sreda, 16. 12. 2020

Vedno dobrodošli

Avtorica. Staša Bizjak
Foto: Staša Bizjak

Verjetno tudi vas daje nostalgija po tistih časih, ne tako dolgo nazaj, ko je bil obisk bolšjaka na Bregu v Stari Ljubljani obvezni ritual pred nedeljskim kosilom. Sprehod med stojnicami in predmeti iz različnih časovnih obdobij. Svojo skodelico za kavo sem kupila prav tam. Debela porcelanasta šalica je obrobljena s trakom globoke modre morske barve. Ni samo kuhinjski pripomoček. V koronačasih je vzbudila nostalgijo po številnih tržnicah, ki jih Ljubljana premore, ne samo klasičnih. Hočem(o) jih nazaj! Katere pa so še odprte v času koronalajfa? Moste, Bežigrad in Koseze.

»Buhteljčki, sveži, še dišeči, topli,« mi ponuja prodajalka Tatjana.

foto

 

Mmm, kako prijeten vonj, ki doseže nos kljub nošenju maske. Za mano, na distanci stoji gospod srednjih let. Vidi se, da se s prodajalko poznata. »Mesnega, prosim,« naroči. Ogovorim ga: »A ste stalna stranka?« Prikima in doda, da imajo tukaj, v pekarni Rž najboljše bureke daleč naokoli. Da moram obvezno poskusiti tako mesnega kot sirovega.

Tako prijetno se je začelo moje popotovanje po ljubljanskih tržnicah zunaj središča mesta. Zdaj, ko smo omejeni na kraj prebivališča, lahko spoznavamo še druge mikrolokacije našega mesta. Tržnica Moste je ob Zaloški cesti 55. Tik ob Centru kulture Španski borci. Obsega pokrito tržnico v treh etažah in zunanji del. Nekoč blesteč nakupovalni center danes deluje le še v pritličju. Poleg pekarne so tam še dve mesnici, vinotoč in ključavničar. Na odprtem so stojnice s sadjem in zelenjavo, medom in medenimi izdelki, kiosk s ponudbo toplih napitkov in prigrizkov, mlekomat.

foto

Namenim se do ponudnika kakijev. Se predstavim. Prodajalca vprašam, od kod prihaja. »Iz Kopra,« odvrne in pove, da prodaja sezonsko sadje in zelenjavo. Zdaj so poleg kakijev še muškatne buče, istrski česen, čebula, pozne viljamovke, zeleni in rdeči radič ... Mojo pozornost vzbudi pozabljeni sadež – nešplja. »Jo poznate? To je zimski sadež. Zrel je, ko je mehak. Na prvi pogled ne deluje fotogenično. Je pa odličnega okusa. Vsebuje tudi vitamin C,« mi razloži Rihat, ki je na tej tržnici že od osemdesetih let. V sredo, petek in soboto ga boste našli tukaj.

Potovanje v podhod Plave lagune je nepozabno doživetje. Če bi bila turistka in bi od vseh tržnic morala izbrati dve, bi bila ena od njiju prav ta. Zakaj? Ker deluje kot časovni stroj. Čisti retro moment. V podhod sem se spustila pri vhodu, kjer se nahaja cvetličarna Iris. Na križišču Dunajske in Linhartove. Nad stopniščem je še vedno napis Ona On, ki spominja na pretekle čase in blagovne znamke, ki jih žal ni več. Namenjena sem na tržnico Bežigrad. Ta je na koncu tunela. Natančneje, Linhartov podhod 39.

