petek, 15. 11. 2019

Slovenci ste med najbolj prijaznimi in gostoljubnimi narodi v celotni Evropi

Vtise tujih turistov o Ljubljani zbira Staša Bizjak.

Arend, Bremen, Nemčija

foto

V Ljubljano sem prišel z vlakom. Trudim se, da po Evropi uporabljam javni prevoz. Opažam, da ima Ljubljana različne tipe turistov. Eni so masovni, ki pridejo, odkljukajo svoj seznam in gredo. Drugi pa so takšni kot jaz, vzamemo si čas. Zanima nas turistično neobljudena Ljubljana. Zanimivo je, da lahko doživiš pravo Ljubljano le nekaj ulic stran in že prideš v stik z domačini. Ko sem iskal prenočišče, sem opazil, da imate zelo veliko ponudnikov Airbnb. Sam se izogibam tem ponudbam, saj ponudniki običajno ne plačajo davkov in mesto nima nič od takšnih kupčij. Nastanjen sem v Art hotelu. Spodobna cena za spodobno storitev. V vseh vodnikih piše, da je Ljubljana zelena prestolnica Evrope, pa mi povejte: s katerimi obnovljivimi viri se Ljubljana greje pozimi ali hladi poleti? Ko sem se z vlakom približeval Ljubljani, nisem opazil niti enega solarnega sistema.

Helen in Terris, Hongkong

foto

Za pot po tem delu Evrope sva si vzeli dvaintrideset dni. Najprej sva dva dni preživeli v Moskvi, nato pa direktno do Ljubljane. Zaključili bova v Beogradu. Na Ljubljanskem gradu občudujeva pogled na mesto in gore. Čist zrak imate. Trenutno je svež zrak vse, kar potrebujeva.

Jackie, Melbourne, Avstralija

foto

S soprogom sva najela avto in v sedmih dneh obiskala različne slovenske kraje. Atomske toplice mi bodo ostale v lepem spominu. V Ljubljani pa to, da je velik del mesta namenjen pešcem. To je super. Na najini evropski poti si bova ogledala še del Italije in Francije. Za Slovenijo sva se odločila predvsem zaradi dobrih ocen v popotniških revijah.

Jean, Bray, Irska

foto

Slovenijo sem prvič obiskala leta 2004, ko je Irska predsedovala Evropski uniji in je Slovenija vstopila v EU. Naše veleposlaništvo je povabilo skupino novinarjev na strokovno ekskurzijo. Lokalni vodič nam je razkazal nekaj prisrčnih točk v vaši miniaturni prestolnici. V spominu mi je ostal obisk gostilne, v kateri je večerjal tudi svetovno znani tenisač Goran Ivaniševič. Dobila sem občutek, da Ljubljana nima ločenih lokacij za bogate in manj bogate oziroma slavne in neslavne. Imam prav?

Sharon in Chris, Vancouver, Kanada

foto

V Slovenijo sva prišla, da proslaviva dvajseto obletnico poroke. Že dlje časa sem na Youtube kanalu spremljal Slovenca Nika Rijavca, ki ima zanimive, z naravo povezane video posnetke. Posnetek gradnje brunarice je izjemen, poglejte ga, ne bo vam žal. Prav po njegovi zaslugi sem se navdušil nad Slovenijo in žena se je strinjala, da najino skupno pot proslaviva v Sloveniji. Ljubljana nama je všeč, ker ima prvinsko energijo. Življenje v središču mesta je živahno in brez avtov. Vancouver tega nima, razen na otočku Granville sredi mesta.

Felix, Nova Zelandija

foto

Že trideset let živim na Novi Zelandiji, izviram pa iz Peruja. Moj življenjski moto je: »Delaj in potuj, delaj in potuj.« Obisk Evrope je namenjen opozarjanju ljudi o podnebnih spremembah. Zemlja je naš edini dom. Če ga ne bomo varovali, bo po nas. Obeti so katastrofalni. Ljubljano sem obiskal, ker je Slovenija ena izmed republik bivše Jugoslavije in v moji mladosti je bila ta država zelo opevana. Obiskal sem Metelkovo mesto. Zanimalo me je, kakšen je ta center alternativne kulture.

Bodo, Lucern, Švica

foto

Ljubljana je kljub častitljivi starosti še kako živa. K temu vedno pripomorejo ljudje. Po mojem mnenju ste Slovenci eni izmed najbolj prijaznih in gostoljubnih narodov v celotni Evropi. Ošvrknil bi propad vašega letalskega prevoznika, s tem ste si zaprli pomembne destinacije in strateške povezave.

Joseph Krassnig, Lipnica, Avstrija

foto

Župan Ehrenhausna me je povabil na celodnevni izlet v Ljubljano. Prišli smo z avtobusom. Vmes smo imeli tudi prosti čas. S kolegi smo si izbrali bar Magda, saj imajo vedno sveže bretonske ostrige in slovenska ekološka vina. Tukaj nisem prvič. Ljubljano se vedno splača obiskati.