sreda, 25. 7. 2018

Olimpija, naj odmeva do neba

Himna Olimpije Big Foot Mame je po koncu pretekle sezone odmevala med privrženci Olimpije. Razumljivo, saj so 27. maja nogometaši Olimpije še drugič v zadnjih treh letih osvojili naslov državnega prvaka, istega dne so lanskoletni naslov ubranile nogometašice Olimpije, dva dni pozneje pa so slavje zeleno-belih navijačev dopolnili še košarkarji Petrola Olimpije. Da je bilo vse skupaj še bolj veselo, so z zmago v finalu pokalnega tekmovanja poskrbeli nogometaši, ki so po 23 letih spet osvojili dvojno lovoriko.
Avtor: Miha Štamcar

Če k tem dosežkom prištejemo še skorajda pričakovana naslova odbojkarjev ACH Volleyja in rokometašic Krima Mercatorja, potem je kot na dlani, da so v sezoni 2017/18 v igrah z žogo prevladovali ljubljanski klubi.

O naslovu državnih prvakov odločala enajstmetrovka

Državno prvenstvo v Prvi ligi Telekom Slovenije se je razpletlo šele v zadnjem krogu, končni rezultat pa je bil znan po uspešno izvedeni enajstmetrovki Roka Kronavetra. Na koncu sta imela Olimpija in Maribor enako število točk, vendar so bili ljubljanski nogometaši boljši v medsebojnih tekmah.

»Takoj po koncu sezone smo bili vsi evforični, toda po 23 letih smo spet osvojili dvojno lovoriko, zato je bilo slavje še toliko večje. Prvenstvo je bilo izredno dramatično, vendar smo z igrami skozi celotno sezono dokazali, da smo si ta naslov zaslužili. Toda zdaj so pred nami novi izzivi in z novim trenerjem trenutno razmišljamo le o prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakov in tekmi s Quarabagom iz Azerbajdžana,« se dober mesec in pol po koncu pretekle sezone velikega uspeha svojega kluba spominja Branko Ilić. Kapetan Ljubljančanov, ki se je v matični klub vrnil lani februarja, je z Olimpijo prvič osvojil naslov slovenskega državnega prvaka, sicer pa je bil to njegov drugi. Prvega je osvojil v dresu Domžal.

Nogometasi Olimpije02

Ljubljanski nogometaši so v novo sezono spet krenili v nekoliko spremenjeni zasedbi. Trenerja Igorja Biščana je zamenjal srbski strokovnjak Ilija Stolica, že 11. julija pa zeleno-bele čaka prva tekma prvega kroga kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakov. Njihov nasprotnik bo Quarabag, ki je lani igral v skupinskem delu lige prvakov. Povratna tekma bo teden dni pozneje v Bakuju. V obeh domačih tekmovanjih bodo skušali ponoviti letošnji uspeh.

V novo sezono brez dolga

Košarkarji Petrol Olimpije so v pretekli sezoni dosegli dve pomembni zmagi. Prva je bila izbojevana na igrišču, ko so v dramatični peti finalni tekmi končnice v podaljšku strli odpor zelo dobre Krke. Drugo, morda še pomembnejšo zmago, pa so dosegli v pisarni kluba. Po dolgih letih je košarkarski klub brez dolga, na kar so v vodstvu kluba še posebej ponosni.

»Seveda smo veseli in ponosni, da smo ubranili lanskoletni naslov državnega prvaka, ki je še toliko slajši, ker smo ga dosegli v napeti končnici. To je tisto, kar daje športu poseben čar. Prav nič manj pa ni pomembno, da smo finance spravili na 'nulo'. Veliko zaslug za preporod Olimpije ima tudi mesto Ljubljana z županom Zoranom Jankovićem, saj imamo tudi s te strani veliko podporo. Seveda ne morem mimo naših dolgoletnih podpornikov, ki so nam stali ob strani v najhujših časih, in tudi z njihovo pomočjo smo odplačali dolg. Zdaj sicer nismo bogati, vendar se je lažje pogovarjati z igralci,« je ob dejstvu, da klub ni več v dolgovih, ponosen Roman Lisac, direktor ljubljanskih košarkarjev.

Prav dejstvo, da Ljubljančani nimajo več dolga, je pripomoglo k temu, da je Petrol Olimpija spet zanimiv za mlajše košarkarje. V prestopnem roku je v Ljubljano prišlo nekaj izredno nadarjenih košarkarjev iz različnih evropskih držav, tako da se bodo spet lahko posvetili stvarem, v katerih so bili v preteklosti tako zelo uspešni.

»Olimpija ne more kupovati dragih, izoblikovanih igralcev, tako da jih mora sama vzgajati ter jih ob primerni odškodnini prodati bogatejšim evropskim klubom ali pa, zakaj ne, v ligo NBA. To, kar je nekoč že delala. Hkrati pa ne odstopamo od cilja, da bi Olimpija spet zaigrala v evropski ligi. Ko bomo to dosegli, bomo dokončno zadovoljni. To bi bilo dobro za vse, Olimpijo, Ljubljano, slovensko košarko in njene navijače, saj bi tako spet lahko spremljali najboljše evropske klube,« je želja direktorja ljubljanskih košarkarjev.

 

Ljubljana bo avgusta spet gostila kvalifikacije za ligo prvakinj

V treh letih obstoja kluba so ljubljanske nogometašice še drugič dobile naslov državnih prvakinj. Pri obeh je sodelovala tudi Natalija Golob, izkušena 31-letna napadalka.

»Vesela sem, da smo ubranile lanskoletni naslov, čeprav se je to od nas skorajda pričakovalo. Na nekaterih tekmah, predvsem proti Radomljam, nam je nekajkrat spodletelo, toda na koncu smo prav z zmago na njihovem igrišču potrdile prvo mesto na lestvici,« je po drugem naslovu državnih prvakinj povedala Natalija Golob, ki bo drugič v karieri igrala na kvalifikacijah lige prvakinj. Tako kot lani bodo tudi letos v Ljubljani med 7. in 13. avgustom gostile kvalifikacijski turnir. Spet se bodo pomerile z Minskom iz Belorusije, v skupini 2 pa sta še ekipi Somatio Barcelona (Ciper) in Slovan Bratislava (Slovaška).

ZNK Olimpija

»Lani smo šle v kvalifikacije nekoliko prestrašeno, saj nismo vedele, kaj lahko pričakujemo. Tudi letos bo to za nas velik izziv, toda ob ugodnem žrebu in dejstvu, da bomo spet gostiteljice turnirja, se da marsikaj doseči,« je prepričana nogometašica Olimpije.