ponedeljek, 1. 10. 2018

Mestno zrcalo: Vsi bi morali enkrat v življenju obiskati Ljubljano

Vtise tujih turistov o Ljubljani zbira Staša Cafuta Trček.

Fabio, Modena, Italija

Fabio

Izgubil sem službo in se odločil, da si prevetrim misli in odpotujem s kolesom od Modene do Istanbula. Ljubljana je svetovljansko in zelo evropsko urejeno mesto, njena prednost je majhnost. Ljudje so bolj počasni, zato mesto ne deluje tako živčno kot nekatere prevelike prestolnice.

Raquelle, Monako, in Chris, Kalifornija

Raquelle in Chris

V Ljubljano sva prišla s sodelavko in dobro prijateljico na povabilo mojih staršev, ki so trenutno na Bledu. Ker delamo v Švici, se nam je ideja, da obiščemo Slovenijo, zdela zelo šik. Tukaj smo samo za vikend, zato hočemo izkoristiti vsak trenutek in zajemamo Ljubljano s polno žlico.

Danni, Peking, Kitajska

Danni

Za božič sem se za nekaj ur ustavila v Ljubljani. Pustila mi je tako dober vtis, da sem se odločila, da se vrnem za dlje časa. Zdaj sem tukaj na dvomesečni študentski izmenjavi in delam na Banki Slovenije. Ljubljana je super prijazno mesto v vseh pogledih.

Louis, študent, Bretanja, Francija

Louis Alliou

Naša mesta v Franciji se trudijo postati zelena, človeku bolj prijazna, pa jim to ne uspeva tako dobro kot Ljubljani. Verjetno tudi zato, ker je Ljubljana manjša. Poleg tega so vaši predniki zelene površine in drevesa v vseh zgodovinskih obdobjih vključevali v gradbene posege. S prijatelji smo se malo prej pogovarjali o tem, saj se zavedamo, koliko to vpliva na kakovost bivanja.

Pierre, študent, Bretanja, Francija

Pierre Condon

Jaz bi dodal še to, da sploh nismo vedeli kaj dosti o Sloveniji. Za Ljubljano smo slišali, vendar nobeden od staršev še ni bil tukaj, zato niti nismo razmišljali, da se bomo ustavili v Sloveniji. Kakšen splet dogodkov lahko naredi avtoštop!

Helen, Dublin

Helen

Prvi vtis o Ljubljani je, da je trajnostno usmerjena. Ljubljana je ljubezen na prvi pogled. Ima veliko naravne sence velikih starih dreves. Je čista, umirjena in živahna. S prijateljico sva ujeli Ljubljansko vinsko pot in spoznavava tudi ostale dele Slovenije preko te žlahtne pijače. Vsi govorite zelo dobro angleško, in to je tudi dodana vrednost.

Maria, Dublin

Maria

Ljubljana je fantastična! Vsi bi morali enkrat v življenju obiskati Ljubljano. Že pred petnajstimi leti sem jo želela videti, pa mi je komaj letos uspelo. Tako dobro se počutim tukaj, da se želim vsaj enkrat na leto vrniti za podaljšan vikend.

Melisa, Orlando, ZDA

Melissa

Tri leta sem delala v Ljubljani. Zdaj sem se vrnila v mesto, ki mi je dalo toliko lepega. Obujam spomine, lovim sončne žarke in pohajkujem s prijatelji, ki sem jih spoznala v tistem času. Dobra kava, dobra hrana, prijazna za pešce in kolesarje, urejen javni promet, vse to nudi Ljubljana, pa še zaradi centralne lege je dobra izhodiščna točka za ogled ostalih lepot. Slovenija je zame kot obljubljena dežela v pravljici.