četrtek, 22. 3. 2018

Prismojena blues odisejada

Zapisala: Nina Julija Nabergoj

Ljubljanska glasbena zasedba Prismojeni profesorji bluesa, skozi svojo zgodovino znana tudi pod imeni Social Cookie, ĐEZ in The Gypies, je s svojim glasbenim udejstvovanjem pustila močan pečat v slovenski glasbeni krajini.

Leta 2008 so se štirje nič kaj prismojeni fantje Julijan Erič (vokal in kitara), Miha Erič (ustna harmonika, vokal in lap steel kitara), Zlatko Đogić (bobni in vokal) in Miha Ribarič (bas kitara) odločili formirati glasbeno skupino, ki danes sliši na relativno prismojeno ime. Svoj podpis, predvsem pa vtis so pustili na najrazličnejših koncertnih prizoriščih pa tudi na prizoriščih, na katerih si marsikateri glasbenik ne bi mogel predstavljati svojega glasbenega nastopa.

Fantje, željni širjenja svoje glasbene izpovedi, so svojo dušo pustili na »odrih« vseh (ne)možnih klubov, barov, vogalov in ne nazadnje tudi ulic, ki jih ima Ljubljana moč ponuditi. Iz Ljubljane je bratovščina prismojeno dobrega bluesa kaj kmalu potovala tako rekoč v vsako slovensko mesto in ga hitro okužila s svojo prepoznavno, edinstveno energijo in virtuoznim muziciranjem.

Njihova neumorna želja po nastopih v kombinaciji z neobremenjenostjo prostora igranja jih je pravzaprav pripeljala do tega, da so postali ena najaktivnejših glasbenih skupin v Sloveniji, ki je samo v letu 2016 odigrala kar 167 koncertov.

Znova in znova so torej dokazovali in dokazujejo, da več kot odlično poznajo sestavine recepta tako dobre glasbe kot samih koncertov ter da znajo ustvariti prave pravcate glasbene poslastice in mojstrovine.

To je kmalu prepoznala tudi tujina, natančneje evropska mesta, kjer so »prismojeni profesorji« gostovali in svojemu občinstvu ponudili lekcijo vijuganja skozi razne glasbenožanrske tokove, po katerih plujejo – od bluesovskega hrepenenja, funkovske ležernosti, rockovsko-psihedeličnih not in countryjevske melodike do čutnosti soula.

Svoj »PPB were here« so leta 2016 pustili tudi na uspešnem tromesečnem gostovanju v ZDA, kjer so izkusili pristno bluzovsko življenje.

Mogoče se na tej točki sprašujete, kaj je torej sploh prismojenega v povezavi z njimi. Pravzaprav je poleg njihovega imena prismojeno zgolj to, da vam jih do sedaj še ni uspelo spoznati – če ste seveda med takimi. Torej, Prismojeni profesorji bluesa ne ubirajo bližnjic. Hodijo le na smučišča, kjer se na vrh hriba ne da priti z zajlo. Prav zato so šele skoraj po desetletju igranja sklenili, da je čas za prvo zgoščenko. To je tista reč, ki je tako arhaična, kot je arhaično njeno ime: naslovili so jo Family. Najboljši način, kako izkazati zahvalo tistim, ki so jih podpirali že od prvega dne.

»Prismojencem« je po izdaji debitantskega albuma Family 16. marca 2016 uspelo tudi do zadnjega kotička napolniti Kino Šiška v Ljubljani, pol leta pozneje, 16. septembra, pa muhastemu vremenu navkljub skupaj s preštevilnimi oboževalci dodobra obarvati Križanke z bluesovskim koprnenjem in melosom. Na tem koncertnem prizorišču so skupaj z RTV posneli tudi dvojno ploščo Prismojeni profesorji bluesa – Križanke Live. Skratka, štirje jezdeci glasbene apokalipse so skozi svojo desetletno glasbeno popotovanje premagovali razne bogove glasbenega Olimpa, z nekaterimi pa celo sodelovali; bili boj z marsikaterimi pošastmi glasbenega posla; prelisičili marketinške kiklope; inspiracije črpali pri nimfah, ki so jim prekrižale pot; predvsem pa svojo glasbeno pripoved zajeli v svojevrstno epsko razsežnost.

Družina »prismojencev« pa tudi letos ne počiva, temveč v januarju ravno zaključuje snemanje novega studijskega albuma in se pripravlja na 24. marec 2018, ko bodo skupaj s pomladjo ponovno poživili in prebudili (glasbenega) duha in svoje jubilejno, desetletno glasbeno popotovanje okronali s koncertom v enem ljubljanskih hramov kulture, Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.