četrtek, 17. 12. 2020

Ste morda tudi vi bili cigararica?

Avtorica: Urška Strle
Foto: Mestni muzej Ljubljana (MGML)

Leta 1871 je v prostorih nekdanje Cukrarne začela delovati ljubljanska tobačna tovarna. Dve leti kasneje je bila preseljena na lokacijo ob Tržaški cesti, kjer se je oblikoval eden najbolj prepoznavnih industrijskih kompleksov v mestu. V 133 letih svojega obstoja je tovarna zaposlovala od 500 do 2.500 ljudi, med katerimi so številčno vseskozi prevladovale ženske, znane tudi kot »cigararice«.

V zgodovini tega pomembnega podjetja, ki je z odvajanjem visokih trošarin na raznovrstne tobačne izdelke polnilo blagajne različnih držav, se zrcali dinamičen duh dobe. Tobačna tovarna Ljubljana pa ni vznemirljiva samo za razumevanje zgodovine mesta. Njeno delovanje je vselej presegalo tako mestne kot nacionalne okvire, zato jo lahko uvrstimo med podjetja evropskega pomena.

Naj zgodbe živijo naprej

Tobačna tovarna je zanimiva zaradi svoje vplivne gospodarske in socialne vloge, še posebej pomembni pa so ljudje, ki so v njej delali. Prav zato smo se odločili, da bomo njeno zgodovino vzeli pod drobnogled tudi v okviru evropskega projekta, ki ga vodi priznana zgodovinarka prof. dr. Marta Verginella z Oddelka za zgodovino FF UL (več o projektu na spletni strani project-eirene.eu). Vzporedno z raziskavo o ljubljanski tobačni tovarni potekajo raziskave tudi o tobačnih tovarnah v Celovcu, Trstu, Reki, Pulju in Rovinju, od katerih deluje le še slednja. Raznovrstnemu arhivskemu gradivu in dragocenim rezultatom predhodnih raziskav bi želeli dodati tudi ustna pričevanja.
Prijazno vabimo nekdanje zaposlene ne glede na spol, položaj ali čas zaposlitve v tovarni, da nam podelite vašo zgodbo in tako sodelujete v zgodovinski raziskavi o tobačnih delavkah in delavcih. Če se odločite, da bi delili svojo zgodbo, pokličite dr. Urško Strle na 040 591 719 ali ji pišite na strleu@ff.uni-lj.si. Z zanimanjem bomo prisluhnili vašim izkušnjam in stališčem, veseli bomo tudi dokumentov, fotografij in drugih drobcev iz preteklosti ljubljanske tobačne tovarne.