ponedeljek, 18. 11. 2019

Prijazno staranje doma

Dan na Zavodu za oskrbo na domu Ljubljana
Avtorica: Staša Bizjak

Skupaj z lokalno skupnostjo si zaposleni v Zavodu za oskrbo na domu Ljubljana prizadevajo, da bi uporabnikom omogočali kakovostno življenje v skupnosti. S tem želijo prispevati k aktivnemu vključevanju uporabnikov v širše družbeno dogajanje, jim izkazati spoštovanje in dostojanstvo in dati možnost, da odločajo o načinu in kakovosti svojega življenja.

Samostojnost in kakovostno življenje doma

Gospa Jelka ima sto let! Živi doma. Sama. Si predstavljate: pri teh častitljivih letih! Poleg družinskih članov jo trikrat na dan obiščejo socialne oskrbovalke, ki ji pomagajo pri dnevnih opravilih. Pridružim se Mateji Levičnik pri jutranjem obisku. »Veste, Jelka mi povrne vso pozitivno energijo. Je svetla točka,« mi jo opisuje, ko odklepa vrata v njeno hišo. Vstopiva. Sezujeva se, Mateja na telefonu odkljuka svoj prihod za evidenco. Ko stopiva v kuhinjo, najprej dvigne okensko roleto. V hiši vlada spokojna tišina, dokler ne potrka na vrata dnevne sobe. Gospa Jelka je še v postelji in sramežljivo pripomni: »Dobro jutro, lenuhi, recite vstati.« Prisluhnem dialogu in tiho opazujem.
»Ste dobro spali?«
»Po dolgem času zelo dobro. Morda tudi zato, ker me je sin Jože masiral in namazal po nogah.« Iz njunega dialoga zaznam, da sta si blizu. Sledi umivanje, česanje, oblačenje. Premaknemo se v kuhinjo. Socialna oskrbovalka pristavi kavo, nareže žemljico.
»Kava z mlekom ter žlica masla v vročo skodelico, to je moj vsakdanji jutranji ritual,« mi razloži gospa Jelka in prikupno nadaljuje: »Vse punce, ki pridejo, so prijetne in v veliko pomoč. Več bi jih moralo biti, saj vidim, kako gledajo na uro in se jim mudi k naslednji stranki, ki jih nestrpno čaka tako kot jaz.«
Gospa Jelka je ena izmed skoraj 1500 uporabnikov v letu. Pomoč in oskrbo na domu nudijo starejšim, invalidom in kronično bolnim, ki potrebujejo pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih, v gospodinjstvu ter pri vzpostavljanju in ohranjanju socialnih stikov. »Namen socialne oskrbe je predvsem oskrba in podpora pri ohranjanju čim daljše samostojnosti in kakovostnega življenja na domu, preprečevanje osamljenosti in socialne izključenosti ter razbremenitev svojcev,« pove mag. Laura Perko, pomočnica direktorice. Cena storitve je po zaslugi skoraj osemdesetodstotne subvencije Mestne občine Ljubljana prijazna do uporabnikov.
Namig: Vse o oskrbi na domu in storitvah Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana najdete na www.zod-lj.si ali na Facebooku @zodlj.

Krepitev socialne mreže in osebnega zadovoljstva

Marija Suhadolnik je ena izmed sedemdesetih prostovoljk in prostovoljcev različnih starosti. Lani je opravila več kot tisoč prostovoljskih ur. »Je zanesljiva, izjemno prijetna in srčna prostovoljka, ki deluje na vseh področjih prostovoljskega dela v zavodu in je letos dobila priznanje v natečaju Prostovoljec leta 2018,« jo opiše vodja programa in mentor Amir Crnojević, ki je letos prejel priznanje in naziv Naj mentor prostovoljcev v Sloveniji za leto 2018. Ob četrtkih se skupina prostovoljk dobi na sedežu zavoda na delavnici Punčka iz cunj. Tokrat pridem tudi jaz, saj me zanima, kako poteka prosti čas ljudi, ki delajo dobro za ljudi. Imenujem jih dobrodelci. Tukaj lahko prostovoljci sodelujejo na štirih področjih: družabništvo z uporabniki, vodenje aktivnosti, prostovoljsko delo v različnih projektih ter pomoč pri promociji oziroma ozaveščanju javnosti o storitvah in programih zavoda.
»Na današnji delavnici krojimo obleke za punčke iz cunj, ki so namenjene posvojitvi za dvajset evrov. Denar gre v dobrodelne namene, za otroke,« razloži Marija in nadaljuje, da je aktivna tudi na področju družabništva. »Trenutno obiskujem neko gospo, ki ima demenco. Že tri leta hodim k njej po dve uri na teden. Odkar hodim k njej, je demenca zelo napredovala. Toda gospa potrebuje predvsem prisotnost in telesni stik. Zmasiram ji roke in noge. Berem ji otroške pesmice. Tudi zapojem. Gospa mi pomaga. Občutek imam, da me še pozna in da se razveseli, ko jo obiščem,« opiše njuna srečanja.
Namig: Želiš postati prostovoljec? Starostnih omejitev praktično ni. Dobrodošli tudi mladi. Podrobneje na: www.zod-lj.si pod zavihkom Prostovoljstvo.

