četrtek, 18. 7. 2019

Turistični vodnik – predstavnik moje Ljubljane

V pomladanskih in poletnih dneh ste po mestnih ulicah zagotovo srečali večjo ali manjšo skupino obiskovalcev, ki jih je spremljala oseba z zeleno izkaznico okoli vratu. Ste v njej morda prepoznali znanca, kolega, nekdanjega sošolca ali celo svojega soseda?
Avtorica: Mateja Kregar Gliha, Društvo regionalnih turističnih vodnikov Slovenije

Turistični vodnik je domačin, ki ima kraj, v katerem živi in dela, tako zelo rad, da se je odločil, da bo lepote in posebnosti glavnega mesta predstavil obiskovalcem. Nekateri se s to dejavnostjo ukvarjamo že vrsto let, drugi so se začeli pred kratkim. Po osnovni izobrazbi smo od gimnazijskih maturantov do univerzitetno izobraženih zgodovinarjev, umetnostnih zgodovinarjev, ekonomistov, arhitektov, inženirjev in še bi lahko naštevali. Da bi postali turistični vodniki, smo morali opraviti izobraževanje, ki ga organizira Turizem Ljubljana. Po opravljenem izpitu smo pridobili licenco za turistično vodenje.

A poleg akademskega znanja ne sme manjkati tudi 'mehkih' vsebin. Le s pomočjo psihologije, komunikacijskih veščin, tehnik vodenja in predvsem poznavanja kulture naših obiskovalcev bomo mesto uspešno predstavili. Naš stik z obiskovalci je dinamična, dvosmerna komunikacija, zato vsebin ni nikoli dovolj. Tako mnoga izobraževanja, ki jih organizirajo različne mestne ustanove, besedila v mestnem glasilu in programi dogodkov: vse je koristen vir informacij. Redno spremljamo dogajanje v mestu. Obiskovalci so željni praktičnih informacij, ki jim bogatijo bivanje v Ljubljani. Prihajajo iz različnih kultur ter z različnimi izkušnjami in pričakovanji, a skupno jim je eno: izbrali so Ljubljano, da nas spoznajo.

Pustolovščine in presenečenja

Vsak dan, vsako vodenje je nov izziv, nova pustolovščina: presenečenj ne manjka. Nekdaj smo bili bolj faktografski, danes je to povsem drugače. Obiskovalci si želijo zaužiti polnost mestnega utripa. Želijo se vključiti v naš vsakdan. Bolj kot podatki jih zanimajo zgodbe, ki oživljajo zgradbe in kotičke, mimo katerih hodimo. Tržnica je zagotovo tisti del mesta, ki ga nihče noče zamuditi. Navdušeni so nad njeno čistočo, nad barvitimi stojnicami. Solatar'ce in solatarji so pravi hit. Ob pogledu na sočno zelenjavo si obiskovalci zaželijo tudi sprehoda do vrtov Krakovega in Trnovega. Začudeni so nad praktičnostjo mlekomata, bogatim svetom pokrite tržnice, raznobarvnostjo cvetličnega trga. Ob pogledu na domačine, ki uživajo na dopoldanski kavi ob arkadah, tudi oni postanejo »žejni« in se jim priključijo, da začutijo dopoldanski utrip.
A čas teče in oglede nadaljujemo po mestnih ulicah. Lokalni vodniki imamo prednost, ker mesto poznamo in gremo izven ustaljenih poti, se izognemo gneči. Radi jim pokažemo ozko ulico, ki jo sicer z lahkoto spregledamo, jih opozorimo na znak, ki je bil nekoč pomemben, danes pa ga komaj opazimo. Veseli so, ko na ulicah srečujemo svoje sosede, prijatelje in znance in se prijazno pozdravimo. Takoj se počutijo bolj domače. Zelo jim je všeč, ker ni hrupnega prometa. Ko jim razložimo razvoj in idejo mobilnosti v mestu, so navdušeni. Z veseljem se ustavimo ob razstavljenih nagradah v atriju mestne hiše in se pogovorimo o razvoju ideje, ki je pripeljala do Ljubljane, ki je danes v svetu vse bolj prepoznavna.

Turizem nam mora biti vsem v zadovoljstvo

Turistični vodniki si nikakor ne želimo, da bi turiste sprejeli kot nujno zlo in 'nebodijihtreba'. Turizem mora biti nam vsem v zadovoljstvo. Turistični vodniki z veseljem predstavljamo ljubljansko ponudbo: kvalitetne restavracije, kavarne, bare, izdelke domačih umetnikov, številne kakovostne kulturne predstave, dogodke ipd. Želimo si, da obiskovalci vzljubijo naš kraj in si zaželijo še več. Dejstvo je, da se v domače kraje vračajo z lepimi vtisi, s svojim priporočilom pa prispevajo k prepoznavnosti mesta v svetu. Dokazano je, da obiskovalec, ki ga po mestu popelje turistični vodnik domačin, v mestu porabi več denarja (torej podpira lokalno gospodarstvo) in se pogosteje vrača. Ob koncu vodenja ob sebi pravzaprav nimamo več obiskovalca, ampak novega prijatelja s povsem drugega konca sveta. Zatorej ne preseneča mnenje, da smo turistični vodniki ambasadorji miru.
A ne mislite, da so nam ljubi le tujci. Domačini so nam še posebej pri srcu. Z njimi se ustavimo skorajda pri vsaki hiši ali kamnu. Kako lepo je ob koncu vodenja slišati besede: »Sem prišel na vodenje, ker sem opazil, kako vodite tujce po mestu. Sem mislil, da ne bom nič novega izvedel, a sem prijetno presenečen. Resnično zanimivo in poučno. Drugo leto moramo ponovno kaj organizirati, izbrali si bomo novo temo!«

Se nam pridružite? Pocukajte nas za rokav. Skupaj nam zagotovo ne bo dolgčas!
www.localguides-slovenia.com