ponedeljek, 22. 7. 2019

Šarmantna in tiha Ljubljana me spominja na brezskrbna otroška leta

Vtise tujih turistov o Ljubljani je zbrala Staša Bizjak.

Julija, Vjesta, Sergej, Sankt Peterburg, Rusija

Julija Vjesta Sergej

Najprej smo šli v Bratislavo zaradi svetovnega prvenstva v hokeju na ledu. Odločili smo se, da podaljšamo pot vse do Ljubljane. Nismo pričakovali takšne urejenosti. V predmestju Ljubljane smo po vaseh opazili starejše ljudi v družbi mlajših. Nekateri so skupaj delali na vrtovih, drugi so se družili. Prav prijetno jih je bilo videti, kako sobivajo. Pri nas to ni v navadi. Ko postaneš star, nisi več za nobeno rabo. Mladi se lahko veliko naučimo od starejših, pa tudi oni od nas. Ljubljanski grad je čudovit. Pogled na Ljubljano pa sproščen. Arhitektura, ujeta med Alpe in gozdove, je neprecenljiva.

Marina Karakonova, Sofija, Bolgarija

Marina

Obisk Ljubljane mi bo ostal v spominu kot eden najsrečnejših dogodkov v življenju. Šarmantna in tiha Ljubljana me spominja na brezskrbna otroška leta. Če verjamete ali ne, sem takoj, ko sem vstopila v središče mesta, pustila za sabo vse svoje probleme in obveznosti. Verjetno ima mesto zelo pozitivno energijo. Zahvaljujem se podjetju, ki je nas, novinarje, povabilo ravno v vaše mesto, čeprav ta multinacionalka ne izvira iz Slovenije. Dogodek je potekal na Ljubljanskem gradu.

Olaf, Bruselj, Belgija

Olaf

Ljubljano sem obiskal zaradi korporativnega sestanka. Povedali so mi, da postaja vaše mesto priljubljeno središče za sklepanje poslov. Ima dobro infrastrukturo, hotele, okusno hrano, pozitivno klimo. Spomnim se kranjske klobase, ki je bila postrežena na preprost način. Ko rečem preprost, pomeni, da je pogled na krožnik lep in pristen. Spal sem v hotelu Vander, tudi o njih imam same dobre vtise. Še se bom vrnil. Kot turist, brez obveznosti.

Kapedia (levo) z družino, Mumbaj, Indija

Kapedia

Brat je lani obiskal Ljubljano in bil tako zelo navdušen, da mi je rekel, da smo jo hoteli še mi doživeti. Odločili smo se, da jo prehodimo po dolgem in počez. Brez vožnje z avtobusom, tega imamo že doma dovolj. Okoli Tromostovja nam je najbolj všeč. V naslednjih dneh bomo najeli avtomobil ter se odpeljali še do Dubrovnika.

Vladimir, Moskva, Rusija

Vladimir

Pravijo, da je Ljubljana mala Praga. S to trditvijo se nikakor ne strinjam. Ljubljana je Ljubljana in pika! To je majhno slovansko mesto, v katerem živijo Slovenci, največ turistov pa prihaja iz Kitajske (smeh). Malo sarkazma ne škodi, a ne? Iskreno sem si želel obiskati Ljubljano že od srednješolskih let. Navdušila me je knjiga nekega srbskega filozofa, ki je opisal Jugoslavijo in njena glavna mesta. Ljubljano je opisal kot inteligentno, emancipirano in spogledljivo žensko. Preteklo je kar nekaj vode in zdaj sem tukaj. In uživam. Zelo!

Jonathan in Martha, Baltimore, ZDA

Jonathan Martha

Študentskim kolegom sva predlagala, da obiščemo Slovenijo. Razlog so bile lepe fotografije na spletu. Pred tem nismo vedeli za vašo državo. Smo pa zato sedaj zelo radovedni, in čeprav smo šele prišli, se kar s težko prtljago ustavljamo v centru Ljubljane in jo sproti doživljamo. Brez kakšnih posebnih načrtov. Vidi se, da mesto živi, zato čas tukaj hitro teče.

Selena, Anthony in Dana, Aruba

Dana Selena Anthony

S kolegi študenti smo se spoznali na Nizozemskem. Ker je Aruba njena nekdanja kolonija, imamo pravico do študija v tej evropski državi. Jutri nameravamo še na Bled. V spominu nam bo ostala ljubljanska tržnica, ki kljub majhnosti ponuja hrano, ki zastopa vaše območje. Dober kruh imate.

Santiago, Kolumbija

Santiago

Jaz bi dodal še, da se zelo veselim pohodniške ture po vznožju Julijskih Alp, ki jo načrtujemo pojutrišnjem.