torek, 16. 6. 2020

Skrivnosti muzejev

»Pes Sivko in maček sta prijatelja«
avtorica: Jelka Šutej Adamič

Plečnikovo hišo, ki je del Muzeja in galerij mesta Ljubljana, sestavlja kompleks dveh starih hiš ob Karunovi ulici. Hišama je Plečnik dodal valjast prizidek ter zimski vrt, ki meji na prostran vrt za hišo.
Poleg ogleda hiše, ki je sama po sebi izjemna kulturna vrednota, saj je ena redkih tako dobro ohranjenih in izvirno zasnovanih in opremljenih hiš umetnikov na svetu, je na ogled tudi nova stalna razstava o življenju in delu Jožeta Plečnika z izjemnimi originalnimi maketami in številnimi načrti arhitekta, z maketo Plečnikove Ljubljane ter arhitektovimi osebnimi predmeti.

Najprej je Ana Porok, kustosinja Plečnikove hiše, predstavila celovito prenovo hiše. »Celovita prenova kompleksa Plečnikove hiše je bila izvedena med letoma 2013 in 2015. V izvirno ohranjenih Plečnikovih prostorih smo želeli prikazati, kako je bilo, ko je Plečnik tu bival, da bi obiskovalci občutili tisti čas in se vrnili v preteklost. Tu so ohranjeni dragoceni izvirni umetnikovi ambienti z opremo in osebnimi predmeti, predstavljeni so glinasti, mavčni in leseni modeli različnih projektov, Plečnikova osebna knjižnica in risarsko orodje,« je povedala. Ogled hiše je zaradi izjemnosti in občutljivosti možen samo s strokovnim vodstvom, ki je prilagojeno različnim starostnim skupinam ter omejeno na sedem oseb.


Med zanimivimi predmeti dediščine je Plečnikova fotografija s psičkom Sivkom. Posneta je bila leta 1931, ko je bil pri njem na obisku češki prijatelj Karel Repa, kasneje pa jo je Plečnik poslal prijateljici Emiliji Fon v Kostanjevico na Krki. »Fotografijo je muzej odkupil od njenih dedičev že pred leti in je zelo dragocen material,« je razložila Ana Porok. »Na njej tudi piše, da sta pes Sivko in maček prijatelja, tega mucka pa mu je takrat podarila Emilija. Psička mu je poklonil prijatelj, inženir Matko Prelovšek. Vemo, da je Sivko približno desetletje bival tu s Plečnikom, v pismih pa se poleg njega omenja samo še maček.«
Imajo tudi teniško žogico, ki je polna sledov pasjih ugrizov, kar kaže, da se je Plečnik po obsežnem vrtu rad sprehajal in igral s svojim psom. Prav lutka psička Sivka je zelo pomembna pri pedagoških programih, saj mojstra Plečnika kot človeka zelo približa otrokom.

Plečnikova hiša v številkah

Plečnik je v svoji hiši v Trnovem živel 36 let.
Od nakupa hiše v Trnovem (kupil jo je brat Andrej) je ob ponovnem odprtju hiše po celoviti prenovi leta 2015 minilo 100 let.
Projekt celotne prenove je bil vreden 2.264.620 evrov, od priprave dokumentacije do ponovnega odprtja hiše pa je minilo 8 let.
Lani je v Plečnikovo hišo vstopilo 17.000 obiskovalcev.
Plečnikova hiša je pred prenovo obsegala 528 m2, po prenovi pa 756 m2.
Veličasten vrt, ki se razprostira ob zahodni strani hiše, meri 2.435 m2.
Plečnikova zbirka obsega 17.605 predmetov premične dediščine.