sreda, 25. 7. 2018

Še več športa – prav zate

Zavežeš superge, se pretegneš, ogreješ. Stečeš. V slušalkah glasba, ki ti daje ritem. Ali pa morda rajši nič – da slišiš dih in se lažje izgubiš v njem. Čutiš svoja stegna, meča, stopala. Vse odmisliš: ničesar ne potrebuješ. Ničesar ni, samo ti in tvoje telo. Koraki. In steza. Pritečeš do nekakšnih fitnes naprav: to je zate. Spet, ničesar ne potrebuješ, samo svoje telo. Zadihaj. Poglej, kaj vse zmoreš. Uživaj v tem.
Avtorica: Živa Čebulj

Ljudje se vse bolj zavedamo, kako pomembno je gibanje za fizično in duševno zdravje, in Ljubljana, zelena prestolnica, ponuja pestro izbiro rekreacije za vse. Tek, plavanje, drsanje, golf, tenis, kegljanje, fitnes, vodene vadbe, savna, namizni tenis, športno streljanje, atletika, rekreacija na zunanjih športnih igriščih in dvoranski športi so na voljo v objektih Športa Ljubljana po vsem mestu. Za zdravo in aktivno preživljanje prostega časa na svežem zraku so na voljo številne trim steze, trim otoki, zunanje fitnes naprave, območja za ulično vadbo in celo holmer tekaška steza v Parku Šiška. Te površine v okviru Športa Ljubljana vabijo meščanke in meščane na brezplačno športno udejstvovanje.

Mehek korak in 48 otokov športa

Holmer steza, dolga 677 m in prekrita z mehko žagovino, obkroža nogometna igrišča v sklopu Športnega parka Šiška. Primerna je za krajšo vadbo predvsem tistih tekačev, ki jih pestijo težave s sklepi. Holmer steza je namenjena počasnemu teku po poškodbah, za utrditev sklepov in vezi. Steza ni osvetljena, zato je tek v večernih urah odsvetovan. Pa tudi po dežju: če je steza razmočena, se svojim mišicam rajši posvetite z zunanjimi fitnes napravami in izvajanjem vaj z lastno težo.

Po četrtnih skupnostih so razporejeni otoki športa, kjer so uporabnikom na voljo zunanje fitnes naprave, trim otoki, trim steze ter naprave za ulično vadbo. Vsi ti otoki, v skupni površini kar 36 000 m2, so zrastli od leta 2007. Ob njih je tudi organizirana brezplačna vadba na prostem, namenjena vsem, ki rajši kot v vadbenih dvoranah vadijo na prostem.

Trim steze

Kot prava športnica ima Ljubljana tudi štiri trim steze: ob Večni poti, v Tivoliju, Zadvoru ter Zadobrovi. Ob teh tekaških stezah stojijo postaje z napravami, ki razvijajo različne skupine mišic. Zadvor, ki se začne v Žabji vasi in vodi preko Zadvorskega in Dobrunjskega hriba, je najdaljša in ima 20 postaj z različnimi napravami. Ker poteka skozi gozd, je ob bolj kislem vremenu potrebna primerna obutev zaradi blata in korenin. Tivolska trim steza je krajša – vendar ima kar 25 postaj za različne vrste vaj. Izhodišče ima na sprehajališču nad teniškimi igrišči in gre delno tudi po Jesenkovi učni poti. Tako lahko tisti, ki že dovolj obvladajo svojo sapo, obogatijo svojo vadbo z opazovanjem različnih drevesnih vrst, na katere opozarjajo table učne poti.

Večerne trimčkarje in nočne ptice pa v svoj športni objem vabi trim steza Mostec ob Večni poti. Je namreč osvetljena, zato je pravo pribežališče za večerne športne aktivnosti, ko popusti vročina poletnega sonca. Pa tudi najkrajša trim steza Zadobrova ima vse za intenzivno rekreacijo.

Ulična vadba in zunanji fitnes in še ...

Otoki z napravami za ulično vadbo so prostorsko skoncentrirani, a izredno domišljeni, saj omogočajo trening za široko skupino mišičnih skupin. Ravna in poševna klop, bradlja, drogovi in krogi: s temi napravami je mogoče krepiti najrazličnejše mišice in izvajati vaje najrazličnejših težavnosti. Paleta možnosti je tako široka in vadba je lahko tako pestra, da se svojega otoka zlepa ne naveličaš.

Zunanje fitnes naprave so primerne za razgibavanje vseh starostnih skupin, od starejše mladine dalje. So varne, vadba na njih pa je učinkovita in sproščujoča. Pri vadbi obremenimo telo do meja naših sposobnosti, saj ne vključuje uteži in telovadimo le s svojo težo. Nekatere zunanje fitnes naprave so narejene za hkratno vadbo več oseb, tako da je lahko trening tudi priložnost za druženje.

Še več športa ...V Mestni občini Ljubljana do leta 2028 načrtujejo povečanje površin za šport na 2 m2 na prebivalca, in sicer z vsaj petimi novimi otoki športa na leto. Prav tako načrtujejo tedensko strokovno vodeno vadbo s svetovanjem ter standardizacijo športne opreme na otokih za vse. Še več športa pomeni – še več športa tudi zate.

Vse lokacije otokov športa so objavljene na spletni strani www.sport-ljubljana.si pod zavihkom Infrastruktura.