sreda, 8. 4. 2020

Varno na internetu med epidemijo koronavirusa

V primežu epidemije koronavirusa so šole in fakultete zaprte, druženje v živo pa je omejeno samo na družino. Internet, aplikacije za sporočanje in družabna omrežja ponujajo uporaben nadomestek za druženje, vendar morajo biti mladi pri tem vseeno pozorni na nekatere pasti in tveganja, opozarjajo na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede.
Avtor: Marko Puschner

Stiki z neznanci in varovanje zasebnosti

Mladi naj bodo pozorni, s kom komunicirajo preko spleta. Stiki z neznanci so lahko zanimivi, vendar nikoli ne vemo, kdo je na oni strani, če ga še nismo srečali v živo v fizičnem svetu. Kakšni so njegovi nameni? Je lahko prevarant? Neznancem ne zaupamo osebnih stvari in nikoli ne posredujemo uporabniških imen in gesel, prav tako ne kakršnih koli intimnih posnetkov.

Prav tako je treba paziti, kaj delimo na družabnih omrežjih, da nam kasneje ne bo žal, ali pa bomo deležni žaljivih komentarjev. Poskrbimo, da so objave samo za naše prijatelje in ne javne. Čim manj objavljamo svoje fotografije oziroma video posnetke. Še posebej pa je treba biti pozoren pri deljenju intimnih posnetkov (golih in razgaljenih). Pogosto si takšne posnetke izmenjujeta dva, ki sta zaljubljena. Kako pa je pri tem z zaupanjem? Lahko zaupam prejemniku, da ne bo fotografije delil naprej, tudi če se razideva? Če prejmem takšen posnetek, ga nikar ne pošljem naprej. S tem lahko naredim kaznivo dejanje, predvsem pa zlorabim zaupanje osebe, ki mi je tako sliko poslala.

Če gre kaj narobe, čim prej poiščimo pomoč

Mladi lahko zaradi svoje neizkušenosti pri uporabi družabnih omrežij hitro zabredejo v težave. Če gre za manjše težave (npr. žaljenje na družabnih omrežjih), poiščemo pomoč na družabnih omrežjih, kjer takšne komentarje in objave prijavimo. Nasvete za to najdemo tudi na spletni strani Safe.si v središču za pomoč. Če pa gre za kakšne hujše težave, se obrnemo po pomoč na starše, ali pa pokličemo Tom telefon na 116 111, kjer bodo znali svetovati. Dosegljivi so tudi preko spletne klepetalnice ali e-pošte na www.e-tom.si.

V razmislek o prekomerni rabi

Čeprav nam uporaba interneta omogoča v teh časih komunikacijo z drugimi, pa vseeno skušajmo iskati tudi alternative preživljanju časa na spletu. Pretirana uporaba telefona, računalnika ali igralne konzole lahko vodi tudi v zasvojenost. Zato naj bo čas, ki ga preživimo na družabnih omrežjih, na telefonih in pri igranju videoiger kljub vsemu omejen in predvsem po večkrat prekinjen z drugimi dejavnostmi. Lahko se lotimo različnih konjičkov, se pogovarjamo s starši o zgodovini družine, gledamo stare fotografije ... Poleg uporabe družabnih omrežij naj bodo prisotne tudi dejavnosti, ki ne zahtevajo mobilnih telefonov, tablic in računalnikov, seveda v okviru zmožnosti in omejitev, ki vladajo.

Več nasvetov o varni rabi interneta na www.safe.si in www.varninainternetu.si

Za mlade in z mladimi na spletu

Mladinski centri in drugi prostori druženja, kjer se običajno zadržujejo mladi, se v času epidemije koronavirusa selijo na splet. Z mladimi ostajajo v stiku v digitalni obliki, preko spletnih strani in socialnih omrežij, kjer delijo ideje za kakovostno preživljanje prostega časa ter pozivajo k upoštevanju pravil za ustavitev virusa. Prav tako svoj program ponujajo v obliki spletnih učilnic, kjer za mlade redno pripravljajo različne tečaje, delavnice, natečaje, kreativne izzive in mlade neposredno vključujejo v izvajanje aktivnosti. Mladinski delavci in delavke se zavedajo, da je v času karantene pomembno, da mladi ostanejo aktivni, ohranjajo socialne stike, delijo svoja mnenja in občutke ter čas preživijo kakovostno. Za mlade so zato pripravili nekaj zanesljivih in zanimivih spletnih virov, ki ponujajo ali usmerijo na aktivnosti za krajšanje časa ter posredujejo aktualne informacije.

Za informiranje o aktivnostih, ki potekajo v Ljubljani, skrbi Ljubljanska mreža info točk (L'MIT). Na spletni strani www.lmit.org lahko mladi najdejo aktualne informacije o aktivnostih, ki jih mladinski centri in mladinske organizacije izvajajo v času epidemije. Ažurno objavljajo tudi prispevke o različnih spletnih tečajih, brezplačnih filmih in knjigah na spletu, natečajih ter programu, ki ga ponujajo mladinske organizacije v Ljubljani. Mladi se lahko naročijo na spletni obvestilnik e-NAMIG in tedensko na svoj elektronski naslov prejmejo aktualne priložnosti tistega tedna.

Ljubljana, mesto učenja je del iniciative Mesta učenja, ki združuje raznolike učne priložnosti na enem mestu. V praksi ta iniciativa temelji na spletni platformi, ki ti omogoča brskanje po različnih učnih priložnostih v mestu. Trenutno je spletna platforma še v fazi razvoja, ponuja pa že prvo playlisto za učenje in nekaj priložnosti za usvajanje učnih značk.

  1. Obiščeš spletno stran: www.ljubljana.cityoflearning.eu.
  2. Brskaš po zemljevidu učnih priložnosti ali po ključnih besedah tvojih interesov, tem, aktivnosti.
  3. Pridružiš se aktivnosti.
  4. Prejmeš učno značko.

Bogat nabor zabavnih, resnih, poučnih, itd. vsebin ponujajo tudi drugi mladinski centri v Ljubljani. Poišči jih na www.mrezaljubljana.si.

Pridi v DigiMC Mladih zmajev! https://discord.gg/6hx4xHd

Pokukaj v sobe, poklikaj in preveri.

Pridi in uživaj! #solidarnost #mamoto

Preberite tudi: