelarstva na Slovenskem, poskusite in kupite med in druge čebelje pridelke ter se podate na zeliščno-čebelarsko učno pot (www.czs.si).
Ne pozabite pa zaviti tudi do Trojan in si privoščiti slastni in slavni krof tega konca. Za dodatno napolnjene želodce se zapeljite do gostilne Pri Bevcu, gostilne Furman ali do dvorca Rus.

Izlet v Litijo – v srce Slovenije

LITIJA

Občina Litija leži v vzhodnem delu Osrednjeslovenske regije in hkrati v središču Slovenije, saj se na njenem ozemlju nahaja geometrično središče Slovenije GEOSS. Srce ponosno utripa ob repliki knežjega kamna na Geossu, ponosno predstavlja vaško situlo, vabi na popotovanje iz Litije do Čateža in dobrojedcem namenja izvrstne kulinarične užitke v številnih gostilnah in na turističnih kmetijah.

Litija slovi po politično-satiričnem pustnem karnevalu, hkrati pa je tudi izhodiščna točka ene od najbolj priljubljenih izletniških poti v naši državi – Popotovanje iz Litije do Čateža, na kateri se vsako leto na drugo soboto v novembru zbere več kot 20.000 pohodnikov, ki stopajo po poti Levstikovega potopisnega spisa iz leta 1858.
Med najbolj znanimi izletniškimi kraji v občini Litija so Vače, ki sodijo med pomembnejša arheološka najdišča v Sloveniji. Posebno doživetje lahko obiskovalci, željni adrenalina, doživijo v pustolovskem parku v neposredni bližini GEOSS-a. Namenjen je zabavi in preizkušanju spretnosti otrok in odraslih.
Dobro se boste lahko najedli na turistični kmetiji Pr'Lavrič na Malih Selah pri Vačah, v gostišču Celestina, ki se nahaja na stičišču treh občin Litije, Zagorja in Radeč, ter gostilni Juvan.

Izlet v Grosuplje

Grosuplje
Foto: Jaka Ivančič

Na začetku Dolenjske, sredi položnega hribovja z značilnimi številnimi manjšimi dolinami in kraškimi polji, leži občina Grosuplje. Območje zaznamuje bogata kulturna in zgodovinska dediščina. Od mnogih gradov so ostali le razvaline gradu Čušperk, grad Boštanj in dvorec Praproče s spominsko sobo pisatelja Louisa Adamiča. Tabor Cerovo s cerkvico sv. Nikolaja je eden redkih protiturških taborov, ki so se ohranili do današnjih dni.
Med naravnimi znamenitostmi kraljuje Županova jama, čudovita izletniška točka v poletnih mesecih, ko človek potrebuje umik v hlad. Odkrili so jo leta 1926 v bližini Tabora. Vhod v jamo je skozi jamo Ledenica, prvo od sedmih dvoran, ki jih povezuje več kot 600 metrov urejenih poti. V jami najdete kapnike, rove, kristalno čisto vodo, pozimi pa tudi ledene kapnike v Ledenici (za obisk jame se je treba predhodno najaviti na www.zupanovajama.si). Blizu je tudi atraktivna naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca.
Zanimiv kraški pojav je tudi presihajoče Radensko polje, ki sodi med devet najizrazitejših presihajočih kraških polj v Sloveniji. Lepot Grosupljega in okolice se lahko naužijete, če se peš ali s kolesom podate po pokrajini. Za kulinariko je v občini dobro preskrbljeno. Priporočamo obisk gostilne Krpan, Kramar, Vodičar, Pr' atku, Slamar ter gostilne Lunca.
www.visitgrosuplje.si

Izlet na Ig

Ig
Foto: Lothar Piltz

Občina Ig se razprostira delno po Ljubljanskem barju in delno po hribovju, kjer sta najvišja Krim in Mokrc. Ig je z Ljubljano povezan z znamenito Ižansko cesto, zgrajeno leta 1827.
Ižanska pokrajina je kulturni spomenik tako po najdbah koliščarskih naselij izpred 6000 let kot po antičnem (rimskem) obdobju. Dve območji prazgodovinskih kolišč v občini Ig sta v okviru nominacije Prazgodovinska kolišča okoli Alp, v kateri je Slovenija sodelovala skupaj s Švico, Francijo, Nemčijo, Avstrijo in Italijo, vključeni na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.
Ne samo bogata preteklost, tudi sedanjost ponuja veliko priložnosti za obisk in oglede teh krajev. Ribniki v dolini Drage nudijo dom številnim vrstam ptic. V okolici sedmih ribnikov je urejena Gozdna učna pot Draga. Dolga je 3,2 km in opremljena s 27 lesenimi tablami z imeni drevesnih vrst, ki jih srečujete ob poti.
Soteska reke Iške privabi v poletnih mesecih številne sprehajalce, ki se zatečejo v hlad hudourniškega kanjona Iški vintgar. Pohodnikom pa je izredno ljub kopasti Krim, ki je najvišji vrh v okolici Ljubljane. Območje občine Ig nudi mnogo užitkov tudi kolesarskim navdušencem, saj si lahko na redko prometnih cestah in poteh najde vsak kolesar svojim sposobnostim primerno turo, od lahkotnih voženj po barju do zahtevnejših po ižanskem hribovju.
Za gurmanske užitke obiščite gostilnico Furman na Igu, gostišče Iški vintgar ali Kmetijo pri Klančarju.

Spremljajte profil @visitljubljana na Facebooku, Instagramu in Twitterju in delite svoje slike ter jih označite s ključnikoma #ljubljanaregion in #visitljubljana, saj uredništvo vsak dan izbere eno od slik z navedenima ključnikoma in jo deli na uradnem profilu Turizma Ljubljana.