Biblioterapija z osebami z demenco

V sklopu Skupine za samopomoč za svojce oseb z demenco, ki deluje že od leta 2014, je bila letos ustanovljena nova skupina. Udeleženci skupine lahko s seboj pripeljejo svojca z demenco, saj je v sosednji sobi zanje organizirana biblioterapija, ki jo vodita izkušena strokovna delavca Petra Boh in Amir Crnojević.
Zavod za oskrbo na domu Ljubljana, Poljanska cesta 97, 01 24 20 605, amir.crnojevic@zod-lj.si

Delovna terapija 

foto

»Ta deklica me je usposobila, da še danes migam,« s srečnim nasmehom pove triindevetdesetletni gospod Anton, ki je pred časom padel v kopalnici in si poškodoval roko. S pomočjo delovne terapevtke Petre Boh mu je ob vrnitvi domov uspelo ohraniti samostojnost pri dnevnih opravilih. »Mi smo podaljšana roka rehabilitacije in implementacije na domu,« pove Petra Boh, medtem ko Anton obuva nogavice s pripomočkom za lažje obuvanje. »Bal sem se ponovnega padca. Petra me je naučila tudi, kako se naj obnašam, če bom spet padel. Naučila me je, kako naj se gibljem v kopalnici. Skupaj delava vaje za izboljšanje moči v rokah. Pogrešal jo bom. Zaupanja vredna punca je,« z iskrico v očeh pove Anton, eden izmed 500-tih uporabnikov, ki so bili v projekt vključeni od začetka, in sicer od septembra 2018. »Integrirana oskrba na domu je celostna oskrba, prilagojena uporabniku, njegovim navadam, načinu življenja in okolju, v katerem živi,« na kratko razloži Petra Boh in pripomni, da je delovna terapija v Sloveniji strokovno na zelo visoki ravni. »Zaradi vse večjih potreb starejše populacije je treba vključevati tudi storitve s področja drugih zdravstvenih dejavnosti v sodelovanju s socialno oskrbo na domu. Trendom skrajševanja časa hospitalizacije in organizaciji storitev na domu oziroma v skupnosti sledimo tudi pri nas, žal pa ni dovolj poskrbljeno za kontinuiteto obravnave na domu oziroma v skupnosti,« opozarja sogovornica. In prav zapolnitvi te vrzeli je namenjen projekt CrossCare.


Zavod za oskrbo na domu Ljubljana danes in jutri

foto

Liljana Batič, direktorica: "V zadnjih letih smo razširili ponudbo pomoči na domu ter poleg socialne oskrbe na domu organiziramo tudi socialni servis. Dobre izkušnje, ki smo jih pridobili z različnimi projekti, nadaljujemo v okviru projekta Interreg – CrossCare, s poudarkom na celostni obravnavi in integriranem povezovanju socialnih in zdravstvenih storitev. Za naše uporabnike tako izvajamo brezplačne storitve fizioterapije, delovne terapije in zdravstvene nege ter dietetike na domu. Obenem ozaveščamo družbo o potrebah starejših. Starejše podpiramo pri aktivnem staranju, vključevanju v skupnost ter spodbujamo medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost. Vodilo pri našem delu je ohranjanje človeškega dostojanstva in spoštovanje človekovih pravic."

Na sedežu zavoda so tudi:

  • Varna točka za otroke, posebno označen javni prostor, namenjen otrokom in mladostnikom v starosti od 6 do 18 let, kamor se lahko zatečejo, če se znajdejo v stiski na mestnih ulicah (so se izgubili, jim grozijo sovrstniki, ne morejo priti domov ali v stik s starši, so bili priče kaznivemu dejanju ipd.).
  • Demenci prijazna točka, osnovna podporna aktivnost za zagotovitev vključenosti in krepitve moči oseb z demenco in njihovih svojcev. Projekt strokovno vodi Združenje Spominčica – Alzheimer Slovenija.
  • Možnost izposoje knjižničnega gradiva interne knjižnice za vse uporabnike zavoda. Lahko si izberete tako strokovno literaturo kot poezijo, romane in priročnike. Na voljo imajo več kot 3000 knjig.


Bi radi postali del Zavoda za oskrbo na domu?

Iščemo nove sodelavce in sodelavke za izvajanje socialne oskrbe na domu uporabnikov. Delo obsega: pomoč pri osebni higieni, vzdrževanje in nega ortopedskih pripomočkov, pomoč v gospodinjstvu, osnovno čiščenje bivalnega prostora, pomoč pri ohranjanju socialnih stikov in izvajanje storitev socialnega servisa.
Objave prostih delovnih mest so na spletni strani www.zod-lj.si/index.php/zaposlimo-stranski-meni ter na Zavodu RS za zaposlovanje.
Več informacij o razpisih: Petra Ljubič (01 23 96 532).