četrtek, 14. 12. 2017

Slavnostna seja 2017: prejemniki plaket

Tanja Cerkvenik

Tanja Cerkvenik je državna prvakinja v metanju krogle in kopja, ki je Slovenijo zastopala na paraolimpijskih igrah v Pekingu in Londonu ter na številnih drugih tekmovanjih. Življenje se ji je usodno spremenilo, ko je pred 13 leti na službenem izletu padla in si poškodovala hrbtenjačo. Že v mladosti je trenirala atletiko, po padcu pa se je odločila, da kopje zopet prime v roko. Tanja je na paraolimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 dosegla 5. mesto, v Londonu leta 2012 pa 7., osvojila je državni rekord in kopje vrgla 21,94 metra. Od leta 2012 se ne ukvarja več s tekmovalnim športom. Od leta 2015 sodeluje pri teku Wings for Life in je tudi ambasadorka teka. V letu 2015 se je prvič postavila na progo ljubljanskega polmaratona, ki ga je v letu 2016 drugič prevozila in izboljšala rezultat za 20 minut. Po izobrazbi je diplomirana ekonomistka in je za polovični delovni čas zaposlena na zavarovalnici AS.

170509 slavnostna seja Mestnega sveta Mestne obcine Ljubljana bkovac 027

Stanka (Stanislava) Golob

Stanka (Stanislava) Golob je dolgoletna vodja Trubarjevega antikvariata, sedaj v pokoju, vendar še vedno aktivna na svojem področju. Ob svetovnem dnevu knjige leta 1998 je prvič organizirala avkcijo starih knjig in tiskov. Dražbe še danes potekajo v prostorih antikvariata, dve zelo odmevni pa sta bili v Cankarjevem domu na 16. in 17. Knjižnem sejmu. Je vrhunska poznavalka knjig, ki je znala »pripeljati domov« knjižne zaklade. Redno se je udeleževala in se še udeležuje svetovnih kongresov antikvarjev, v tujini išče redke in za našo kulturno dediščino pomembne tiske. Za svoje delo je leta 1993 prejela Schwentnerjevo nagrado, ki jo podeljujejo za uspeh v založništvu in knjigotrštvu, v letu 2008 je prejela naziv knjigotržec leta, leta 2011 Trubarjevo priznanje za pomembne prispevke k ohranjanju pisne kulturne dediščine, leta 2016 je antikvariat prejel državno odlikovanje medaljo za zasluge. Od leta 2017 je tudi dobitnica Schwentnerjeve nagrade za življenjsko delo.

170509 slavnostna seja Mestnega sveta Mestne obcine Ljubljana bkovac 074

Društvo Blaž Potočnikova čitalnica

Društvo Blaž Potočnikova čitalnica je začelo delovati leta 1996 kot naslednik narodne čitalnice v Šentvidu. Blaž Potočnik je kot šentviški župnik sredi 19. stoletja ustanovil narodno čitalnico. Današnje društvo je razdeljeno na več sekcij: gledališka, narodopisna, literarna, narodne noše in športna. Najpomembnejša prireditev so Šentviški dnevi, ki jih organizirajo že 23. leto. Prireditev traja mesec dni v maju in juniju. Rdeča nit Šentviških dni 2015 je bila obletnica postavitve Aljaževega stolpa na Triglavu, leta 2016 pa so proslavili 150-letnico državnega šolstva in čitalništva v Šentvidu. Prirejajo tudi akademije ob kulturnem dnevu, Po Prešernovih stopinjah na Šmarno goro, akademijo ob dnevu staršev, akademijo ob dnevu državnosti, sprejem luči miru iz Betlehema. V letu 2017 velik uspeh doživlja gledališka igra s 35 nastopajočimi, z naslovom En godec nam gode po knjigi Ivana Sivca. Govori o glasbeni poti Lojzeta Slaka, ki je živel v Guncljah pri Šentvidu. 

170509 slavnostna seja Mestnega sveta Mestne obcine Ljubljana bkovac 081

Pankrti 

Pankrti so slovenska punk glasbena skupina, ustanovljena leta 1977. Skupino sta ustanovila Gregor Tomc in Peter Lovšin, člani pa so bili še Boris Kramberger, Bogo Pretnar, Marc Kavaš, Dušan Žiberna, Mitja Prijatelj in Slavc Colnarič. V času obstoja med letoma 1977 in 1987 so posneli 10 albumov. Njihova provokativna besedila in energija so bila gonilna sila punkerske subkulture in novega glasbenega vala po vsej nekdanji skupni državi. Marsikateri poslušalec si jih je zapomnil po hitih, kot so Lublana je bulana, Anarhist in Totalna revolucija. Pankrti so se po desetih letih aktivnega glasbenega ustvarjanja leta 1987 razšli. Leta 2007 se je skupina ponovno združila in obudila klasično punk vzdušje ter s svojo karizmo in energijo popestrila marsikateri mednarodni festival. Leto 2017 obeležuje 40 let od prvih nastopov, kar so proslavili konec oktobra z velikim koncertom v dvorani Stožice.

170509 slavnostna seja Mestnega sveta Mestne obcine Ljubljana bkovac 076