sreda, 20. 3. 2019

Prenovljeni prostori Mladinskega centra Črnuče

Mladinski center Črnuče, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Mladi zmaji, je zasijal v svoji novi podobi. Prostor so prenovili po meri mladih skupaj z mladimi.
Avtorica: Ivana Naceva

Za premišljeno prenovo mladinskega centra so poskrbeli arhitekti iz biroja Triiije, ki so mlade aktivno vključili v proces dela in prisluhnili njihovim idejam. Biro so preselili v center in skupaj z mladimi ideje preverjali kar na kraju samem. »Pri tem projektu smo imeli daleč najmlajšo oblikovalsko ekipo, kar pomeni, da so bili mladi resnično vpleteni v vse faze projektiranja. Pomembno se nam je zdelo tudi to, da so mladi skozi celoten proces spoznavali delo arhitekta, in to na popolnoma sproščen in neposreden način,« pojasnjuje Andrej Mercina, vodja biroja Triiije. Z mladimi so organizirali delavnice, ki so omogočale, da so njihove opazke in nasveti slišani ter dobro ovrednoteni. »Včasih so bili to nasveti, včasih provokacije ali samo opazke. Tudi nestrinjanja med njimi so bila pogosta, seveda, in vselej zanimiva. Verjamem, da osrednji vzdolžni prostor, kanal, half-pipe, drča, soteska ali kakorkoli ga že poimenujemo, samo hodnik ne več, predstavlja nekaj, kar zagotovo ne bi nastalo brez njihovih nasvetov in idej. Kajti ta osrednji prostor je sedaj zasnovan tako, da jim omogoča vstop v center z rolerji, skirojem ali celo s kolesom,« se spominja Andrej. Vpliv mladih se čuti v vsakem kotičku centra, ki je zelo razgiban in dopušča veliko prostora za kreativne posege in soustvarjanja. Mladi lahko posedajo na tleh, tribunah, grbini, klopeh, stolih, odru ... prav tako tu lahko organizirajo delavnice, neformalna srečanja, učenje.

To ni njihovi prvi mladinski projekt in upajo, da tudi ne zadnji, saj so bili navdušeni nad delom z mladimi, njihovimi idejami in ustvarjalnostjo. »Preprosto te zelo pogosto soočijo z vprašanji, ki zahtevajo, da prevetriš lastna prepričanja, in to je čudovito izhodišče za kreativno delo. Včasih celo niso konkretne ideje tiste, ki najbolj odzvanjajo, že samo dejstvo, da si med njimi, da jih začutiš, slišiš, kako govorijo in kako se obnašajo ... to ima lahko celo večji pomen in predstavlja pravo nasprotje klasičnemu oblikovalskemu delu iz pisarne!« z nasmehom dodaja Andrej.

Mnogo »muske« in kulture za konec tedna in za naprej

Pisana klet ne skriva le kotičkov za druženje, ustvarjanje, povezovanje in »športanje«. Velika dodana vrednost črnuškega centra je tudi glasbeni program za mlade, saj so v sklopu prenove kupili tudi opremo za glasbeni studio, ki ga oddajajo skupinam in posameznikom za vaje ter snemanja. Mladi glasbeniki v prenovljenih prostorih tako lahko pripravljajo manjše koncerte in druge glasbene aktivnosti, ki zanimajo njihove sovrstnike in prebivalce črnuške četrtne skupnosti in Ljubljane.

Delovanje centra želijo v prihodnje nadgraditi z novim programom »Mladinski kulturni center«, ki bo namenjen glasbenim in gledališkim uprizoritvam ter drugim aktivnostim mladih, starih 15 let in več.

Naj se dogaja!

Mladinski center Črnuče, ki v svoje prostore vabi s hudomušnim sloganom »Prid’ v klet, ker klet je svet!«, najdete na Dunajski cesti 367 v Ljubljani. Če te zanima organizacija delavnic, razstav, koncertov ali še kaj drugega, se oglasi!