sreda, 26. 9. 2018

Lutkovno gledališče Ljubljana praznuje 70 let!

Avtor: dr. Uroš Grilc

Z Levstikovo povestjo o odločnem, preprostem in pogumnem Martinu Krpanu, ki že od nekdaj spremlja ljubljanske lutkarje, bo Lutkovno gledališče Ljubljana oktobra obeležilo 70. obletnico svojega delovanja. Prva predstava Mestnega lutkovnega gledališča, ustanovljenega leta 1948, je bila sicer Udarna brigada Antona Ingoliča v režiji Jožeta Šorna, premierno izvedena 10. oktobra 1948. Čez dve leti so z Martinom Krpanom v režiji Jožeta Pengova in Milana Skrbinška odprli marionetno dvorano na Levstikovem trgu. Kasneje so z novo uprizoritvijo s karikiranimi penastimi lutkami slikarja in ilustratorja Matjaža Schmidta v režiji Mirana Herzoga odprli tudi nove prostore gledališča v Mestnem domu na Krekovem trgu, kjer Lutkovno gledališče Ljubljana domuje še danes.

V novi sezoni se na gledališki oder vrača še ena uspešnica iz začetnega obdobja gledališča: Žogica Marogica. Uprizoritev sodi med tiste lutkovne predstave, ki so preživele številne ustvarjalne, tehnološke in modne tokove razvoja lutkovne umetnosti. Ob praznovanju obletnice in 60 let po smrti režiserja predstave Jožeta Pengova se bo gledališče z replikami lutk ter pomlajeno igralsko skupino poklonilo tej znameniti lutkovni klasiki in uglašeni ljubljanski marionetni šoli, ki jo je Pengov postavil v sam vrh evropskih gledališč. Tokrat bo za gledalce razkrito tudi gledališko zaodrje, kjer lutke z marionetnega mostu oživljajo animatorji, glas pa jim posojajo govorci, ki sedijo spodaj, na prosceniju.

Lutkovno gledališče Ljubljana je danes sodobno gledališče, ki s svojo bogato produkcijo navdušuje domače občinstvo, gostuje po svetu in za predstave dobiva številne mednarodne nagrade. Ne boji se uvajanja novih uprizoritvenih praks, hkrati pa s tenkočutno skrbjo za dediščino našega lutkarstva zagotavlja, da slovenske lutkovne legende ne izginejo iz spomina številnih generacij obiskovalcev.