Pred vhodom na tržnico stoji uslužbenec, ki nas spušča posamično v prostor. Do deset ljudi naenkrat. Kukam skozi steklena vrata in opazim napis z obvestilom o obnovi tekočih stopnic, ki se nahajajo na tem delu. Skrbnik tržnice mi pove, da bodo končane predvidoma konec februarja 2021. Ko me spusti v prostor, naredim en krog, da si ogledam ambient. Na začetku dve kmetici. Njuni mizi se šibita od ponudbe. Nista preveč zgovorni. Grem dalje. Skrajno levo je mesnica. Na sredini tudi eksotično sadje ter zelenjava. Tretja miza z desne je namenjena kislemu zelju in repi. Naslednjih nekaj se ponovi s ponudbo sezonske zelenjave. Nato sledi ponudnica medu in medenih izdelkov. Ustavim se pri Mariji iz družinske kmetije Aleš. Pravi, da je tukaj že 27. leto in da so njene stranke po večini stalne. »Po toliko letih hodijo k meni vse generacije. Tudi otroci stalnih strank in njihovi vnuki.«

foto
Repa na tej fotografiji prihaja iz kmetije Matic iz Lipoglava. Kmetica Lojzka svetuje pripravo zimske solate: »Potrebujete kolerabo, repo – naj bo v večini, korenje, peteršilj, krompir in jabolko. Vse sestavine narežite na kocke in skuhajte. Zabelite s toplim prelivom ocvirkov.« Kot zanimivost pove, da so nekoč sušili repine olupke, ki so ostali pri kisanju. Posušeni olupki repe so tako čakali vse do velike noči, ko so jih namočili v vodo, da so se zmehčali, ter jih skuhali in pojedli. Ta simbolična jed oziroma juha se imenuje aleluja.

»Ta tržnica je najbolj praktična. Plečnikova centralna je lepša, a koseška tržnica ima, kot se reče: 'vse, kar imajo veliki', pa še parkirna mesta so urejena,« opisuje Tina, ki pogosto zahaja v ta del Ljubljane. »Po italijansko mortadelo in sveže testenine. Privoščim si zrel ananas. Pri kmetici s kmetije Zaletel pa obvezno še svežo solato, odvisno od letnega časa. Pozimi motovilec, po domače repincl,« dobre volje razlaga potrošnica. »Ko je bilo še dovoljeno, sem si po nakupu privoščila tudi kavo. Zdaj si jo bom odnesla v avto in jo tam posrkala.«

Na tržnici v Kosezah, ki se nahaja na Vodnikovi cesti 187, je vsak delovni dan pestra ponudba sadja, zelenjave in cvetja. Ponudbo živil dopolnjujejo avtomati za prodajo hrane. V neposredni bližini je pokrit trgovsko-poslovni center, v katerem so živilske trgovinice, ribarnica, dve kavarni, pekarna ...

foto

Ustavim se pri stojnici s sadeži iz toplejših krajev. Opazim stranko, ki je izbrala meni nepoznan sadež. Iz radovednosti vprašam, kako se imenuje in od kod prihaja. »To je feijoa. Ta sadež izvira iz Južne Amerike. Po okusu in vonju spominja na zrele jagode in ananas,« opišeta Ramiza in Meho ter poudarita, da je stranka iz Rusije naročila ta sadež. Iz pogovora ugotovim, da pri njiju lahko naročite katero koli sadje in zelenjavo z našega planeta. Zreli tropski sadeži priletijo z letalom in jih ni treba doma dozorevati. Za konec naredim enako kot prva sogovornica. Naročim kavo za domov v slaščičarni Sladki vogal. Natakarica Sonja mi v šali pove, da je zaradi ukrepov padla iz ritma in se ji včasih zdi, da ne zna več postreči. Kavo spijem v avtomobilu.


foto
Rihat je na tržnici Moste že desetletja. »To je moj način življenja. Vedno ste dobrodošli.«

foto
Uršo in Uršine sanje lahko spremljate tudi na Facebooku. »Štiri leta že pečem po naročilu. Konec aprila letos sem najela majhen prostor tukaj na tržnici v Plavi laguni,« razlaga mlada kreatorka tort in drugih slaščičarskih izdelkov. Za domov lahko poleg mini tortic kupite še jabolčno pito, sirove štruklje in različne zavitke. Najbolj sočen je tisti s skuto in borovnicami.