ponedeljek, 2. 11. 2020

Pri Besslovi nagradi šteje zgolj sposobnost posameznika ne glede na narodnost…

Ljubljančan Matevž Dular, prejemnik nagrade Friedrich Wilhelm Bessel.
Avtorica: Nada Breznik

Prof. dr. Matevž Dular, redni profesor na Fakulteti za strojništvo, je eden od letošnjih prejemnikov prestižne nagrade Friedrich Wilhelm Bessel Resarch Award. Nagrado, ki vsebuje tudi denarni znesek v višini 45.000 €, financira nemško ministrstvo za znanost in raziskave, podeljuje pa jo Fundacija Alexandra von Humboldta. Nagrada mu je bila podeljena v marcu mesecu, vendar je uradno slovesnost podelitve, ki je bila načrtovana v mestu Bamberg v Nemčiji, preprečila pandemija korona virusa. Na vprašanje, kdaj je predvidena uradna slovesnost, je Matevž Dular pojasnil: »Da sem prejemnik nagrade sem zvedel novembra lansko leto. Uradna podelitev nagrad poteka vsako leto spomladi na simpoziju nagrajencev v Bambergu. Ker je letošnji zaradi pandemije odpadel, sem že prejel vabilo na dogodek, ki bo marca 2021”.

Prof. dr. Matevž Dular se je rodil leta 1979. Nagrado je dobil za vse svoje dosedanje akademske dosežke in teh ni bilo malo. Področje njegovih raziskovanj zajema mehaniko tekočin, ultrazvok, kavitacijo in čiščenje voda. Vodil je tudi več projektov za Evropsko vesoljsko agencijo. Deloval je na tujih univerzah v Nemčiji, Franciji in ZDA. Že leta 2017 je dobil izjemno priznanje in 2 mio sredstev od Evropskega raziskovalnega sveta. Slovenija ga je lani nagradila s Zoisovim priznanjem.

Besslova nagrada je posebna po tem, da pri odločitvi šteje zgolj sposobnost posameznika ne glede na njegovo narodnost ali znanstveno področje. Podeljevalci namreč menijo, da sta za znanstvene dosežke in akademski uspeh odločilni kandidatova sposobnost in predanost raziskovalnemu delu. O Dularjevi predanosti in navdušenju za znanstveno delo, pričajo tudi njegove izjave, v katerih poudarja lepoto raziskovanja. Posebna komisija kar pol leta obravnava nominirane kandidate in ob tehtanju vseh njihovih akademskih dosežkov upošteva tudi osebnost posameznih nominirancev. Z nagrado namreč želijo podpirati ljudi in ne projektov. S tem podeljevalci dajejo težo človeškim vrednotam, ki so poleg nespornih sposobnosti, odločilne za etično delovanje na katerem koli področju. Kandidate nominirajo izključno akademiki zaposleni na nemški univerzi ali raziskovalnem inštitutu. Od nagrajencev se pričakuje plodno nadaljevanje raziskovanj.

Na vprašanje, kaj je trenutno v fokusu njegovega zanimanja in raziskovanja je prof. dr. Matevž Dular, odgovoril: »Ukvarjam se z inženirsko dinamiko tekočin. Se pravi z reševanjem problemov v povezavi s tokom tekočin, pa naj bo to šoba za vbrizgavanje goriva v valj motorja, palični mešalnik, pralni stroj ali pa velika vodna turbina.

Sicer pa se delo moje ekipe trenutno vrti predvsem okrog raziskav okolju prijaznega čiščenja voda. Gre za pet-letni projekt, ki ga izdatno financira Evropski raziskovalni sklad. Raziskujemo popolnoma nov pristop - v vodi s pomočjo posebnih rotorjev ustvarimo parne mehurčke, ki silovito implodirajo (fenomen strokovno imenujemo kavitacija). Pri tem se sprosti ogromna količina energije, ki jo zaznamo v obliki visokih temperatur in tlakov. Naše raziskave so pokazale, da lahko pri tem učinkovito uničimo bakterije, alge, odpadne zdravilne učinkovine in celo pospešimo razgradnjo mikroplastike. Ne nazadnje pa smo, kot prvi na svetu, pokazali, da lahko s to metodo inaktiviramo viruse. Razvijamo praktične rešitve, ki jih patentiramo in tudi že uvajamo v čistilne naprave obenem pa raziskujemo najbolj osnovne mehanizme delovanja mehurčkov. Ko bo tehnologija dovolj zrela bomo lahko zagotavljali ekonomsko in ekološko učinkovito čiščenje voda v čistilnih napravah, v distribucijskih sistemih za pitno vodo, v kopalnih bazenih in drugje.”