petek, 13. 3. 2020

Zavetišče za zapuščene živali je odraz kulture prestolnice

Dan v novem Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana

Staša Bizjak

»Lepo pozdravljene, Ljubljančanke in Ljubljančani! Moje ime je Tarzan. Sem kuža srednjih let. Dobro ohranjen in živahen. Iščem tisti pravi dom. Tistega pravega človeka, ki me bo imel rad. Ki bo lepo skrbel zame. Rad bi mu vračal z isto mero.

Moja zgodba v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana traja že od leta 2014. Tukaj se dobro počutim, še posebej zdaj, ko imam novo bivališče, a vem, da to ni tisti pravi dom. Ljudje neradi posvajajo večje pse in pse, ki so podobni ovčarjem. Pa še temnejše barve sem. Še dobro, da dobivam tisto modrostno srebrno sivo barvo! Ti, ki to bereš in razmišljaš o posvojitvi psa, morda sem jaz tvoj partner za še lepše trenutke v življenju. S pa tu tudi mačke in drugi psi. Tudi oni so face, saj veš, vsak od nas ima svoj karakter. Pridi nas obiskat. Tvoj Tarzan.«

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana je bilo kot prvo v Sloveniji ustanovljeno na svetovni dan živali, 4. oktobra 2002. V neprimerljivo skromnejših pogojih kot danes je ljubljansko zavetišče vsako leto sprejelo in oskrbelo več kot 2.000 zapuščenih živali, kar je četrtina vseh zapuščenih živali v Sloveniji. »V sedemnajstih letih smo jih oskrbeli že več kot 32.000. Skrbnikom smo vrnili več kot 5.000 izgubljenih živali, več kot 10.000 živalim pa smo poiskali nov dom. V zavetišču smo oskrbeli in v okolje vrnili tudi več kot 11.000 prostoživečih mačk,« naniza statistiko vodja zavetišča, veterinar Marko Oman. »Živali čutijo naše občutke, zato jih nikoli ne podcenjujmo,« še opozori. Trenutno je v zavetišču nastanjenih 22 psov, 33 mačk, kunec in papiga, zaposlenih pa je enajst oseb. Pomaga jim tudi do 20 prostovoljcev, z Živalskim vrtom Ljubljana pa si delijo delavce v upravi in na področju vzdrževanja ter veterine. Ekipa zavetišča skrbi za objekt 24 ur na dan ter je tudi 24 ur na voljo za intervencije.

Najsodobnejše in največje zavetišče v Sloveniji

Lani, v začetku decembra, je zavetišče dobilo v uporabo nove prostore. V neposredni bližini starega zavetišča in na enakem naslovu, Gmajnice 30. Zavetišče, ki je doslej pokrivalo četrtino slovenskih potreb, lahko v novih prostorih ponuja tudi nove storitve. Novi prostori za zunanje sodelavce zavetišča so ena največjih dodanih vrednosti, saj omogočajo številne nove priložnosti za izobraževanje, izvajanje strokovne prakse bodočih kadrov, predavanja, druženje in dejavnosti, s katerimi želijo prispevati k ozaveščanju in čim širši vključenosti družbe v delo in delovanje Zavetišča Ljubljana.

Novo zavetišče je bilo treba urediti zaradi neprimerne komunalne ureditve in dotrajanosti nekdanjih objektov. Zaradi strukture močvirnega terena so bile pogoste tudi poplave in druge težave z visoko vlažnostjo. Predvsem pa je primanjkovalo kapacitet za številne zapuščene mačke, predvsem mačje mladiče. Ob ustanovitvi je kazalo, da so glavni problem zapuščeni psi, danes pa so največji izziv zapuščene ali prostoživeče mačke. Zaradi zakonsko obveznega čipiranja psov jih je vse manj zapuščenih. Ljudje ne morejo več lagati, da pes ni njihov. To je bila dobra rešitev za vse.

Skupna površina novih prostorov je 2.200 m2. Ko bo dokončana še druga faza gradnje novega zavetišča, predvidoma jeseni, pa bo končna uporabna površina znašala kar 3.500 m2. Nameščenih bo lahko do 120 psov, kar je 50 % več kot doslej, in do 200 mačk. »Z letošnjim februarjem je naše zavetišče prevzelo opravljanje javne službe zagotavljanja zavetišča za zapuščene živali v Mestni občini Kranj in Občini Tržič,« še pove vodja.

