petek, 13. 3. 2020

Ustna higiena in naše zdravje

Ana Marija Bolčina, 9. a razred Osnovne šole Ketteja in Murna v Ljubljani

Ustna higiena je ključna za zdravje celega telesa. V mesecu, ko obeležujemo svetovni dan ustnega zdravja, se kaže spomniti, kateri so najpomembnejši koraki za dobro ustno higieno. Še posebej, ker se je tekmovanje v ustni higieni začelo prav na naši šoli.

Če želimo zdrave zobe, jih moramo redno ščetkati, uživati moramo zdravo hrano in redno, vsaj enkrat na leto, obiskovati zobozdravnika. Tako se lahko izognemo nastanku kariesa in obolenju obzobnih tkiv. Zobe naj bi si redno ščetkali vsaj dvakrat na dan po dve ali tri minute z zobno pasto, ki vsebuje fluor. Z zobno nitko ali medzobnimi ščetkami nato očistimo še medzobni prostor, v katerega ščetka ne seže. Tako namreč očistimo zobne obloge na vseh petih zobnih ploskvah in ustavimo škodljivo delovanje bakterij.

Več ko je bakterij, hitrejši so procesi razkrajanja. Zato je pomembno, da s čiščenjem preprečujemo lepljenje bakterij na zob. Če je površina zoba čista in gladka, se bakterije težje prilepljajo in nalagajo na zobno površino. Če pa je ustna higiena nepravilna, lahko izkusimo posledice: nastanek zobnega kariesa in obolenje obzobnih tkiv. To strokovno imenujemo paradontalna bolezen in se pogosteje pojavi v odrasli dobi.

A samo ščetkanje, kot rečeno, ni dovolj. Poskrbeti moramo tudi za zdravo hrano. Zdravo prehranjevanje vsebuje raznoliko, pestro prehrano z veliko sadja in zelenjave, ogljikove hidrate, beljakovine, zmerno količino maščob, zadostno količino tekočine in zmerno količino soli. Za žejo je najboljša voda.

Z napotki za dobro ustno higieno in s pravilno prehrano naj bi se seznanili že otroci. Za oblikovanje zdravega načina življenja so ključni starši, saj otroci dobre navade izoblikujejo doma. A pomembno vlogo ima tudi šola, skupaj z zdravstvenimi ustanovami.

Leta 1979 se je šolska zobozdravnica dr. Tatjana Leskovšek Denislič odločila, da bo na Osnovni šoli Ketteja in Murna v Ljubljani začela tekmovanje o umivanju zob. Zobozdravnica in sestra sta nenapovedani prišli v razred in testirali čistost zob učencev s posebnimi tabletkami, ki obarvajo obloge, in rezultate ocenjevali s točkami. Rezultate sta pisali na posebno tabelo, na koncu leta sta točke sešteli ter nagradili zmagovalni razred.

Zobozdravnica je idejo za tekmovanje dobila, ko je videla, da si otroci niti pred zobozdravniškim pregledom niso umivali zob, obenem pa je veliko otrok imelo gnile zobe. Razlike v umivanju zob pred tekmovanjem in po njem so bile zelo velike in v letih 1983 in 1984 se je tekmovanje začelo hitro širiti po celi Sloveniji.

Zdaj je to vseslovensko tekmovanje in se izvaja že 37 let. Vanj so vključeni razredi od prvega do petega razreda. Še vedno poteka nenapovedano med poukom. Ob zaključku šolskega leta je zmagovalni razred nagrajen na regijskih prireditvah, zmagovalci pa so povabljeni na prireditev, ki poteka v dvorani Tivoli v Ljubljani.

Z uvedbo tekmovanja je dr. Tatjana Leskovšek Denislič močno izboljšala ustno higieno osnovnošolcev po vsej Sloveniji. Prejela je tudi odlikovanje predsednika republike leta 2006 in plaketo Mestne občine Ljubljana leta 2002. Slovenija je leta 2000 prejela svetovno nagrado IAPD (International Association of Paediatric Dentistry).

Vodenje tekmovanja za zdrave in čiste zobe je nato prevzel njen sin prim. Matej Leskošek, dr. dent. med., ki je zaposlen kot zobozdravnik v ambulanti OŠ Ivana Cankarja na Vrhniki in je tudi vodja zobozdravstva ZD Vrhnika ter član Izvršnega odbora stomatološke sekcije SZD.