sreda, 24. 10. 2018

Začelo se je z rumenimi smučmi

Pred 45 leti so smučarski zanesenjaki, predvsem smučarski tekači, dobili idejo za ustanovitev smučarskega kluba Brdo. Že več kot dvajset let ob smučarskem teku v klubu veliko pozornosti namenjajo tudi biatlonu, v katerem so zabeležili svoje največje uspehe.
Avtor: Miha Štamcar

Pred leti je s svojimi rezultati v slovenski reprezentanci navduševal Marko Dolenc, letos je na olimpijskih igrah v Pjongčangu nastopil Lenart Oblak, toda v svojih vrstah imajo še nekaj nadarjenih tekmovalcev in tekmovalk.

»Pred SK Brdo je bil Železničarski smučarski klub Ljubljana, med pobudniki ustanovitve kluba pa je bil Jože Setnikar. V letu 1974 je bilo med različna društva takratne viške občine razdeljenih sto parov rumenih smuči. S to akcijo, ki so jo imenovali 'rumene smuči', so želeli spodbuditi tek kot obliko zimske rekreacije. Na začetku nas je bilo 23, sprva pa smo tekmovali le v smučarskem teku in šele z osamosvojitvijo Slovenije smo se posvetili tudi biatlonu,« je o začetkih delovanja SK Brdo povedal Ciril Belec, ki je na začetku tekmoval kar z alpskimi smučmi, ki mu jih je oče stanjšal in tako spremenil v tekaške.

Danes so tekaške smuči seveda precej drugačne, glavni izziv pa ostaja podoben: finance. »Sproti se trudimo priti do sponzorskih sredstev. Nekaj jih dobimo tudi z organizacijo tekmovanj, eno pomembnejših bo zadnjo septembrsko nedeljo, ko bo na sporedu že 40. gozdni in 13. hrčkov tek. V veliko pomoč so nam sredstva Mestne občine Ljubljana, predvsem pri financiranju trenerjev,« je o financah spregovoril Anton Vidmar, predsednik SK Brdo.

V prihodnosti si v klubu želijo še bolj urediti finančno plat delovanja ter da bi v Stanežičah dobili biatlonsko-tekaški športni center. Tako bi svojim članom omogočili treninge čim bližje domu.

»Edini uradni biatlonski center je na Pokljuki, vse drugo je bolj improvizacija. Če bi se razvil biatlonsko-tekaški center v Stanežičah, bi nam to v veliki meri olajšalo delo,« je želja predsednika SK Brdo, ki je bil dolga leta najboljši slovenski klub v delu z mladimi. »Predvsem poleti. Nekoliko lažje je pozimi, ko sodelujemo s športno-rekreacijskim centrom Preska. Tako je bilo v minuli zimi okoli sto dni snega na progah v Preski, kar nas tudi nekaj stane, a je bistveno cenejše, kot da bi se vozili na Pokljuko.«

Najbolj znani imeni iz smučarskega kluba Brdo sta olimpijec Marko Dolenc, ki je svojo tekmovalno pot začel kot tekač na smučeh in nadaljeval kot biatlonec, ter Tamara Barič, nekdanja mladinska svetovna prvakinja v biatlonu, ki je svojo tekmovalno pot končala zelo zgodaj. Omeniti velja še Mitjo Beberja, Mitjo Kocjančiča, Alenko Sedej, Matejo Gantar, Špelo Belc, Mojco Lenarčič …

»Še vedno je osnova tek na smučeh, šele pozneje se najmlajši odločajo za biatlon, ki je zanje bolj raznovrsten in zanimiv. V klubu imamo trenutno 26 tekmovalcev in tekmovalk, in večina se jih ukvarja z biatlonom. Od prvega do petega razreda osnovne šole imamo še od 15 do 20 članov. Z njimi delata dva trenerja in dva pomočnika,« je o številu članov spregovoril Matjaž Curk, glavni trener, ki je izredno zadovoljen tudi s sodelovanjem s Smučarskim skakalnim klubom Ilirija.

»V SSK Ilirija so začeli razvijati tudi nordijsko kombinacijo, zato smo se z bratoma Rokom in Žigo Mandlom dogovorili za sodelovanje, saj je interes obojestranski. Tako jim pri smučarskem teku pomagamo z materialom in vadbo tehnike, a sodelovanje prinaša prednosti tudi našim članom. Raznolik trening je za mlade zelo zanimiv, zanje je to popestritev, tako da ne vidim nobenih ovir, da ne bi s tem nadaljevali tudi v letošnji sezoni. To podpira tudi občina, ki želi v Ljubljani nordijsko smučanje spraviti na še višjo raven.«