Pri izbiri živali naj bo ključen karakter
Vida Kološa je prostovoljka že od leta 2002. Na leto opravi devetsto prostovoljskih ur. Posveča se psom. Aktivna je pri socializaciji ter preverjanju potencialnih in novih lastnikov. »Rada imam živali. Vem, da je nemogoče posvojiti vse, zato sem se odločila, da bo moje poslanstvo v prostem času pomoč in družba brezdomnim.« Ljudem toplo polaga na srce, naj nikar ne izbirajo živali samo po videzu, saj je ključen predvsem karakter psa. »Prisluhnite tudi priporočilom glede posvojitve in obveznosti, ki vas čakajo poleg vsega lepega.«

Receptorka Maja Horvat je v zavetišču trinajsto leto. »Veliko lepih srečnih koncev se je zgodilo v teh letih. Občasno pa me kljub vsemu presenetijo posamezniki in njihovo neodgovorno ravnanje do živali. Ko sem začela delati, je k nam prišla samička, breja mešanka s kraškim ovčarjem. Ko smo jo oddali dobrim lastnikom, mi je bilo težko. Priznam, da sem se včasih peljala mimo njenega novega doma in orosile so se mi oči. Živali so živa, čuteča bitja in vzpostaviti topel stik z njimi je privilegij.« Maja pravi, da doma nima živali, ker se zaveda, da nima časa. Maja svetuje, da preverite rejca, preden kupite žival, in da ne kupujete psov preko trgovin. Pomembno je odgovorno lastništvo, pa naj gre za posvojitev ali preverjen nakup.

Taja Žižek je skrbnica mačk in psov in je navdušena nad novimi delovnimi pogoji. Prostori, kjer so živali nastanjene, so v notranjem delu talno ogrevani. Kuhinja za pripravo in doziranje hrane, kopalnica ter ograjen izpust za pse. »Vsi smo pridobili na kvaliteti bivanja in dela.«

POSEBEJ
Marko Oman, dr. vet. med., Vodja zavetišča Ljubljana
»Naš cilj je ozavestiti družbo, da bomo vsi skrbni do živali in odgovorni do življenja. Dela je še veliko, vse dotlej, dokler ne bo ozaveščen sleherni posameznik, da živali niso stvar, predmet, nepremišljeno darilo, da so živa in čuteča bitja, marsikdaj naši družabniki, ki jim človeštvo nenazadnje marsikaj dolguje.«

OKVIR
Pogosta vprašanja in odgovori
Ali živali po 30 dneh bivanja v zavetišču evtanazirate?
Pravilnik o zavetiščih za zapuščene živali dovoljuje evtanazijo živali po 30 dneh bivanja v zavetišču, če ta ne dobi posvojitelja. V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana se temu izogibamo in žival oskrbujemo, dokler ne dobi ustreznega posvojitelja.
Ali moramo za posvojitev živali kaj plačati? Ob posvojitvi je treba plačati prispevek zavetišču, ki za psa znaša 50,83 evrov, za mačko pa 30,00 evrov.
Ali so psi v zavetišču dresirani? Ne, psi v zavetišču ne opravljajo nobenega šolanja.
Ali oddajate tudi prostoživeče mačke novim lastnikom? Ne, prostoživeče mačke kastriramo ali steriliziramo in jih take vrnemo na mesto odvzema.
Kaj naj storim, če se je izgubila moja žival? Če se vaša žival izgubi, morate v 72-ih urah obvestiti najbližje zavetišče.
Kaj naj storim, če najdem zapuščeno žival? Najprej se obrnite na zavetišče, saj jo mogoče že kdo pogreša.
Kaj naj storim, če opazim mučenje živali? Mučenje živali je zakonsko prepovedano in kaznivo. Vsako mučenje (trpinčenje, zanemarjanje, usmrtitev ipd.) živali se prijavi pristojni veterinarski inšpekciji, policiji ali društvu proti mučenju živali.

 

Zapuščenim živalim v zavetišču pa poleg posvojitve lahko pomagate še s sprehajanjem, materialnimi donacijami in denarnimi prispevki ter z začasnim skrbništvom.
Na spletni strani zavetišča so objavljeni tudi oglasi živali, ki jih oddajajo njihovi lastniki. Zaradi različnih življenjskih usod ljudje ne morejo ali ne želijo več skrbeti zanje; vabljeni, da si ogledate »nesrečnike«, ki iščejo ljubeč dom.

FB:www.facebook.com/zavetisceljubljana/
IG: zavetisce_ljubljana
www.zavetisce-ljubljana.si
Gmajnice 30, 01 256 02 79, info@zavetisce-ljubljana.si