petek, 21. 6. 2019

To, kar želijo sodobna mesta postati, vi že vse imate

Vtise tujih turistov o Ljubljani zbira Staša Bizjak.

 

Marek Miller, Lodž, Poljska

Marek Miller

V Ljubljano sem prišel na povabilo Društva novinarjev Slovenije, kjer sem predaval o preverjanju dejstev oziroma o »fake news«. Ko smo pristajali na Brniku, sem takoj zaznal, da je Slovenija zelena država. Jutranji pogled iz hotelske sobe me je zvabil na grad. Ljubljana me spominja na Benetke in hkrati na Dunaj. Fino mi je tudi to, da se lahko zelo pozno zvečer sprehajam po mestu brez kančka občutka nevarnosti.

Sharon, fotografinja, Perth, Avstralija

Sharon Smith

Sprašujete me, kakšna se mi zdi Ljubljana? Če bi me to vprašali pred pol ure, bi rekla, da mi ni všeč (smeh). Takrat je deževalo! Zdaj pa je posijalo sonce in mesto kar žari, z njim tudi jaz (smeh). Že sedemindvajset let delam kot fotografinja in moram reči, da je Ljubljana fotogenično mesto. Je majhna, a njeni detajli jo delajo veliko, raznovrstno. Izračunala sem, koliko kilometrov je oddaljena od mojega mesta Pertha: 13.336 kilometrov! Veliko, a ne? Prepotovala sem ves svet.
Prepričana sem, da bo mesto čez deset let prepolno turistov, zato velja nekaj narediti, da ne bomo turisti povsem preplavili Ljubljane. Upam, da berejo moje besede tudi ljudje, ki ustvarjajo turistično destinacijo v Ljubljani. Sicer pa ne dvomim, da se tega že zavedajo.

Seo, Seul, Koreja

Seo

S skupino potujem po vzhodni Evropi. Ljubljano smo obiskali le za nekaj ur. Največ časa sem preživela na tržnici, kjer se mi zdi, da se največ dogaja. Morda mi je malo čudno to, da kupujemo na vaši tržnici obleke, ki so bile narejene na Kitajskem (smeh). Opazila sem tudi, da je čas jagod. Azijci smo navdušeni jedci sadja. Seveda sem si jih privoščila.

Maha, Seul, Koreja

Maha

Jaz bi dodala še to, da sta v naših vodičih izpostavljena Zmajski most in most ljubezni (Mesarski most). Oba sta dobri točki za ogled in fotografije. Oprostite, posloviti se moramo, saj nas že čaka avtobus, ki nas bo peljal do Zagreba.

Mark, Budimpešta, Madžarska

Mark

Pred par leti sem prišel v Slovenijo za eno leto na izmenjavo Erasmus na slovensko obalo. Takrat sem se v Kopru tudi intenzivno učil slovenskega jezika. Lepo državo imate. Vzdušje je vedno pozitivno. Trenutno sem zaposlen na Balassijevem inštitutu v centru Ljubljane, katerega namen je prepletanje madžarske in slovenske kulture ter dediščine. Izpostavil bi še dobre kolesarske poti. V službo prihajam s kolesom, prosti čas pa tudi namenjam kolesarjenju v bližnji okolici Ljubljane. Kot »naj« hrano bi izbral ajdove štruklje.

Anne in Bernard, Sydney, Avstralija

Bernard and Anne

V pokoju sva in imava veliko časa za odkrivanje naše lepe zemlje. Ljubljano sva izbrala zato, ker je na zemljevidu mest, ki si jih je potrebno ogledati v tem delu Evrope. Poleg Dubrovnika, Splita, Bleda in Benetk je Ljubljana zapisana kot prestolnica z zelenimi načeli. Zdaj, ko sva tukaj, lahko to potrdiva. Peš cona, središče mesta brez avtomobilov, kolesa na izposojo praktično zastonj. Svež zrak in tišina. Presenetilo naju je ptičje petje v strogem središču, kar je prava redkost. Veliko je detajlov, ki se morda vam zdijo samoumevni. Nam pa nikakor. To, kar želijo sodobna mesta postati, vi že vse imate.

Denis, Michael in Harim, Manila, Filipini

Denis Michael Harim

Tukaj smo s skupino Filipincev. Naš turistični agent v Manili nam je svetoval, da obiščemo Hrvaško in Slovenijo. Priznamo, da nismo vedeli, da obstajata. Preden smo rezervirali potovanje, smo bili obveščeni, da se obe državi prodajata kot vroče žemljice. Ta statistika se nam je pri odločitvi zdela mikavna. Ravno zdaj smo prispeli. Rahlo smo utrujeni zaradi časovne razlike, zato smo se vsidrali v pivnici, kjer smo si privoščili pijačo. Kasneje gremo na večerni ogled Ljubljane.

Viviene, Tajpej, Tajvan

Viviene

V Tajvanu sem bila vse do upokojitve turistična vodička. Zdaj si lahko privoščim, da drugi poskrbijo za vodenje. V Ljubljani smo se ustavili le za kratek čas. A dosegli ste namen, mesto vzbudi pozornost in lepe občutke. Morda vzbudi tudi malo domotožja, saj sem se v Ljubljani spomnila na ljudi, ki jih imam rada in bi želela, da bi bili sedaj z mano. Naslednja destinacija je Dubrovnik.